Skocz do zawartości

Odzyskanie Pieniedzy Od Pracodawcy

bulatp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mieszkam w Chicago i mam problem z odzyskaniem kasy od pracodawcy hmm w sumie to byl moj kumpel wiec teraz juz wiem jak sie mozna na ludziach przejechac ale do rzeczy. Koles leci mi 2000$ za wykonana prace- kontraktorka, nie mam zadnej umowy itd. W sumie minelo juz 5-6miesiecy jak skonczylem pracowac u niego a on nie kwapi sie do tego aby zaplacic. Kiedys na jakims polonijnym forum czytalem ze jest jakas organizacja w chicago ktora pomaga odzyskac kase tylko nie moge znalezc tego tematu. Jezeli ktos mial podobna sytuacje albo wiec gdzie to zglosic tel, adres, www, jakie dokumenty trzeba zglosic to prosze o podanie. Jezeli to istotne to jestem legalnie rozliczam sie.

pozdrawiam pawel

Napisano

ja znam tylko jeden taki przypadek gdzie pracodawca unikal kontaktu

pomogl osobisty przyjazd kilku osob ;-) w sumie sam przyjazd okazal sie zbawienny bo gosc sie wystraszyl i kase oddal

od lat mowi sie ze prawo do prywatnosci i zaplaty za prace to w USA swietosc, to ze jestes legalnie to duzy plus, nie wiem tylko jak patrza na to jesli byles zatrudniony 'nieoficjalnie'

Napisano

Zadzwon do niego i powiedz, ze jezeli Ci nie zaplaci to go zglosisz do Labor and Industry. Jak nie podziala to idz do biura i powiedz jak sytuacja wyglada. Kazdy stan ma to w jakis sposob regulowane.

Musisz wykazac w jakie dni pracowales i ile godzin oraz podac fizyczny adres projektu nad ktorym pracowales.

Przynajmniej ja bym tak zrobila.

W razie zgloszenia go do Labor and Industry Twoj byly kumpel drugi raz takiego beldu nie popleni i zacznie ludziom placic. I pewnie nie obedzie sie bez kar pienieznych dla niego.

Napisano

Dokladnie, nalezy sie zglosic do Labor Department. Moj kolega tak dwa razy zrobil i zawsze odzyskiwal kase. Nie spotkalem sie jeszcze zeby np. pracujac na kontraktorce ktos dostal umowe o prace. Inna sprawa jest to ze istnieje cos takiego jak "umowa ustna" ktora w obliczu prawa jest tak samo zobowiazujaca jak umowa na papierze. Jesli jestes legalnie i masz pozwolenie o prace, to nie ma sie co zastanawiac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...