Jump to content
  1. USA - Forum ogólne

    1. 51,316
      posts
    2. 9,834
      posts
    3. Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności

      Forum dotyczące wszelkich formalności związanych z wyjazdami do USA

      24,683
      posts
    4. Bilety lotnicze / Kto leci do...

      Forum na temat biletów lotniczych do USA. Ogłoszenia typu "Kto leci do/w dniu..."

      10,077
      posts
    5. Luźne rozmowy

      Luźne rozmowy użytkowników Forum.

      23,821
      posts
  2. USA - wizy imigracyjne

    1. Emigracja (Forum ogólne)

      Forum dla osób zainteresowanych emigracją do USA. Przygotowania do emigracji, formalności, życie na emigracji w USA. Tematy odnośnie zielonej karty, wiz CR1 oraz wiz narzeczeńskich K1 prosimy zamieszczać w osobnych działach.

      32,585
      posts
    2. Zielona karta (loteria wizowa)

      Forum dla osób zainteresowanych Green Card

      38,350
      posts
    3. Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)

      Forum dla osób zainteresowanych wizami dla członków najbliższej rodziny obywatela USA (w tym legalizacją pobytu przez ślub w USA)

      6,037
      posts
    4. Wiza narzeczeńska K-1

      Forum dla osób zainteresowanych wizami K-1

      8,270
      posts
  3. USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)

    1. Program Work&Travel USA (wiza J-1)

      Forum dla osób zainteresowanych wyjazdami Work&Travel USA

      23,104
      posts
    2. Program Internship USA (wiza J-1)

      Forum dla osób zainteresowanych programem Internship USA

      1,300
      posts
    3. Programy typu Camp USA (wiza J-1)

      Forum dla osób zainteresowanych programem Camp USA.

      2,349
      posts
    4. Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)

      Tematy związane ogólnie z wizą J-1

      1,735
      posts
  4. USA - pozostałe wizy nieimigracyjne

    1. Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)

      Forum dla osób zainteresowanych wyjazdami na podstawie wizy typu H1-B, H2, H3 i H4.

      4,032
      posts
    2. Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)

      Forum dla osób zainteresowanych nauką w USA

      6,385
      posts
    3. Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1

      Forum na temat wiz B-2 (wyjazdy turystyczne i na leczenie) oraz B-1 (pobyt tymczasowy w celach służbowych)

      24,808
      posts
    4. Pozostałe wizy nieimigracyjne

      A (Dyplomaci), C-1 (Tranzyt), E (Inwestorzy), G (Przedstawiciele organizacji międzynarodowych), I (Dziennikarze), L (Pracownicy oddelegowani do amerykańskiego oddziału firmy), O (Osoby o wyjątkowych uzdolnieniach lub osiągnięciach), P (Sportowcy i artyści), Q (Wymiana kulturalna), R (Pracownicy religijni)

      537
      posts
  5. OFF TOPIC

    1. Wyjazdy poza USA

      Gdzie jeszcze się wybrać? A może Kanada, Wielka Brytania, Irlandia lub Australia?

      7,132
      posts
  • Polecamy:

  • Ostatnie posty na Forum:

    • Może dlatego że jest obywatelem USA.   
    • witam ponownie, opisywałem tu jakiś czas temu moją sytuację, tzn. po krótce, wylosowali mnie, ale rodzina mi się w międzyczasie rozpadła w ds260 zgłosiłem siebie oraz dwójkę dzieci, okazało się po tym fakcie ze dzieci nie będą mogły ze mną jechać. Więc sprawę trochę odpuściłem, tzn. straciłem chęć wyjazdu samemu i w zasadzie wysłałem na prośbę kcc kopie dokumentu o niekaralności, akt urodzenia (tłumaczone  oraz skan paszportu oni odpisali ze coś jest "missing or illegible" i na tym się skończyło. Jednak teraz postanowiłem że powalczę o greencard dla mnie a potem pomyślę co dalej. Czy mam jeszcze szansę to zrobić? czy już jest za późno? miałem numer 18XXX wg. biuletynu te numery było rozpatrywane w kwietniu.  O co chodzi z tymi brakującymi bądź nieczytelnymi dokumentami? pisałem zapytanie do nich ale odpowiada automat który nic mi się wyjaśnia. Czy może chodzić o to ze wysłałem tylko swoje dokumenty w ds260 były zgłoszone 3 osoby? moim zdaniem są czytelne. 
    • Polska Oslo, Norwegia
    • Stwierdzenie podpisane przez obojga rodzicow to dobry pomysl, jak radzi mcpear. Chociaz moje dziecko podrozowalo samo miedzynarodowo majac mniej niz 18 lat, i nigdy nie byla pytana o jakikolwiek papier wylatujac z, czy wlatujac do, USA. 
    • W formularzu pytaja o date przylotu i dlugosc pobytu. Date przylotu dla "obecnej" wizyty masz. Wpisz ja jako pierwsza. 
    • CBP rekomenduje na swojej stronie: „U.S. Customs and Border Protection (CBP) strongly recommends that unless the child is accompanied by both parents, the adult have a note from the child's other parent (or, in the case of a child traveling with grandparents, uncles or aunts, sisters or brothers, friends, or in groups*, a note signed by both parents) stating "I acknowledge that my wife/husband/etc. is traveling out of the country with my son/daughter/group. He/She/They has/have my permission." Nie musi być notarialne. Większy kłopot to chyba u lekarza jakby (odpukać) coś ci się stało to koledze nie udzielą raczej informacji medycznej i będą domagać się zgody na procedury opiekunów prawnych. 
    • @JLG, Można sprawdzić swoje poprzednie wizyty i daty tutaj [1]. W innym wątku ktoś pisał, że trzeba mieć też dane swojego starego paszportu na którym się było w USA,  ale własnie sprawdzam na podstawie danych z mojego aktualnego paszportu i również widzę moje przyloty/wyloty, które odbywałam na starym paszporcie.  [1] https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search   strzelać nie będę  ale dla DV 2019  najnowszy biuletyn jest tu [2]. B.  DIVERSITY IMMIGRANT (DV) CATEGORY FOR THE MONTH OF JUNE EUROPE    26,800 C.  THE DIVERSITY (DV) IMMIGRANT CATEGORY RANK CUT-OFFS WHICH WILL APPLY IN JULY EUROPE   CURRENT [2] https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin/2019/visa-bulletin-for-june-2019.html  
×
×
  • Create New...