Jump to content

DV 2026 - kiedy rusza + pytania odnośnie wypełniania eDV

Recommended Posts

DV-2026 Program: The online registration period for the DV-2026 Program begins on Wednesday, October 2, 2024, at 12:00 noon, Eastern Daylight Time (EDT) (GMT-4) (18:00 w Polsce) and concludes on Tuesday, November 5, 2024, at 12:00 noon, Eastern Standard Time (EST) (GMT-5).  Submission of more than one entry for a person during the registration period will disqualify all entries for that person.  [1]

Wątki z lat ubiegłych:

[1] https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/immigrate/diversity-visa-program-entry/diversity-visa-instructions.html

[2] Instrukcja: https://travel.state.gov/content/dam/visas/Diversity-Visa/DV-Instructions-Translations/DV-2026-Instructions-Translations/DV 2026 Plain Language Instructions and FAQs.pdf

Edited by Xarthisius
  • Like 1
  • Upvote 3

Mam pytanie, jestem w trakcie uczenia się w liceum dla dorosłych, zostały mi dwa lata. Poprzednio byłem w szkole branżowej (zawodówce :/) przez 3 lata. Również przez te 3 lata teoretycznie pracowałem w zawodzie. Czy do loterii wizowej te trzy lata praktyk będą się liczyć jako doświadczenie w zawodzie? Teoretycznie miałem normalną umowę o pracę itd..

2 hours ago, TheIndjana said:

Mam pytanie, jestem w trakcie uczenia się w liceum dla dorosłych, zostały mi dwa lata. Poprzednio byłem w szkole branżowej (zawodówce :/) przez 3 lata. Również przez te 3 lata teoretycznie pracowałem w zawodzie. Czy do loterii wizowej te trzy lata praktyk będą się liczyć jako doświadczenie w zawodzie? Teoretycznie miałem normalną umowę o pracę itd..

Nie kazdy zawod sie kwalifikuje. Sprawdz w bazie O*NET ( https://www.onetonline.org/ ) jak go klasyfikuja.

Jedna osoba z którą byłam teraz na wakacjach w USA chciałaby spróbować swojego szczęścia w loterii i poleciłam mu to forum, bo to ogromna skarbnica wiedzy na ten temat. Chciałabym tylko podsumować kilka rzeczy, bo nie wiem czy dobrze rozumiem (poprawcie mnie gdzie się mylę):

- szczęśliwy kupon wylosowuje bardzo mała garstka osób, a szanse to około 2%

- wyniki losowania są w maju 2025, rozmowy w ambasadzie zaczynają się już od czerwca 2025 i trwają do września 2026 i wyjazd musi się odbyć do pół roku po zrobieniu badań, które robi się przed rozmową

- dyskwalifikują niektóre choroby, brak odpowiedniego wykształcenia lub doświadczenia, a także poważne sprawy karne. Czy z chorób dyskwalifikuje coś oprócz tych? (cholera, błonica, gruźlica, plaga, ospa, żółta febra, wirusowe gorączki krwotoczne, ciężkie choroby układu oddechowego, które mogą przenieść się na inne osoby i spowodować śmierć). Przebyte COVID, krztuśce dyskwalifikują? Czy mandaty karne za wykroczenia dyskwalifikują?

- trzecie pytanie dotyczy odwiecznego problemu udziału w loterii a wyjazdy na ESTA. Jedni mówią, że dopóki nie złoży się podania DS to sam udział w loterii nie jest brany pod uwagę przy wyjazdach turystycznych, a inni mówią, że może być brane to pod uwagę. Skąd ta rozbieżność zdań? Czy wynika to z tego, że komuś się trafiło, że miał z tym problem?

- jeśli ktoś mieszka teraz za granicą i wpisze zagraniczny adres zamieszkania to czy będzie mógł wybrać rozmowę w polskiej ambasadzie?

Posted (edited)
11 hours ago, KateL said:

1. szczęśliwy kupon wylosowuje bardzo mała garstka osób, a szanse to około 2%

2. wyniki losowania są w maju 2025, rozmowy w ambasadzie zaczynają się już od czerwca 2025 i trwają do września 2026 i wyjazd musi się odbyć do pół roku po zrobieniu badań, które robi się przed rozmową

3. dyskwalifikują niektóre choroby, brak odpowiedniego wykształcenia lub doświadczenia, a także poważne sprawy karne. Czy z chorób dyskwalifikuje coś oprócz tych? (cholera, błonica, gruźlica, plaga, ospa, żółta febra, wirusowe gorączki krwotoczne, ciężkie choroby układu oddechowego, które mogą przenieść się na inne osoby i spowodować śmierć). Przebyte COVID, krztuśce dyskwalifikują?

4. Czy mandaty karne za wykroczenia dyskwalifikują?

5. trzecie pytanie dotyczy odwiecznego problemu udziału w loterii a wyjazdy na ESTA. Jedni mówią, że dopóki nie złoży się podania DS to sam udział w loterii nie jest brany pod uwagę przy wyjazdach turystycznych, a inni mówią, że może być brane to pod uwagę. Skąd ta rozbieżność zdań? Czy wynika to z tego, że komuś się trafiło, że miał z tym problem?

6. jeśli ktoś mieszka teraz za granicą i wpisze zagraniczny adres zamieszkania to czy będzie mógł wybrać rozmowę w polskiej ambasadzie?

1. Pewnie troche blizej 1%
  2. Wyniki sa na poczatku maja 2025. Rozmowy ruszaja od 1 pazdziernika 2025 i trwaja do 30 wrzesnia 2026. Tak, wiza jest wazna 6mo od daty badan lekarskich.
  3. Akurat niewiele z tych chorob, ktore wymienilas dyskwalifikuje. Sa w zasadzie 4 glowne: rzezacka, trad (w stadium zakaznym), syfilis, i gruzlica (aktywna). Na szereg innych trzeba sie zaszczepic. Nic "przebytego" nie dyskwalifikuje.
  4. Zalezy ile i jakie. Jak ktos ma historie reckless driving, albo spowodowal wypadki ze skutkiem smiertelnym, albo jazde po pijaku to moze byc to potraktowane jako lack of moral turpitude i byc podstawa do odmowienia wizy. Zwykle speeding tickets, albo zle parkowanie nie ma wplywu.
  5. Dopiero zlozenie DS-260 to jest wyrazenie immigrant intent. Nawet wtedy nie przeszkadza to dostac ESTA. Rozbieznosc zdan wynika z niedoinformowania tych co twierdza inaczej.
  6. Ambasada jest ustalana na podstawie adresu zamieszkania wpisanego w DS-260. To co sie wpisze we wniosku zgloszeniowym nie ma wiekszego znaczenia.
Edited by Xarthisius

hej, 

czy poza przygotowanym zdjęciem w następnym kroku zgłoszenia należy mieć przygotowane skany ukończenia szkoły/studiów czy to jest dopiero wymagane po wylosowaniu przy wniosku DS-260?

z góry dziękuję za odpowiedz

Edited by Elpus

7 minutes ago, Elpus said:

hej, 

czy poza przygotowanym zdjęciem w następnym kroku zgłoszenia należy mieć przygotowane skany ukończenia szkoły/studiów czy to jest dopiero wymagane po wylosowaniu przy wniosku DS-260?

z góry dziękuję za odpowiedz

Nie, tylko zdjecie. Inne dokumenty nie sa wymagane nawet przy skladniu DS-260. Dopiero na rozmowe w ambasadzie.