Skocz do zawartości

Xarthisius

Użytkownik
  • Zawartość

    832
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Days Won

    19

Xarthisius last won the day on 3 Marzec

Xarthisius had the most liked content!

Reputacja

166

2 obserwujących

O Xarthisius

  • Tytuł
    Rezydent FORUM

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

  1. To wogole dobry pomysl na biznes: wycieczki dentystyczne do Polski dla Amerykanow. W cenie uslugi: przelot, tygodniowe wczasy w jakims urokliwym miejscu, drinki z palemka. Do kieszeni bysmy brali tylko roznice pomiedzy w.w. a cena uslugi w USA. Sadze, ze daloby sie wyzyc.
  2. Pare dni temu wyszla ksiazka: "Ameryka.pl" Doroty Malesy. Juz jestem po pierwszych 3 opowiesciach, a opowiesci jak nie z tej Ziemi. Ameryka i emigracja, ktorej kompletnie nie znalem. M.in. nie zdawalem sobie sprawy, wysylajac pierwsza paczke z Polski do USA 5 lat temu, z uslug jakiej kultowej firmy korzystam. Mysle, ze pozycja dosc interesujaca dla Forumowiczow.
  3. Nie. I-130A skladaja beneficiaries, dla ktorych osoba skladajaca i-130 (petitioner) jest wspolmalzonkiem.
  4. E tam normalna dzielnica... --- Urodzony i częściowo odchowany na 1 Maja. SP 11
  5. Maz bedzie musial wrocic do USA wczesniej, bez Ciebie, I rozpoczac proces od nowa tak jakbys nigdy GC nie miala. SB-1 raczej odpada, bo nie sadze zeby konsul potraktowal "bo chcielismy sprobowac w Polsce" jako sile wyzsza...
  6. Hmm nie wiem jaka instrukcje czytalas, ale w i-131 prawie wszedzie gdzie pada LPR jest tez dopisek "or conditional permanent resident". Trick polega na tym ze nie daja re-entry permit na 2 lata w tym wypadku, tylko do konca waznosci GC: (2) A Reentry Permit issued to a conditional permanent resident is valid for 2 years from the date of issuance, or to the date the conditional permanent resident must apply for removal of the conditions on his or her status, whichever date comes first.
  7. Labor Condition Application. Pracodawca zobowiazuje sie tym, ze bedzie Ci placil conajmniej tyle co Obywatelom, ze zaden Obywatel nie ucierpial i nie ucierpi z powodu zatrudnienia brudnego imigranta itp. Wysyla sie to do Department of Labor.
  8. Tak BTW ida spore zmiany. Jutro bedzie dostepny nowy formularz I-539. Stary bedzie mozna skladac jeszcze tylko przez 2 tygodnie. Dodatkowo przy zmianie/przedluzeniu statusu bedzie robione regularne BIO do background checku. O szybkim czasie procesowania pewnie mozna zapomniec [1] https://www.uscis.gov/news/alerts/update-uscis-publish-revised-form-i-539-and-new-form-i-539a-march-8
  9. Gratulacje! Pilnuj tego procesu dobrze. Bierzcie slub jak najszybciej i nie dajcie ambasadzie o sobie zapomniec, zeby nie skonczylo sie na F2A.
  10. To jest standardowy wymóg: Jezeli WRW pyta na rozmowie o I-134, to robi to niezmiernie rzadko, bo nie widziałem żadnego postu w ciągu ostatnich 2 lat, któryby o tym mówił. Nie przejmuj się tą listą. W najgorszym wypadku Twoja sprawa przejdzie na Administrative Processing i bedziesz musiał dostarczyć wymagane dokumenty po rozmowie.
  11. 1. Od tygodnia do pol roku. W momencie przekroczenia granicy, Twoja wiza w paszporcie zostanie podbita (endorsed i-551 stamp) i moze sluzyc za tymczasowa GC przez 1 rok. Na niej mozesz przekraczac normalnie granice. 2. 10 lat, kolejne tak samo. 3. Mozna, do 6 miesiecy bez problemu. 4. Placic podatki, nie przebywac poza USA dluzej niz pol roku, zarejestrowac sie do sluzby wojskowej jezeli masz mniej niz 26 lat, informowac uscis o zmianie adresu [1] 5. W sumie to nic koniecznie nie trzeba. Wyrobienie SSN ulatwia zycie. [1] https://www.uscis.gov/sites/default/files/files/nativedocuments/M-618.pdf (Keeping your immigration status)
  12. Przedluzenie statusu (i-539) nie wysyla sie do ambasady, tylko do USCIS. Sly zabraklo przecinka ;-) "Ambasada to nie, tylko urząd imigracyjny"
  13. To chyba dziala tylko dlatego, ze tu wierza "na gebe". Przy zalatwianiu sprawy u congressmana nikt tak na prawde nie kazal nam udowadniac, ze tu mieszkamy. Zglosilismy sprawe do zalatwienia, podalismy adres i tyle. Jak spojrzysz na formularz na stronie rzeczonej congresswoman [1], to adres trzeba wpisac. Jasne, ze jak sie trafil malo rozgarniety aide, to mogl nie zauwazyc ze adres nie podpada pod dystrykt, ale zwroc uwage ze w formularzu nie mozna podac adresu spoza USA... [1] https://norton.house.gov/services/tours-and-tickets
  14. Tam na dodatkowych formach jest napisane w ktora rubryczke w orginalnym 1040 to wraca. Odsetki leca do 2b, a tax credit do 12. Na to drugie pytanie Ci nie odpowiem, above my pay-grade...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...