Jump to content

Szukanie pracy na L2

Recommended Posts

Cześć!

Pracodawca przenosi mnie do oddziału firmy w USA, więc dostanę wizę L1. Mój mąż jedzie ze mną na L2, która - wg informacji, które znalazłam online - przyznana zostanie automatycznie i pozwoli na legalną pracę w USA (co wcześniej nie było możliwe - były potrzebne dodatkowe dokumenty).

Czy ktoś z Was ma jakiekolwiek doświadczenie w poszukiwaniu pracy na L2?

Branża: IT, Stan: Colorado (okolice Denver)

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki!

1 hour ago, iniska said:

Czy ktoś z Was ma jakiekolwiek doświadczenie w poszukiwaniu pracy na L2?

Poszukiwanie pracy na L2 nie rozni sie specjalnie od poszukiwania pracy na innych wizach niv. Przy zatrudnieniu pracodawca musi wypelnic I9, a w instrukcji do formularza jest napisane jaki dokument poswiadcza, ze delikwent moze pracowac. Dla L2S (S od spouse) tym dokumentem jest i94, ktore dostaje przy przekroczeniu granicy.

https://www.uscis.gov/i-9-central/form-i-9-resources/handbook-for-employers-m-274/70-evidence-of-employment-authorization-for-certain-categories/79-other-temporary-workers/792-l-nonimmigrant-status

Edited by Xarthisius
  • Thanks 1

W okolicach 2019 roku byłem w USA na wizie J2 (żona J1) i z pracą nie jest tak różowo, firmy niechętnie do tego podchodzą. Kilka rozmów o pracę skończyło się na pytaniu czy mam Green Card albo obywatelstwo, bo inaczej nie opłaca im się inwestować w takiego pracownika. Mówię o firmach w branży IT.

Floryda, między West Palm Beach a Fort Lauderdale.

Generalnie krzywo patrzyli na mój status pomimo tego że miałem pozwolenie na pracę i nie trzeba było mnie sponsorować. Tyle że to było pozwolenie czasowe na 2 lata i bali się co dalej.

W dniu 15.09.2024 o 14:31, Xarthisius napisał:

Poszukiwanie pracy na L2 nie rozni sie specjalnie od poszukiwania pracy na innych wizach niv. Przy zatrudnieniu pracodawca musi wypelnic I9, a w instrukcji do formularza jest napisane jaki dokument poswiadcza, ze delikwent moze pracowac. Dla L2S (S od spouse) tym dokumentem jest i94, ktore dostaje przy przekroczeniu granicy.

https://www.uscis.gov/i-9-central/form-i-9-resources/handbook-for-employers-m-274/70-evidence-of-employment-authorization-for-certain-categories/79-other-temporary-workers/792-l-nonimmigrant-status

@XarthisiusDzięki wielkie! :) Dla mnie to wszystko jeszcze jest zupełnie nowym gruntem (bo nadal jeszcze jestem w Polsce), a sporo artykułów dotyczących L2 jest sprzed kilku lat, kiedy ta wiza nie gwarantowała pozwolenia na pracę.

W dniu 15.09.2024 o 17:30, katlia napisał:

Mieszkam przy centrum Denver. Ostatnio slyszy sie pozytywne rzeczy o tutejszym rynku pracy, ale i tak zycze "good luck" :) 
https://kdvr.com/news/local/denver-ranked-as-the-hottest-labor-market-in-the-us/

@katlia - o proszę :) kto wie, może kiedyś nam się przetną drogi :)

W dniu 19.09.2024 o 08:02, MiL999 napisał:

Floryda, między West Palm Beach a Fort Lauderdale.

Generalnie krzywo patrzyli na mój status pomimo tego że miałem pozwolenie na pracę i nie trzeba było mnie sponsorować. Tyle że to było pozwolenie czasowe na 2 lata i bali się co dalej.

@MiL999 Ciekawe, może chodziło właśnie o stosunkowo krótki czas pozwolenia? Wskazywali Ci, że to może to jest problemem?