Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów,

Przeszukuję żmudnie tematy ale niestety nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi na moje pytanie. Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość jeśli taka już jest.

 

Mam zakaz wjazdu do USA na 10 lat. Powód to moje przesiedzenie (ponad rok) wizy turystycznej podczas ostatniej (jedynej) wizyty w USA. Pani urzędnik zaznaczyła mi artykuły

214(b) oraz 212(a)(9)(B)(i)(II) INA

oraz podała dokładną datę kiedy zakaz mija, czyli rok 2021 (pozostało mi jeszcze 2 lata)

Konieczność mojego wyjazdu to obecne moje zatrudnienie w amerykańskiej firmie. Zarząd chce mnie tam widzieć przez okres ok 1 lub 2 tyg. Mam oczywiście oficjalny list w tej sprawie od nich oraz naturalnie umowę o pracę. Moja umowa o pracę jest podpisane z jednym z ich oddziałów w Europie. Firma, w której pracuję ma kilka oddziałów na świecie.

Moje pytanie jest następujące: Czy jest możliwość starania się o Waiver, w moim przypadku? Jeśli tak to jak najlepiej podejść do tematu? Z pracodawcą rozważaliśmy przed moją wizytą w/s wizy B1 o którą teraz aplikowałem również aplikowanie o H-3 (forma szkolenia). Zaznaczam, że nie mam zamiaru pracować na terenie USA.

Dodam jedynie, że po odrzuceniu mnie teraz z wnioskiem o B1, wysłałem e-mail do konsulatu z prośbą o ponowne rozpatrzenie. Dostałem odpowiedź, że zostałem odrzucony z powodu art. 214(b). Tylko tyle. Nie rozumiem dlaczego nie napisali, że również mam ban 10-lat i łapie mnie artykuł 212(a)(9)(B)(i)(II)

 

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne sugestie / linki / podpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

53 minuty temu, PiotrekK1 napisał:

Witam wszystkich forumowiczów,

Przeszukuję żmudnie tematy ale niestety nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi na moje pytanie. Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość jeśli taka już jest.

 

Mam zakaz wjazdu do USA na 10 lat. Powód to moje przesiedzenie (ponad rok) wizy turystycznej podczas ostatniej (jedynej) wizyty w USA. Pani urzędnik zaznaczyła mi artykuły

214(b) oraz 212(a)(9)(B)(i)(II) INA

oraz podała dokładną datę kiedy zakaz mija, czyli rok 2021 (pozostało mi jeszcze 2 lata)

Konieczność mojego wyjazdu to obecne moje zatrudnienie w amerykańskiej firmie. Zarząd chce mnie tam widzieć przez okres ok 1 lub 2 tyg. Mam oczywiście oficjalny list w tej sprawie od nich oraz naturalnie umowę o pracę. Moja umowa o pracę jest podpisane z jednym z ich oddziałów w Europie. Firma, w której pracuję ma kilka oddziałów na świecie.

Moje pytanie jest następujące: Czy jest możliwość starania się o Waiver, w moim przypadku? Jeśli tak to jak najlepiej podejść do tematu? Z pracodawcą rozważaliśmy przed moją wizytą w/s wizy B1 o którą teraz aplikowałem również aplikowanie o H-3 (forma szkolenia). Zaznaczam, że nie mam zamiaru pracować na terenie USA.

Dodam jedynie, że po odrzuceniu mnie teraz z wnioskiem o B1, wysłałem e-mail do konsulatu z prośbą o ponowne rozpatrzenie. Dostałem odpowiedź, że zostałem odrzucony z powodu art. 214(b). Tylko tyle. Nie rozumiem dlaczego nie napisali, że również mam ban 10-lat i łapie mnie artykuł 212(a)(9)(B)(i)(II)

 

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne sugestie / linki / podpowiedzi

Nie masz zakazu starania się o waiver lecz potrzebujesz dobrego prawnika i to z terenu USA.  Bez tego nic nie będzie. 

Sam waiver kosztuje ponad 600 dol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale Waver możesz (jest to dość teoretyczne stwierdzenie - bo nie znam przypadku uzyskania wavera na wizę nieimigracyjną, a tym bardziej na wizę B1/B2) potencjalnie uzyskać jedynie od 212(a)(9)(B)(i)(II). Od 214(b) nie ma wavera - po prostu nie przekonałeś konsula, że masz silne związki z krajem, które wykluczą twoje nielegalne pozostanie na terenie USA. Zapewne konsul ocenił, że twoja sytuacja związków z Polską jest podobna jaką miałeś ostatnio przy poprzednim staraniu się o wizę turystyczną, która nie spowodowała, że chciało ci się do kraju wrócić "o czasie". Aczkolwiek możliwe, ze wbił Tobie 214(b) tak na zasadzie "wisienki na torcie".

Szukanie na forum jak wystąpić o waver nie jest najlepszą strategią rozwiązania tego problemu. Myślę, że nie znajdziesz satysfakcjonującego Ciebie "podobnego przypadku" i "strategii", która zadziałała. Wg mnie masz bardzo małe szanse uzyskania tego wavera a jedyną drogą do uzyskania jego jest zatrdunienie prawnika imigracyjnego specjalizującego się w sprawach imigracyjnych a rezydującego na terenie USA.

Aczkolwiek moja prywatna opinia jest taka, że niestety nie uda się Tobie go uzyskać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 godziny temu, sly6 napisał:

Nie masz zakazu starania się o waiver lecz potrzebujesz dobrego prawnika i to z terenu USA.  Bez tego nic nie będzie. 

Sam waiver kosztuje ponad 600 dol.

Dzięki za odpowiedź. Możesz kogoś polecić? Czy dobrze jest poszukać prawnika z regionu mojej firmy do której jadę? Czy to nie ma większego znaczenia?

Wiesz ile taka sprawa trwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dostac waiver do turystycznej graniczy z cudem. Z logicznego punku widzenia nie ma co sie dziwic. Jesli zdecydujesz sie w to bawic, informuj na forum. Na bank sie komus przyda. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, mcpear napisał:

Ale Waver możesz (jest to dość teoretyczne stwierdzenie - bo nie znam przypadku uzyskania wavera na wizę nieimigracyjną, a tym bardziej na wizę B1/B2) potencjalnie uzyskać jedynie od 212(a)(9)(B)(i)(II). Od 214(b) nie ma wavera - po prostu nie przekonałeś konsula, że masz silne związki z krajem, które wykluczą twoje nielegalne pozostanie na terenie USA. Zapewne konsul ocenił, że twoja sytuacja związków z Polską jest podobna jaką miałeś ostatnio przy poprzednim staraniu się o wizę turystyczną, która nie spowodowała, że chciało ci się do kraju wrócić "o czasie". Aczkolwiek możliwe, ze wbił Tobie 214(b) tak na zasadzie "wisienki na torcie".

Szukanie na forum jak wystąpić o waver nie jest najlepszą strategią rozwiązania tego problemu. Myślę, że nie znajdziesz satysfakcjonującego Ciebie "podobnego przypadku" i "strategii", która zadziałała. Wg mnie masz bardzo małe szanse uzyskania tego wavera a jedyną drogą do uzyskania jego jest zatrdunienie prawnika imigracyjnego specjalizującego się w sprawach imigracyjnych a rezydującego na terenie USA.

Aczkolwiek moja prywatna opinia jest taka, że niestety nie uda się Tobie go uzyskać.

Wiem, że 214(b) leży tylko i wyłącznie po mojej stronie. Sytuacja sprzed mojego wyjazdu 15 lat temu się bardzo zmieniła - mam żonę od 12 lat, dom który kupiliśmy w Polsce i razem tu mieszkamy i pracujemy, kredyt - wszystkie te rzeczy mogę udokumentować przed konsulem podczas rozmowy, na co podczas ostatniej rozmowy nawet nie dano mi szansy.

 

Możesz polecić kogoś kto się tym zajmie w USA? Czy lepiej szukać kogoż z regionu siedziby mojej firmy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 minuty temu, pelasia napisał:

Dostac waiver do turystycznej graniczy z cudem. Z logicznego punku widzenia nie ma co sie dziwic. Jesli zdecydujesz sie w to bawic, informuj na forum. Na bank sie komus przyda. 

Mnie się nie chce w to bawić ale z pracodawcą nie będę dyskutował.. Będziemy robić wszystko co się da.

A co jeśli chodzi o wizę H3? Może lepiej waiver i próbować tą drogą..?

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, PiotrekK1 napisał:

Dzięki za odpowiedź. Możesz kogoś polecić? Czy dobrze jest poszukać prawnika z regionu mojej firmy do której jadę? Czy to nie ma większego znaczenia?

Wiesz ile taka sprawa trwa?

Prawnik może być z każdego terenu lecz taki który powie wprost jak się mają sprawy, szukaj kogoś takiego kto mówi tak jak mcpear. Nie slodzi lub mówi uda się.

Trwać to może i pół roku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 minutę temu, PiotrekK1 napisał:

Mnie się nie chce w to bawić ale z pracodawcą nie będę dyskutował.. Będziemy robić wszystko co się da.

A co jeśli chodzi o wizę H3? Może lepiej waiver i próbować tą drogą..?

Wiza h3 też jest wiza nie imigracyjna. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...