Skocz do zawartości

mcpear

Użytkownik
  • Zawartość

    509
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Days Won

    14

mcpear last won the day on 14 Listopad

mcpear had the most liked content!

Reputacja

158

O mcpear

  • Tytuł
    Rezydent FORUM

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    California

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

  1. mcpear

    Obywatelstwo dziecka

    Dziecko musi spełnić wszystkie 3 warunki: - musi mieć własną zieloną kartę - rodzić musi być z urodzenia albo naturalizacji obywatelem - dziecko musi rezydować w USA pod prawną i fizyczną opieką rodzica będącego obywatelem USA. Czyli jeśli dziecko nie mieszka / przebywa w USA pod opieką obywatela to nie otrzymuje obywatelstwa. Jeśli się nie mylę to nie ma co do dziecka wymogu 2.5 roku w ostatnich 5 latach. Nawet znalazłem jakiś przykład mówiący, że jak obywatel zaadoptuje obcokrajowe dziecko i sprowadzi je jako LPR to w dniu wjazdu na stałe do USA dziecko to uzyska automatycznie obywatelstwo (nie musi czekać 5 lat).
  2. Tak - przeniosła mnie firma po 15 latach pracy w polskim oddziale. Najpierw na wizie L1 (intercompany transfer). Obecenie mam zieloną kartę sponsorowaną przez pracodawcę. Pracuję w IT
  3. 100 ludzi - 100 zdań w tym temacie. Wg mnie warto się przeprowadzić jak masz okazję do legalnej przeprowadzki. Wg mnie nielegalnie nie warto i nie opłaca się (ale znowu 100 ludzi - 100 zdań) Wg mnie Amerykanie nie traktują Polaków z góry. Z mojej perspektywy to, ze studia robiłem w Polsce nie miało najmniejszego znaczenia - liczyło się doświadczenie zawodowe tylko i wyłącznie. W USA pracując powinno być Ciebie stać i na ubezpieczenie, i na auto i na dom / mieszkanie - może czasami trochę odległe od centrum lub od wymarzonej dzielnicy ale takie są realia. A w Twoim przypadku jak chodzi o wizę imigracyjną to zapewne najłatwiej przez loterię wizową lub przez małżeństwo. Nie chcę Ciebie odzierać ze złudzeń ale absolwent liceum humanistycznego wizy pracowniczej nie otrzyma. Kalifornia to nie tylko IT. Przemysł filmowy jest tu też bardzo rozwinięty. Ale aby dostać propozycję "wizy pracowniczej" to wszędzie trzeba prezentować dobre doświadczenie zawodowe. Początkujący aktor / scenarzysta / operator dźwięku / charakteryzator itp nie ma chyba szans a konkurencja w tej branży jest chyba bardzo duża
  4. mcpear

    Wynajem samochodu w LA, zwrot w LV

    Zależy od wypożyczalni, terminu i rodzaju auta. Sprawdziłem na szybko: Hertz naliczyłby dodatkowe $200 - sprawdzałem "z czapy" w połowie stycznia
  5. mcpear

    kredyt hipoteczny

    Nie. Nie ma to wpływu.
  6. mcpear

    Paszport francuski

    Posiadanie dwóch paszportów nie generuje dodatkowych kosztów. Zależy jaki jest cel Twojego wyjazdu. W przypadku wyjazdu turystycznego i biznesowego nie musisz starać się o wizę a jedynie o dokument ESTA (jako obywatel Francji). W przypadku innych wiz nie ma różnicy - musisz przejść postępowanie wizowe, które jest identyczne dla obywateli Polski i Francji. W przypadku wizy pracowniczej wystarczy jedynie znaleźć pracodawcę, który zechce zasponsorować Tobię tę wizę i sfinansuje cały proces (nie można tego samemu sobie finansować). W przypadku niektórych wiz jest roczny limit i gdyby się okazało, że na tę wizę jest więcej chętnych sponsorów niż miejsc musisz mieć jeszcze trochę szczęścia w dorocznej loterii. Powodzenia
  7. mcpear

    Wniosek - dane ojca

    Wpisz tak jak masz w akcie urodzenia. Jak w akcie urodzenia masz wolne pola to zostaw wolne pola. Jak masz inne dane to wpisz to co jest w akcie urodzenia. Najlepiej weź te dane z odpisu zupełnego a nie skróconego
  8. mcpear

    Chciałem Powiedzieć Że...

    Pamiętaj też, że odsetki od mortgage odliczasz od podatku - to jest bardzo duża zachęta i zobaczysz że kupno domu na kredyt jest znacznie tańsze niż jego wynajem. Wyrazy współczucia z powodu śmierci Dziadka.
  9. mcpear

    Prawo jazdy CDL

    W sumie masz bardzo dużo racji i jest to chyba celny pomysł - wielu "nielegalnych" czeka na takie uchylające furtki rozwiązania, które uchronią ich przed deportacją. Aczkolwiek ten pomysł nie jest "nośny politycznie" - Demokraci jakby go spróbowali wprowadzić to naraziliby się na krytykę od Republikan, że "zabierają legalne miejsca pracy amerykanom aby dać je nielegalnym imigrantom, którzy dokonali inwazji". Republikanie nie mogą go wprowadzić bo to od razu byłby argument w kampanii przeciwko nim w stanach tzw "swing", gdzie mamy do czynienia z dużym bezrobocim na przedmieściach aglomeracyjnych - dzieki którym DT wygrał, jak Wisconsin, Pensylwania, Michigan itp. To tak jak w Polsce z darmową służbą zdrowia - każdy wie, że opłata typu 10-15 zł za wizytę u lekarza by w dużej mierze rozwiązała problem kolejek do specjalistów a nawet i do rodzinnych bo ludzie by się 2 razy zastanowili czy się zapisać (w wielu małych miasteczkach poczekalnia u lekarza rodzinnego pełni rolę centrum życia społecznego - często spotykają się te same osoby często częściej niż raz w miesiącu), ... ale jest to absolutnie nienośny temat politycznie - kto go wprowadzi przegra następne wybory.
  10. mcpear

    Rozmowa z konsulem, emigracja EB-3

    Jak dokumenty są dobrze przygotowane to rozmowa będzie formalnością. Jak w dokumentach będą luki, albo będą niechlujne to pewnie najlepsza rozmowa nie pomoże. Wiza EB-3 to wiza imigracyjna więc o pytania o związki z Polską nie należy się obawiać. Dostaniecie wizę aby wyemigrować do USA i zostać permanetnymi rezydentami (czyli w oczach konsula - ubiegacie się o imigrację na stałe). Skoro prawnik Wam doradził, że nie należy się przejmować i że to "pewniak" to zapewne tak jest i wizę EB-3 dostaniecie. Ostatnio na forum pojawilło się kilka osób co dostało wizę jako kierowca ciężarówki. Moglbyś się z nami podzielić jaki zawód ma Twój mąż? Co jakiś czas padają na forum pytania o wizy pracownicze i zapewne ta informacja byłaby dla wielu cenną informacją. Powodzenia na rozmowie i powodzenia w USA - to duża decyzja, ale przeprowadzacie się w dobrym czasie. Wasze dziecko zrobi High School w USA przez co będzie miało większe szanse na studia w USA - gratuluję decyzji i odwagi :):) PS. Gdzie planujecie mieszkać?
  11. mcpear

    Chciałem Powiedzieć Że...

    Zapomniałem dodać, że ... oczywiście online z dostawą do domu. Przepychanie się w tłumie to też nie dla mnie
  12. mcpear

    Chciałem Powiedzieć Że...

    iPad 32GB WiFi w targecie $80 off i jeszcze 5% zniżki za RedCard Będzie czekał na wigilię jako prezent
  13. mcpear

    Rozmowa z urzędnikiem celnym

    Myślę, że należy mówić prawdę. Jedziesz zwiedzać i przy okazji spotkać się ze znajomymi. Nie jest to bardzo "dziwny" cel przyjazdu. W dzisiejszych czasam znajomości "internetowe' coraz mniej dziwią (również pograniczników). Rozmowa trwa około 5-30 sekund i jeśli nie podpadniesz kończy się w większości przypadków stwierdzeniem "Welcome to USA". Jedziesz na tydzień - nie spodziewam się, że będziesz miała jakiekolwiek problemy.
  14. Na podróż nic więcej. Na pobyt w USA warto mieć (odpukać) jakieś papiery (zgody), które umożliwią twoim amerykańskim opiekunom dostęp do Twojej informacji medycznej czy wręcz dostęp do Ciebie jakby coś się Tobie stało i musiałaby Amerykańska Służba zdrowia się Tobą zająć
×