Jump to content

Xarthisius

Użytkownik
  • Content Count

    1,008
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    26

Xarthisius last won the day on July 11

Xarthisius had the most liked content!

Community Reputation

224

2 Followers

About Xarthisius

  • Rank
    Rezydent FORUM

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Zaraz DV bedzie znowu miala swoje 5 minut w mediach:
  2. Nie dubluj watkow. Juz o to pytasz tu:
  3. Czesc informacji w watku ponizej: https://forum.usa.info.pl/topic/29021-zakup-domu-koszty/ 2) podatki i HOA to informacja publiczna. Wszystkie serwisy gdzie sie domow szuka, gdzies ja pokazuja.
  4. Jezeli miales jakiekolwiek dochody w Polsce (czy gdziekolwiek na Swiecie), to je tez powinnes rozliczyc w USA. Bedziesz musial uregulowac te kwestie. Najlepiej przed calym procesem sponsorowania. No to sie decyduj, nie ma szybkiej drogi na skroty.
  5. Nie bardzo rozumiem pytanie, dlatego zadam pare dodatkowych: 1) Czy masz w tej chwili prace? 2) Od kiedy jestes LPR? 3) Jezeli w 2) odpowiedz brzmi dluzej niz rok, czy rozliczales sie z podatkow w USA? W ogolnosci jezeli z jakiegos powodu nie spelniasz wymogow, to przy skladaniu i-864 mozna sie posilkowac "joint sponsorem". To moze byc ktokolwiek, nie potrzeba zadnych wiezow rodzinnych itp.
  6. Widzialem na innych forach wypowiedzi ludzi, ktorzy w tym tygodniu dzwonili do KCC. Podobno, ze wzgledu na natlok prac z poczatkiem DV2020, zaproszenia moga byc wysylane pozniej niz zwykle, ale dalej nie pozniej niz do konca miesiaca. cc @Kamil1000
  7. BTW, H1b o ktorej wspominales ma charakter dual intent (jest nieimigracyjna, ale mozna przekroczyc na niej granice i starac sie o zmiane statusu na LPR). Takze jezeli macie pracodawce, ktory jest gotow sponsorowac, to obie sprawy moga sie toczyc niezaleznie. Niuans jest taki, ze jezeli nie bylaby to h1b cap-exempt, to raz ze trzeba wygrac w loterii (w kwietniu 2020), dwa ze najwczesniej przy sprzyjajacych wiatrach, mozna by ja uzyskac we wrzesniu-pazdzierniku 2020...
  8. Zlozenie I-130 jest traktowane jako "wyrazenie checi imigracji" (immigration intent). Urzednicy na granicy maja to w systemie i Zona moze miec problemy z wlotem do USA na wizie nieimigracyjnej (np. turystycznej). Co nie znaczy ze jej automatycznie nie wpuszcza. Nawet na tym forum bylo pare przypadkow, kiedy malzonek dojezdzal co pare miesiecy na pare tygodni w odwiedziny bez zadnych problemow, a w miedzy czasie sprawa sie toczyla. Natomiast przekroczenie granicy na wizie nieimigracyjnej, z zamiarem pozniejszego ubiegania sie o zielona karte na miejscu (preconceived immigration intent) jest traktowane jako oszustwo imigracyjne. W razie udowodnienia, odrzuca petycje, a Zona bedzie musiala wrocic do Polski.
  9. Bardzo pobieznie proces uzyskania wizy w kategorii F2A (spouse of LPR) wyglada tak: 1) LPR sklada formularz I-130 do USCIS, czas procesowania zalezy od oblozenia i do ktorego centrum to trafi (w skrajnym przypadku CSC - od 19 do 25 miesiecy, ale np. TSC od 1 tygodnia (mindblown!) do 7 miesiecy). 2) Po zatwierdzeniu, sprawa trafia do NVC, ktore procesuje ja 4-8 tygodni. 3) Kiedy "priority date" petycji (z dobrym przyblizeniem data wyslania I-130) jest ponizej cutoffu w Biuletynie Wizowym (https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin.html) to NVC rozpoczyna kolejne kroki (kaza wypelnic DS-260, wysylaja cala dokumentacje do ambasady, ustalaja termin rozmowy itd.) Z tych 2.5 roku, o ktorych pisza "w internetach", ze 2 lata uplywaly na pkt. 3. dla przykladu jeszcze w maju tego roku, wizy byly tylko dla petycji zlozonych przed styczniem 2018 [1]. Teraz wizy sa dostepne na biezaco (current), czyli caly okres oczekiwania w 3) znika. Oczywiscie, nikt Ci nie zagwarantuje, ze F2A dalej bedzie current po czasie jaki zejdzie na 1) i 2) dla Waszej petycji... Tu [2] masz dokladny opis calego procesu. [1] https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin/2019/visa-bulletin-for-may-2019.html [2] https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/the-immigrant-visa-process.html
  10. Ostatnie zaproszenia ambasada w Warszawie wysle do konca tego tygodnia. Zaproszenia beda na wrzesien.
  11. Zagladales ostatnio do biuletynu wizowego? Kategoria F2A jest current. To znaczy, ze jak tylko zatwierdza Wam I-130, natychmiast mozna procesowac sie dalej.
  12. Zadzwon do USCIS Contact Center. Zapytaj czy wyslali karty ponownie, zapytaj czy maja wlasciwy adres. W razie czego powiedza Ci jakie sa nastepne kroki. Dobrze, ze masz na pismie od nich ze karty "were issued but never received". To pozwoli Ci za darmo zlozyc I-90 w najgorszym razie. Nie musisz wyjezdzac po 10 stycznia. To ze nie masz waznego dokumentu nie wplywa na Twoj status. Jezeli bedziesz musiala podrozowac po 10 stycznia, to mozna uzyskac nowa wlepke na rok bezposrednio do paszportu w Twoim lokalnym biurze USCIS.
  13. Mniej ludzi niz w DV19, a w tym roku wszyscy dostali szanse. Wnioski wyciagaj sam Zawsze dochodzi pewna niewiadoma zwiazana z urzednikami I tym co sobie w danym roku wymysla...
×
×
  • Create New...