Jump to content

kzielu

Administrator
  • Content Count

    7,378
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    32

kzielu last won the day on April 8

kzielu had the most liked content!

Community Reputation

668

3 Followers

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Ambush Country

Recent Profile Visitors

13,684 profile views
  1. Dochod nie ma nic wspólnego z domicile - dochod jako sponsor musisz mieć na etapie NVC (pol roku po wysłaniu I-130 mniej więcej - dochód możesz mieć zerowy jak będziesz miał co-sponsora). Domicile musisz mieć na etapie interview w ambasadzie czyli na samym końcu procesu.
  2. Wiec kilka kwestii : - Zapomnij o K-3. Praktycznie nie jest wydawana. - Potrzebujesz domicile lub intent to establish domicile - wynajety dom/apartament, cos co Cie wiaze z US. NIe ma wymagac czasowych. - Z podatkow to miales sie rozliczac od zawsze mieszkajac i pracujac poza US. Zacznij od wypelnienia tax returns do IRS za poprzednie trzy lata. Podatki nie maja nic wspolnego z domicile - Od wyslania I-130, rok - poltora do wjazdu zony
  3. W przyszlym roku - jak juz sie rozliczysz.
  4. Skarbowemu musisz powiedziec ze zmieniasz miejsce rezydencji podatkowej i dadza Ci spokoj - inaczej przysla Ci liscik na adres w PL z pytaniem gdzie jest PIT...
  5. Jeżeli powiesz że przyjechałeś pomieszkać (używając tych słów) to zostaniesz odesłany spowrotem z scancelowana wiza w paszporcie.
  6. Ale to co tam wpiszesz nie ma absolutnie żadnego związku z tym co będzie robić po wyjeździe. Chodzi tylko o udowodnienie że spełniasz wymagania loterii.
  7. Nic by nie dalo bo zadna z tych firm sie zalatwianiem wiz nie zajmuje. Zajmuja sie agencje robiace to dla nich i przy okazji zarabiajace na tym pieniadze.
  8. Upewnij sie co dokladnie i pod jakimi warunkami Ci te polskie firmy oferuja - jezeli to jest dla turystow a Ty bedziesz rezydentem, to moga odmowic wyplaty... Anyway - welcome to US i problemami z ubezpieczeniem zdrowotnym... Jakis magicznych opcji nie ma niestety...
  9. Wlasnymi rekami nic nie zrobisz - Twoj plan jest calkowicie nierealny. Wyjazd na turystycznej i jej przesiedzenie eliminuje Cie z otrzymania wizy pracowniczej - na ktora tak czy inaczej musisz byc sponsorowany.
  10. Mowiac szczerze to nie pamietam - bo ten aktualny dom wybudowalem od zera (malo takich w sensownych cenach z 4-bay garazami a praktycznie zero) - jedyne co zapamietalem jak kiedys nie czailem procesu i szukalem domu, ze jak nie mialem jako kupujacy realtora to sprzedajacy mnie od razu na drzewo wyslal. Generalnie uklad taki ;-)
  11. Prowizja - tradycyjnie obydwaj realtorzy (kupujacego i sprzedajacego) dostaja po 3% wiec ktos to musi zaplacic....
  12. Silnie zalezy od lokalizacji.... $250k do miliona ?
  13. Pomysł generalnie bez sensu. Możliwość legalnego zdobycia prawa pobyty na turystycznej są minimalne i praktycznie nierealne. Jeżdżenie w tą i spowrotem szybko skończy się odesłaniem do kraju.
×
×
  • Create New...