Skocz do zawartości

Bozeman, Montana

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy byl ktos w Bozeman, Montana na W&T w poprzednich latach? Chcialabym sie czegos dowiedziec o tej miejscowosci...o tym jakie to miasteczko, jak latwo jest z praca, jaki klimat itd.

Napisano

Cześć, ja byłem w Bozeman i to 2 lata z rzędu:) Ale tylko jako przesiadka w drodze do Parku Yellowstone.

W Bozeman spotkaliśmy około 8 Polaków, którzy przyjechali do W&T właśnie do Bozeman. Miasteczko jest dość rozległe, jest kilka centrów handlowych (kilka- z jakieś 5) i kilka większych Storów, jak Wal-mart, Staples, Ross, itp. Polacy pracowali z tego co z nimi rozmawialiśmy to w Targecie (taki sklep jak nasz polski Carefur) i w sieci sklepów z fast foodami, tylko zapomniałem nazwy, serwują tam kanapki, sałatki, obowiązkowo hamburgery, pizze,itp :) Klimat- jako pogoda, powiedziałbym że coś jak nasz polski ;). W lecie pamiętam był tam ukrop (ale w zeszłym roku wysokie temp. były w całych stanach), ale nie jest znowu tak źle, jako że miejscowość jest w górzystym terenie :). Nie jest to żadna taka duża metropolia, nie ma wieżowców, itp mimo że to jedno z największych miast w Montanie (jeśli nie największe- stolica stanu Helena nie ma uniwersytetu, a Bozeman ma :) ). Jak pamiętam Polacy tam pracujący chwalili sobie pracę, tylko narzekali, że mało pracy było na overtimie, ale możliwość pracy w kilku miejscach to rekompensowało. Jeszcze trochę pamiętam z ich opowieści jak tam było.

Jeśli mógłbym w czymś doradzić, daj znać.

Napisano

Super ;) Dzieki za odpowiedz bo bardzo mi zalezalo zeby uslyszec jakas odpowiedz kogos kto tam byl badz znal kogos kto byl w poprzednich latach. Jakos w te rejany Stanow jeszcze nigdy sie nie zapuscilam (najblizej Montany to bylo Colorado) a ze rozwazam tam wyjazd to chcialam sie dowiedziec czegos wiecej niz tylko tego co moge wyczaic z wikipedii czy na google maps. Upaly akurat mi nie przeszkadzaja...mam za to pytanie co do gorzystego terenu...czy samo miast tez jest na gorzystym terenie czy raczej w jakies dolinie? Ze zdjec wyglada to jakby bylo tylko otoczone gorami ale nie wiem jak to jest naprawde.

Piszesz ze miales przesiadke w Bozeman- samolotowa? Pytam sie bo patrzalam na polaczenia np loty z Denver do samego Bozeman ale zastanawiam sie czy sa jakies lepsze polaczenia.

A co do rozrywek orientujesz sie moze jak tam jest z szlakami gorskimi itp...czy bez samochodu da rady dotrzec w jakies miejsca? W stanach to tak roznie bywa, pamietam jak bylam w Colorado Springs to tam bylo trzeba conajmniej jakies 30-40 minut autem dojechac do jakich kolwiek ciekwaych miejsc zeby moc sobie gdzies polazic.

Dzieki jeszcze raz! :)

Napisano

Samo miasto jest otoczone górami, tak jak to sprawdziłaś w Google. Jednak daleko mu to takich ulic jak w San Fransisco ;) Co najwyżej sam uniwersytet jest na lekkim wzniesieniu i tyle, samo miasto jest raczej w płaskim terenie.

Tak tak, Bozeman było moim docelowym miejscem w podróży samolotem. Ja leciałem tam z Salt Lake City, a w ostatnie wakacje, połączeniem bezpośrednim z Chicago. Czy są inne połączenia...hmm może LA? Jeśli chodzi o pozostałe środki transportu to dużo osób docierało do BZN ...Greyhundem. Ja osobiscie wolałem zapłacić te 300, 400 dolarów więcej ale nie jechać po kilkanaście godzin autobusem.

Powiem tak. Z szlaków w BZN nie korzystałem, nawet jak siedziałem tam 4dni, to spędziłem czas na zakupach :) Od Polaków ktorzy pracowali w BZN, nie słyszałem aby spędzali w ten sposób wolny czas. Jeśli będziesz mieszkała blisko centrum , to samochód wchodzi w grę aby wyjechać z miasta na "przyrodę". Po jednej stronie masz widok na góry Yellowstone,(do najbliższych pagórków to jest spory kawałek) a z drugiej strony jakąś mniejszą górkę :) na której jest duuuuża biała litera "M". Widać ją z samolotu nawet. Ta górka to część łańcucha górskiego, który jest najbliżej miasta, wydaje mi się że to będzie Twoja pierwsza wspinaczka.

Pozdrawiam serdecznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...