Jump to content

mcpear

Użytkownik
  • Content Count

    763
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    26

mcpear last won the day on May 23

mcpear had the most liked content!

Community Reputation

246

About mcpear

  • Rank
    Rezydent FORUM

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    California

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. Kiedyś znalazłem, że można znieść to wymaganie jak się posiada 12 lat stażu. Czyli musiałbyś 12 lat przepracować w zawodzie. Aczkolwiek mówiąc szczerze jak spojrzałem teraz tak na szybko na strony USCIS to tego wyjątku nie mogłem potwierdzić - wszędzie jest napisane, że bachelor degree lub jego odpowiednik jest wymagany i nie ma przy tym "gwiazdeczki".
  2. Co w domyśle pozwala na złożenie aplikacji o EAD (prawo do podjęcia pracy w okresie oczekiwania na decyzję o GC) a także o AP (czyli prawo do podróży poza teren USA bez ryzyka, że Ciebie nie wpuszczą po podróży) w tym samym czasie.
  3. Zaciekawiłeś mnie. Jaką dostałeś ofertę skoro twierdzisz, że nie jest drogo? W sensie składka / suma ubzpieczenia / deductible / okres ubezpieczenia / ile osoób?
  4. Może się jednak mylę. MOże to była Kanada, ktra wymagała wtedy nawet od dzieci biometrycznego. TO już jednak 9 lat. Aczkolwiek warto sprawdzić w ambasadzie
  5. Wtedy było tak, że do 5 lat dziecko dostawało na rok. Powyżej 5 lat a poniżej 13 to dostawało na 5 lat. Powyżej 13 lat na 10 lat. Ale może to się zmieniło i od razu dostaniesz na 5 lat. W każdym razie na paszport tymczasowy dziecka do USA chyba nie wpuszczą - musi być biometryczny
  6. W 2010 jak wyrabiałem córce 10-miesięcznej paszport to musiał on być biometryczny abym mógł dostać dla niej amerykańska wizę. Nie wiem czy się coś zmieniło. Ale wydaje mi się że wymóg paszportu biometrycznego obowiązuje niezależnie od wieku. Jak składasz dla dziecka wniosek o paszport to musisz zaznaczyć ze chcesz biometryczny. Wtedy mnie to bulwersowało bo wydawali te paszporty tylko na rok. I co roku musiałem się dla niej starać o nowy. Wg mnie musisz jej wyrobić inny paszport. Ale od 2010 mogło się coś zmienić.
  7. Gorąco polecam opcję nr 1!! W dwa miesiące jesteś w staie zobaczyć bardzo dużo. Stanowczo polecałbym rozważyć kupno namiotu i materaców dmuchanych po przylocie i nocowanie na terenie parków na polach namiotowych. Hotele są zawsze poza parkmi. A nocleg w parku to jednak dodatkowa atrakcja sama w sobie. Z doświadczenia mojego ocowanie w parku oszczędza czas i odległości - gdyżnie trzeba wyjeżdżać z parku na noclegi a w wielu z nich zechcesz być więcej niż tylko pół dnia. To też oszczędność budżetu - w wielu popularnych miejscowościach przy parkach noclegi w motelach są bardzo drogie (rekordem było dla mnie Page AZ, gdzie Travelodge zażyczył sobie 250 + tax za noc). Noclegi na tych polach są jednak bardzo popularne i pewnie trzeba by było rezerwować te pola już teraz o ile już nie są całkowicie zarezerwowane (rok temu projektowałem dla przyjaciół trasę na 5 tygodni i rezerwowaliśmy wszystkie pola namiotowe z 6 miesięcznym wyprzedzeniem a i tak były parki gdzie nie udało się nam złapać miejsca). W ramach trasy nr 1 spokojnie zmieścisz Colorado, Wyoming, Południową Dakotę (o ile rzeczywiście będziesz miał 2 miesiące) oraz Yellowstone (praktycznie must see). Chętnie pomogę Tobie ustawić trasę. Z Europy leciałbym do jednej z 4 miejscowości (w zależności gdzię złapiesz tańsze bilety): LV, LA, San Francisco lub Denver wszystkie one pozwalają się wpasować w trasę. Śmiało pisz na priv jakby co
  8. Najlepiej organicznych i zrobionych z tofu beztłuszczowo, bezcukrowo, bezglutenowo i jeszcze parę innych "bez"
  9. W Grand Canyonie pierwszy śnieg zwykle przychodzi w listopadzie, aczkolwiek jak będziesz miał pecha i przyjdzie w października to może być już zaśnieżone. W LA końcówka października (doświadczenie z 5ciu lat) jest bardzo ciepło w ciągu dnia. Przez ostatnie dwa lata wyłączałem klimę w domu dopiero w październiku. Zajeść do rzeki i wejść pod kanion jednego dnia nie jest rekomendowane (wręcz odradzane) chyba żę zaczniesz bardzo bardzo wcześnie rano i przeczekasz środek dnia na dole w jakimś schronieniu na dole. Z trasą którą powiedziałeś powinieneś dać radę, aczkolwiek ja bym rekomendował wiele rzeczy, które ty opuszczasz i kręciłbym się bardziej w okolicach Arizony, Utah i Nevady a do LA i na wybrzeże wjechał pewnie na jeden dzień o ile bym nie odpuścił. LA/Beverly / Santa Monica/ Malibu / Santa Barbara są chyba przereklamowane. Szanse na spotkanie Pamelę Anderson w czerwonym kostiumie kąpielowym są mniej niż mizerne Rozważ i poczytaj w sieci o takich miejscach jak: Antelope Canyon, Monument Valley, Arches NP, Canyonland, Zion, Bryce Canyon, Giant Sequoia NP. Aczkolwiek wiem, że wielu woli miasta niż przyrodę tak więc nie wypowiadam, żadnych kategorycznych opinii tutaj. W Tj powinieneś załapać się na paradę z okazji 11/02. Fajne wakacje przed Tobą
  10. Prawdopodobnie największe szanse na legalne pracowanie w USA masz przez: - wygranie w loterii wizowej - znalezienie Amerykanki, która Ciebie poślubi i zasponsoruje dla Ciebie Zieloną Kartę
  11. O ile ma bilet na nowe nazwisko. Jak ma bilet na stare nazwisko o akt ślubu nikt pytać nie będzie
  12. Paszport jest ważny przez 60 dni od zmiany danych. OP pytała czy może wjechać do USA 3 tygodnie po ślubie -> może, paszport jest ważny, wiza zapewne też. Nie pytała czy może wrócić Poza tym polskiego obywatela muszą wpuścić do Polski nawet jak ma dokument podróży nieważny
  13. O ile nie jesteś Hindusem (oni czekaja 10+ lat na EB2) albo Chińczykiem (3+ lat)
  14. Jeszcze jedno: Premium processing w kategorii "Multinational Executives and managers" (w ramach EB1) nie jest dostępne dla I-140
×
×
  • Create New...