Jump to content
Sign in to follow this  
poltek12

Pobyt stały w USA

Recommended Posts

Posiadamy z żoną pewien dylemat:

Chcielibyśmy razem zamieszkać w usa, ja obecnie jestem rezydentem stanów(GC) moja żona posiada wizę turystyczną, jest magistrem architektury na jednej z politechnik, i chcielibyśmy razem pozostać  w stanach,

z tego co wiem to jakbym chciał ją sponsorować to musi czekać około 2.5 roku w Polsce na zieloną kartę, jednak nie chcemy tak długiej rozłąki

istnieje możliwości postarania się o wizę H1B z racji stosownego jej wykształcenia (architektura)

czy wie ktoś czy są jeszcze jakieś inne możliwości czy H1B to najlepszy wybór oraz jak to wszystko widzicie?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zagladales ostatnio do biuletynu wizowego? Kategoria F2A jest current. To znaczy, ze jak tylko zatwierdza Wam I-130, natychmiast mozna procesowac sie dalej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zabardzo  tym się orientuje :( znalazłem coś takiego http://adwokatbloch.com/biuletyn-wizowy i tam faktycznie jest bieżący jednak co to oznacza?
Ja obecnie jestem w USA, żona w PL, jaki jest czas oczekiwania na to? i jak to wygląda? mógłbyś podrzucić jakieś linki?
... jak tylko zatwierdza nam i-130 można procesować się dalej ... z czym procesować ?


Bardzo dziękuje za odpowiedz

Share this post


Link to post
Share on other sites

28 minutes ago, poltek12 said:

Nie zabardzo  tym się orientuje :( znalazłem coś takiego http://adwokatbloch.com/biuletyn-wizowy i tam faktycznie jest bieżący jednak co to oznacza?
Ja obecnie jestem w USA, żona w PL, jaki jest czas oczekiwania na to? i jak to wygląda? mógłbyś podrzucić jakieś linki?
... jak tylko zatwierdza nam i-130 można procesować się dalej ... z czym procesować ?


Bardzo dziękuje za odpowiedz

Bardzo pobieznie proces uzyskania wizy w kategorii F2A (spouse of LPR) wyglada tak:

1) LPR sklada formularz I-130 do USCIS, czas procesowania zalezy od oblozenia i do ktorego centrum to trafi (w skrajnym przypadku CSC - od 19 do 25 miesiecy, ale np. TSC od 1 tygodnia (mindblown!) do 7 miesiecy).

2) Po zatwierdzeniu, sprawa trafia do NVC, ktore procesuje ja 4-8 tygodni.

3) Kiedy "priority date" petycji (z dobrym przyblizeniem data wyslania I-130) jest ponizej cutoffu w Biuletynie Wizowym (https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin.html) to NVC rozpoczyna kolejne kroki (kaza wypelnic DS-260, wysylaja cala dokumentacje do ambasady, ustalaja termin rozmowy itd.)

Z tych 2.5 roku, o ktorych pisza "w internetach", ze 2 lata uplywaly na pkt. 3. dla przykladu jeszcze w maju tego roku, wizy byly tylko dla petycji zlozonych przed styczniem 2018 [1]. Teraz wizy sa dostepne na biezaco (current), czyli caly okres oczekiwania w 3) znika. Oczywiscie, nikt Ci nie zagwarantuje, ze F2A dalej bedzie current po czasie jaki zejdzie na 1) i 2) dla Waszej petycji... Tu [2] masz dokladny opis calego procesu.

[1] https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin/2019/visa-bulletin-for-may-2019.html

[2] https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/the-immigrant-visa-process.html

Edited by Xarthisius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli ogolnie zalezy też jak szybko przetrawią ten punkt 1 i 2, wiec to obłożenie moze być dalej duże
proces ten moze przebiegać na miejscu - jesli zona przyleci tutaj do USA i zaczniemy to załatwiać czy musi byc w polsce?

 

Chyba podlegam pod VSC wiec od 5 do 7 miesiecy

Edited by poltek12

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, poltek12 said:

Czyli ogolnie zalezy też jak szybko przetrawią ten punkt 1 i 2, wiec to obłożenie moze być dalej duże
proces ten moze przebiegać na miejscu - jesli zona przyleci tutaj do USA i zaczniemy to załatwiać czy musi byc w polsce?

Zlozenie I-130 jest traktowane jako "wyrazenie checi imigracji" (immigration intent). Urzednicy na granicy maja to w systemie i Zona moze miec problemy z wlotem do USA na wizie nieimigracyjnej (np. turystycznej). Co nie znaczy ze jej automatycznie nie wpuszcza. Nawet na tym forum bylo pare przypadkow, kiedy malzonek dojezdzal co pare miesiecy na pare tygodni w odwiedziny bez zadnych problemow, a w miedzy czasie sprawa sie toczyla.

Natomiast przekroczenie granicy na wizie nieimigracyjnej, z zamiarem pozniejszego ubiegania sie o zielona karte na miejscu (preconceived immigration intent) jest traktowane jako oszustwo imigracyjne. W razie udowodnienia, odrzuca petycje, a Zona bedzie musiala wrocic do Polski.

Edited by Xarthisius

Share this post


Link to post
Share on other sites

BTW, H1b o ktorej wspominales ma charakter dual intent (jest nieimigracyjna, ale mozna przekroczyc na niej granice i starac sie o zmiane statusu na LPR). Takze jezeli macie pracodawce, ktory jest gotow sponsorowac, to obie sprawy moga sie toczyc niezaleznie. Niuans jest taki, ze jezeli nie bylaby to h1b cap-exempt, to raz ze trzeba wygrac w loterii (w kwietniu 2020), dwa ze najwczesniej przy sprzyjajacych wiatrach, mozna by ja uzyskac we wrzesniu-pazdzierniku 2020...

Edited by Xarthisius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam kolejne pytanie, niedawno przyjechalem, i z tego co czytalem musze miec dochody okolo 22 000 na rok aby zlozyc I-864 czy istnieje mozliwosc aby ktos podpisal mi jakies dodatkowe dokumenty ze bede tyle mial lub jakies inne dokumenty?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie bardzo rozumiem pytanie, dlatego zadam pare dodatkowych:

1) Czy masz w tej chwili prace?

2) Od kiedy jestes LPR?

3) Jezeli w 2) odpowiedz brzmi dluzej niz rok, czy rozliczales sie z podatkow w USA?

W ogolnosci jezeli z jakiegos powodu nie spelniasz wymogow, to przy skladaniu i-864 mozna sie posilkowac "joint sponsorem". To moze byc ktokolwiek, nie potrzeba zadnych wiezow rodzinnych itp.

Edited by Xarthisius

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) aktualnie szukam, i dorabiam
2) 2014 roku jednak studiowalem w polsce

3) nie rozliczalem bo nie mialem prawie wcale dochodow w USA

to dobrze ze moze byc joint sponsor (mam osoby w rodzinie) ktore moglby by pomoc

 

z tego co przeczytalem teraz

F2A: This category has become "Current" for July, and is expected to remain so through September. This action has been taken in an effort to generate an increased level of demand. Despite the large amount of registered F2A demand, currently there are not enough applicants who are actively pursuing final action on their case to fully utilize all of the available numbers under the annual limit.  

Once large numbers of F2A applicants do begin to have their cases brought to final action, it will be necessary to establish a date in an effort to control number use within the annual limit.  Therefore, readers should be aware that this “Current” status will not continue indefinitely, but it is not possible to say at present how soon corrective action will be required.

 

tylko nie wiem czy ryzykowac skladaniem tego jesli znowu skoczy na 2.5 roku na przyklad, bo za pol roku od zlozenia i 130 moze byc roznie, i teraz wszyscy rusza na to

 

// widze ze jest to niedzielone na kontynenty, i status jest wszedzie current, wiec moze tak byc, a na Europe np jest wiecej ich przydzielane czy to bez znaczenia jaki kontynent?

Edited by poltek12

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...