Jump to content

Xarthisius

Użytkownik
  • Content Count

    945
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    23

Xarthisius last won the day on May 21

Xarthisius had the most liked content!

Community Reputation

211

2 Followers

About Xarthisius

  • Rank
    Rezydent FORUM

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. To warto wiedzieć, że przy AOS DS-260 nie jest wogole procesowany przez KCC. Dopiero jak bedziesz proszony na rozmowe Immigration Officer z USCIS Field Office pod ktore podlegasz, wysle do nich prosbe o przeslanie wszystkich dokumentow zwiazanych z Twoja sprawa. Teoretycznie wypelnienie DS-260 nie jest nawet konieczne do AOS, ale jest zalecane. Tym bardziej nie masz sie co spieszyc. Pamietaj, ze zlozenie DS-260 jest równoznaczne z wyrazeniem "checi imigracji" i moze potem utrudniac otrzymanie wiz nieimigracyjnych. Numer masz bardzo wysoki, poczekalbym przynajmniej do momentu kiedy bedzie wiadomo ile osob zostalo wylosowanych. W miedzyczasie polecam poczytac: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1UC6N8E-w-TUgFNazBIGNRw5ufgv7gyN-jmLELuFXaLQ/edit
  2. Nie, na oba pytania (nie imigruja I nie beda w przyszlosci). Bedziesz robil Adjustment of Status, czy lecial do Polski na rozmowe?
  3. Tak jak @sobota napisala, np. EUROPE 26,800 oznacza "wszystkie numery mniejsze niz 2019EU26800" w czerwcu. Zwroc uwage na to 2019. Twoja (2020) loteria jeszcze sie nawet nie zaczela...
  4. W formularzu pytaja o date przylotu i dlugosc pobytu. Date przylotu dla "obecnej" wizyty masz. Wpisz ja jako pierwsza.
  5. To nie jest celnik, tylko oficer imigracyjny. Po to ma "imigracyjny" w nazwie, zeby decydowac czy kogos wpuscic czy nie... Zgadzam sie, ze w ogromnej wiekszosci przypadkow rozmowa to czysta formalnosc, ale nie miej zludzen ze jezeli z jakiegos powodu jestes not admissible to mimo wizy imigracyjnej w paszporcie wrocisz do kraju pierwszym samolotem.
  6. OK, o polskich kosztach nie mam wogole pojecia. Mysle, że niezrozumienie (nie tylko moje) wynikało z tego, że podałaś kwotę w $ i błędnie założyłem, że to dotyczy tylko amerykańskiego aspektu tej sprawy.
  7. yup, $535 policzylem tylko do I-130. FOIA tez przed chwila sprawdzilem, moga naliczyc oplaty jezeli ktos ma wiecej niz 100 stron dokumentacji i zajmie to strasznie duzo czasu, ale nie widze zeby to szlo w setki.
  8. Przeciez Twoj Maz jest Amerykaninem z dziada/pradziada, na jaki jezyk ten swoj akt tlumaczyl?
  9. Jezeli jestes na etapie wyslanego I-130 to "wszystkie dokumenty + tłumaczenia (takie jak pisze @kzielu), potrzebne do procesu imigracyjnego, i w tym te zwiazane ze slubem, zwazajac na fakt, ze odbyl sie w Polsce i musieli go uznac w USA + (darmowy) raport FOIA..." powinnien Cie wyniesc dokladnie: $535. Cala reszta to jak to ladnie ujelas "obsluga prawna". A Mamusia mowila, zebym zostal prawnikiem albo lekarzem, ja glupi nie posluchalem...
  10. To wedle Twoich szacunkow zniknela OPowi gdzies w okolicach poczatku lutego 2019! Ciekawe czy "zmartwychwstanie" zeby zweryfikowac Twoja teorie
  11. To znaczy, ze wszystkie CN maja szanse byc zaproszone na rozmowe. Czy wszyscy beda mieli, to czas pokaze. Tak przy okazji, jezeli jest ktos jeszcze nie dostal z KCC prosby o wyslanie dokumentow, albo nie otrzymal potwierdzenia, ze wszystkie dokumenty zostaly zaakceptowana i juz nic nie chca, to jest dobry moment zeby ich przycisnac. Skany mozna wyslac bez czekania na prosbe i trzeba ich meczyc tak dlugo, az potwierdza ze wszystko jest ok.
  12. To jest mało precyzyjne sformułowanie. Wysłanie DS-260 wcześnie niczego nie może przyspieszyć. Najważniejszy jest CN. Przez zwlekanie z wysłaniem DS-260, można co najwyżej próbować opóźniać datę rozmowy w ambasadzie. tl;dr: Nie musisz się spieszyć. Twoje pytanie ma drugie dno. Po pierwsze, nawet gdybyś miał numer poniżej setki, np. 2020EU37, to wysłanie DS-260 za 4-5 tygodni byłoby jak najbardziej OK i nie przeszkodziłoby w procesowaniu Twojej sprawy w październiku/listopadzie 2019. Drugie dno polega na tym, że Twój numer jest dość wysoki. Istnieje niezerowa szansa, że procesowanie spraw w DV2020 nawet do takiego numeru nie dojdzie (podkreślam: nie mowię, że tak będzie!), a złożenie DS-260 jest równoznaczne z wyrażeniem chęci imigracji do USA (immigration intent). Warto pamiętać, że jest to jeden z czynnikow brany pod uwagę przy wizach nieimigracyjnych (turystyczna, studencka itp).
×
×
  • Create New...