lement Posted April 8, 2024 Report Posted April 8, 2024 Cześć, czy ktoś z was wypełniał ostatnio wniosek I-407? Mam kilka pytań co do niektórych punktów w których nie wiem co wpisać wniosek: http://www.uscis.gov/sites/default/files/files/form/i-407.pdf instrukcja: https://www.uscis.gov/sites/default/files/document/forms/i-407instr.pdf part1 np 1a, 2, 9a, 11a, 12c, 13a-d, 14a-b part2 3a-h mam podać adres w usa? part3 tego nie wypełniam? i-407.pdf i-407instr.pdf Quote
cavscout Posted April 8, 2024 Report Posted April 8, 2024 (edited) 2 hours ago, lement said: Cześć, czy ktoś z was wypełniał ostatnio wniosek I-407? Mam kilka pytań co do niektórych punktów w których nie wiem co wpisać wniosek: http://www.uscis.gov/sites/default/files/files/form/i-407.pdf instrukcja: https://www.uscis.gov/sites/default/files/document/forms/i-407instr.pdf part1 np 1a, 2, 9a, 11a, 12c, 13a-d, 14a-b part2 3a-h mam podać adres w usa? part3 tego nie wypełniam? i-407.pdfUnavailable i-407instr.pdfUnavailable Formy nigdy nie wypełniałem, ale te pytania interpretuje tak: 1a - powinien być na karcie - kiedyś to był A# plus numer, teraz na karcie to USCIS # 2 - jak masz ten numer to podaj 9a - jak to Twój adres, i nikt nie odbiera poczty w twoim imieniu, omiń 11a - to samo co 9a 12c - jeżeli odsyłasz GC z wnioskiem to zaznaczasz Yes w 12a i resztę zostawiasz, jeżeli nie zwracasz i nie posiadasz tej karty to zaznaczasz powód w 12b i certifikusjesz data w 12c ze GC juz nie masz (data ta sama copodpis na aplikacje) 13a-d - w jaki sposob oddajesz ta formę - 13a - osobiście za granica (pewnie chodzi ze idziesz do ambasady albo konsulatu). 13b - wysyłasz poczta spoza USA, 13c - na granicy i 13d jak jesteś w wewnątrz USA. 14a/b - podpisujesz i piszesz swoje imię 3a/h - jeżeli wypełniasz dla siebie zostawiasz ta sekcje, to jest dla tłumacza który ci pomaga part 3 - zostawiasz Edited April 8, 2024 by cavscout Quote
Jacek87 Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 Hejka! I ja postanowiłem ostatecznie zrzec się GC. Gdzieś widziałem info, że ambasada w Warszawie nie przyjmuje wniosku i-407. Czy ktoś wie może czy to prawda? A co z konsulatem w Krakowie, czy tam można złożyć i-407? Dzięki za odp. Pozdrawiam! Quote
andyopole Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 3 godziny temu, Jacek87 napisał: Hejka! I ja postanowiłem ostatecznie zrzec się GC. Gdzieś widziałem info, że ambasada w Warszawie nie przyjmuje wniosku i-407. Czy ktoś wie może czy to prawda? A co z konsulatem w Krakowie, czy tam można złożyć i-407? Dzięki za odp. Pozdrawiam! Ambasada jest od innej roboty. Twoją sprawę załatwisz w Konsulacie. 1 Quote
jabba1 Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 7 hours ago, Jacek87 said: Hejka! I ja postanowiłem ostatecznie zrzec się GC. Gdzieś widziałem info, że ambasada w Warszawie nie przyjmuje wniosku i-407. Czy ktoś wie może czy to prawda? A co z konsulatem w Krakowie, czy tam można złożyć i-407? Dzięki za odp. Pozdrawiam! Jeśli można wiedzieć - co cię posunęło do takiej decyzji? Quote
Xarthisius Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 8 hours ago, Jacek87 said: Hejka! I ja postanowiłem ostatecznie zrzec się GC. Gdzieś widziałem info, że ambasada w Warszawie nie przyjmuje wniosku i-407. Czy ktoś wie może czy to prawda? A co z konsulatem w Krakowie, czy tam można złożyć i-407? Dzięki za odp. Pozdrawiam! Tak. Prawda. Nie, nie mozna z tego samego powodu. Please mail Form I-407 and your Permanent Resident Card to the Eastern Form Center in the United States. For U.S. Postal Service (USPS): USCIS Eastern Forms Center Attn: I-407 Unit PO Box 567 Williston, VT 05495, USA https://pl.usembassy.gov/visas/immigrant-visas-returning-resident-visa/ 1 Quote
Jacek87 Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 Godzinę temu, jabba1 napisał: Jeśli można wiedzieć - co cię posunęło do takiej decyzji? Dużo by opowiadać. Ostatecznie stwierdziłem, że jednak Europa jest bardziej przyjazna do życia. Przeniesienie wszystkiego z Europy do USA byłoby mocno problematyczne a zarządzanie tym co mam tutaj zza oceanu nie byłoby ani łatwe ani tanie. Z bólem serca ale jednak USA pozostanie dla mnie tylko destynacją wycieczkową, a ponieważ nie chcę mieć problemów na granicy z wjazdem, ani problemów podatkowych, to wolę się zrzec GC. Już przy poprzednim przekraczaniu granicy (rok temu) miałem bardzo nieprzyjemną rozmowę z imigracyjnym, a od tamtej pory minął rok jak nie ma mnie w USA więc mogą być problemy przy próbie wjazdu - i rozumiem to, bo GC nie jest dla kogoś, kto tak na prawdę dom ma gdzieś indziej a do USA wpada sobie okazjonalnie (choć oczywiście urzędnik mógł sobie darować bycie dupkiem, nie mniej różni są ludzie i nie rzutuję swojego postrzegania USA przez pryzmat zachowania tego jednego pana). Tak więc ostatecznie nie jest to dla mnie opłacalne, ani też wcale się tam lepiej niż w Europie nie czułem. Moja od dziecka fantazyjna wizja USA i mieszkania tam nie przeszła weryfikacji w rzeczywistości. 2 Quote
Tirowiec1312 Posted September 8, 2024 Report Posted September 8, 2024 16 minutes ago, Jacek87 said: Moja od dziecka fantazyjna wizja USA i mieszkania tam nie przeszła weryfikacji w rzeczywistości. A w jakim miejscu w USA próbowałeś sił? Quote
Jacek87 Posted September 9, 2024 Report Posted September 9, 2024 17 godzin temu, Tirowiec1312 napisał: A w jakim miejscu w USA próbowałeś sił? Trudno powiedzieć o "próbowaniu sił" bo nie zdecydowałem się na dłuższe zamieszkanie nigdzie. Chwilę mieszkałem w NYC na Brooklynie, chwilę na Manhattanie, chwilę na Staten Island. Trochę pomieszkiwałem bardziej poza miastem w Cresco w Pensylwanii. Oprócz tego zjechałem kilka stanów chwilę spędzając w Bostonie. Krótko, bo około 2 tygodni byłem też na Florydzie. Jednak nigdzie w tych miejscach nie wyobrażałem sobie życia. Miałem plan na Portland ale ostatecznie z niego zrezygnowałem. Po ostatnim wjeździe do USA i po tej chamskiej rozmowie z imigracyjnym miałem jakiś taki niesmak i taką ogólną niechęć, że po 3 dniach wyjechałem na Kostarykę na miesiąc Quote
Recommended Posts