Skocz do zawartości

Pomóżcie

never44

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja polecam DELLa. Przywiozlem go 2 lata temu. Laptop swietnej jakosci, tani. Nie oszczedzam go, a on mnie nie zawodzi. Niema zadnych problemow. Ani razu nic sie nie zepsulo. Gdybym mial zmienic na nowy - to wybral bym ponownie Della Inspirona.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Ja polecam DELLa. Przywiozlem go 2 lata temu. Laptop swietnej jakosci, tani. Nie oszczedzam go, a on mnie nie zawodzi. Niema zadnych problemow. Ani razu nic sie nie zepsulo. Gdybym mial zmienic na nowy - to wybral bym ponownie Della Inspirona.

Pojecie jakosci jest dosc nieokreslone - zalezy od gustu danego uzytkownika i jego doswiadczen z innymi komputerami (a wiec od skali porownawczej).

Dla jednych moze byc wspanialym cos, na co inni nawet nie spojrza.

Po co taki wstep? Bo jako byly wlasciciel Dell-a Inspiron-a E1505 mam dosc odmienne wrazenia (mowiac delikatnie) :) - powiedzialem nawet "nigdy wiecej Dell" (ale zlamalbym te zasade dla kilku nowych modeli :)).

Napisano

Dokladnie tylko nie Dell chyba tylko gorszy jest Sony na 3 sztuki z jakimi mialem doczynienia po kilku miesiacach cos bylo nie tak(glownie zasilanie baterie

Mialem juz 3 HP , compaq ,Asusa Sony Acera teraz Gateway.

Nie moge powiedziec nic zlego o zadnej firmie(oprocz Della( :) I sony)

Najlepie chyba wykonany jest Asus wszystko dopasowane ale dobrze wyposazony kosztuje wiecej niz Toshiba

• 5 miesięcy później...
Napisano

Tak wiec jednym slowem - krotko i na temat: Jaka marka laptopa jest najlepsza w US?

Dodam, ze tez zamierzam kupic w US notebooka i zastanawiam sie nad marka...

Moim typem, ktory chce zakupic jest SONY VAIO SR 390, o parametrach:

- Intel Core 2 Duo T9800 (2.93 GHz)

- Win Vista Business 32-bit with Win XP Prof. downgrade disc

- 4 GB DDR2 - SDRAM (DDR 2 - 800, 2GB x 2)

- 320 SATA HDD (7200 rpm)

- cena okolo $1.739,99

Tego notebooka znalazlam na tej stronie i sama dobralam do niego parametry

http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores...tCategoryId=161

Napiszcie prosze co o takim modelu Sony myslicie - czy warto go kupic?

Czy te parametry sa wystarczajaco dobre jak na laptopa? A moze istnieja o wiele lepsze modele w takiej lub nizszej cenie?

A moze z takimi parametrami poszukac jakiegos innego, tanszego modelu, np. HP czy Toshibe?

I jak lepiej kupic taki sprzet: zamowic przez internet, a moze bezposrednio w sklepie?

Prosze o pomoc. Wysylajcie najlepiej konkretny model laptopa wraz z uzasadnieniem.

Z gory dziekuje za odpowiedzi

Napisano

Według mnie laptopy Sony są za drogie i płacisz tam dużo za firmę.. Możesz kupić o takich samych lub lepszych parametrach laptopa tylko, że innej firmy i wyniesie Cię to taniej.. Polecam Ci tą stronę do kupienia laptopa: http://www.newegg.com/ (sam zamawiałem z niej już kilka razy, różne rzeczy i wszystko było w najlepszym porządku).. Proponuję również odwiedzać tą stronę: http://slickdeals.net/ znajdują się tam najlepsze okazje i są tam czasami dobre laptopy po niskich cenach jak jest jakaś przecena.. :D

Napisano

Ciekawe tylko jak ta Vista 32 bit ma obsluzyc 4GB ramu, a swoja droga, potrzeba Ci az 4 GB?

Dobry laptop powinien byc dobrany do Twoich potrzeb, czego innego potrzebuje osoba przegladajaca glownie strony WWW, czego innego grafik komputerowy, a czego innego osoba, ktora przede wszystkim lubi grac. Ja uzywam kompa glownie do pracy i raczej nie wydalbym wiecej jak $1000.

Dla mnie liczy sie zeby laptop byl niewielkich rozmiarow, stosunkowo lekki i zeby baterie trzymaly dlugo. Nie ma co sobie zadawac pytan czy kupic z procesorem 2,2 GHz czy z 3 GHz bo wiekszosc osob nie odczuje zadnej roznicy :)

Co do Sony to prawda, ze niestety sporo sie placi za marke a nie idzie za tym jakas specjalna jakosc. Ja bym wybieral pomiedzy HP a Toshiba, chociaz Toshiba to moja ulubiona marka, nigdy nie mialem problemow z serwisem a i z serwisu korzystalem rzadziej niz z HP :D

Tak naprawde kazdy ma swoja upatrzona marke i potrzeby, powodzenia przy zakupie :)

Napisano

Hmm... widze, ze nikt nie poleca Sony :D

Ja, nie wiem dlaczego, uparlam sie na te marke. Glownie chodzi o to, ze wlasnie to marka SONY! Renomowana firma.

Moze i faktycznie przesadzilam z tymi parametrami i cena (dosyc wysoka).

Ale mimo wszystko chcialabym jakiegos soniacza. HP - jakos jestem uprzedzona do tej marki (nie pytajcie dlaczego, po prostu tak mam), co najwyzej jeszcze by mnie jakas Toshiba zainteresowala... Ale tez nie za bardzo, poniewaz w chwili obecnej posiadam laptopa tej marki (stary jeszcze model Satelite A200)

Chcialabym by moj nastepny zakup byl innej firmy... Bym miala porownanie na przyszlosc (jaki model laptopa lepiej wybrac). Dlatego jestem tak nastawiona na Sony...

Wiec co powiecie na ten model (inne parametry, inna cena)

http://www.amazon.com/Sony-VGN-SR250J-13-3...4550&sr=1-1

Dodam, ze tak jak i Ty Rademedes, szukam lekkiego i o niewielkich rozmiarach. Wiec Sony Vaio SR series sa tego typu...

Napisano
Tak wiec jednym slowem - krotko i na tema: Jaka marka laptopa jest najlepsza w US?

Dodam, ze tez zamierzam kupic w US notebooka i zastanawiam sie nad marka...

Napiszcie prosze co o takim modelu Sony myslicie - czy warto go kupic?

Czy te parametry sa wystarczajaco dobre jak na laptopa? A moze istnieja o wiele lepsze modele w takiej lub nizszej cenie?

A moze z takimi parametrami poszukac jakiegos innego, tanszego modelu, np. HP czy Toshibe?

I jak lepiej kupic taki sprzet: zamowic przez internet, a moze bezposrednio w sklepie?

Prosze o pomoc. Wysylajcie najlepiej konkretny model laptopa wraz z uzasadnieniem.

Z gory dziekuje za odpowiedzi

Nie odpiszę konkretnie na Twoje pytanie, nie zasugeruję kupna konkretnego modelu - przedstawię tylko kilka zasad, którymi wg mnie warto kierować się podczas kupna komputera.

Od czasu do czasu pojawiają się na forum podobne wątki - jeśli nawet tekst nie przyda się Tobie, może przyda się kolejnym osobom ...

1.

Zasada główna - nie kieruj się w wyborze laptopa obiegowymi opiniami o marce, nie kieruj się tylko subiektywnymi osądami.

Zwykle bywa tak, że właściciel HP będzie zachwalał HP, właściciel Lenovo będzie zachwalać Lenovo, właściciel Sony będzie zachwalać Sony, ... - nie ma tu znaczenia czy komputer jest rzeczywiście porządny, czy jest fatalnie zaprojektowanym urządzeniem.

Czasem wynika to z niewielkiej skali porównawczej, marnego doświadczenia z lepszymi komputerami, czasem z niechęci do przyznania się do błędu.

Jedni użytkownicy używają laptopa jak komputera stacjonarnego i mało obchodzi ich solidność obudowy czy czas pracy na bateriach - dla innych są to kluczowe elementy. To co jest dobre dla pana Nowaka, nie musi być dobre dla pani Kowalskiej - warto o tym pamiętać.

2.

Komputery przenośne - tak samo jak samochody - należą do najróżniejszych klas, mieszczą się w różnych przedziałach cenowych i jakościowych.

Czy najtańszy Mercedes klasy A jest lepszym samochodem niż Toyota Camry? Śmiem twierdzić, że nie. Obiegowa opinia może jednak mówić - Mercedes to firma znacznie lepsza od Toyoty.

Rzecz w tym, że potencjalny kupiec nie wybierze samochodu patrząc tylko na markę - dlaczego więc tak często zdarza się to podczas zakupu notebooków ... ?

Wiele osób odrzuca porządny sprzęt mniej uznanych firm i kupuje 'badziew' tylko dlatego, że na klapie przyklejony został znaczek firmy ".....".

Kupisz przypadkowego Della czy Toshibę sugerując się dobrymi opiniami znajomych o danej marce, a potem okaże się, że to niedopracowany, 'budżetowy' model i będziesz żałować straconych pieniędzy.

3.

Skończyły się czasy, kiedy znana i szanowana marka była gwarancją wysokiej jakości komputerów. Niestety :D

W tej chwili każdy producent - nieważne czy to Dell, Toshiba, HP, Lenovo (IBM), Sony, Apple, czy też inna firma - ma w swojej ofercie cenione modele, ale też drogie, ale tragiczne buble.

Było tak i w przeszłości - to jasne - niemniej szansa zakupu porządnego komputera 'ze stajni' powiedzmy HP czy Toshiby była kiedyś dość wysoka. Wierz mi, że już tak nie jest ...

Słowo 'bubel' naprawdę nie jest tu przesadą - można zapłacić spore pieniądze za sprzęt całkowicie nieudany i przegrywający w każdym zestawieniu z porównywalną cenowo lub znacznie tańszą konkurencją.

4.

Dwa prawie identyczne komputery, nie różniące się praktycznie parametrami, oceniane bywają bardzo różnie. Dlaczego?

Bo na 'porządność' danego komputera składają się nie tylko procesor, ilość pamięci RAM, pojemność dysku twardego, itp.

Równie istotne są punkty takie jak rozkład temperatur na obudowie komputera, jasność ekranu, odwzorowanie kolorów, kontrast, kąty widzenia obrazu, rozdzielczość, głośność pracy wentylatorów i dysku twardego, solidność obudowy, jej podatność na odkształcanie się, wytrzymałość, energochłonność sprzętu (czas pracy na bateriach), itp., itd.

Są to szalenie ważne punkty, o których większość użytkowników zapomina. Rzecz w tym, że odróżniają dopracowany i solidny model od gniota - i wpływają bardzo mocno na komfort użytkowania komputera.

Wiele osób kupuje przypadkowy komputer, a później narzeka na laptopa głośnego jak traktor, grzejącego się jak farelka (i parzącego kolana gdy trzeba go na nich położyć), działającego na baterii pod obciążeniem 40 marnych minut, ...

6.

Co z tego, że kupisz piękny, srebrny i nowoczesny komputer z lśniącym ekranem, skoro po 4 miesiącach użytkowania srebrna obudowa zamieni się w ciemny, lekko porysowany kawałek plastiku, a na ekranie nie będziesz widzieć nic po włączeniu mocniejszego światła lub po wyjściu w plener? Warto zastanowić się czy atrakcyjny wygląd będzie towarzyszył komputerowi długi czas i czy naprawdę jest to najważniejszy punkt podczas wyboru notebooka na lata ...

Widziałem już wiele komputerów, o które właściciele naprawdę mocno dbali, a które po pół roku-roku użytkowania wyglądały bardzo nieciekawie.

Może czasem lepiej wybrać coś o bardziej konserwatywnym wyglądzie, ale dużej solidności?

7.

Punkt połączony ze wszystkimi wcześniejszymi - miniwniosek.

Przed zakupem komputera przeczytaj jak najlepsze testy konkretnych modeli.

Polecam zawsze artykuły na www.notebookcheck.net , www.notebookcheck.pl (bazy artykułów na tych dwóch stronach różnią się nieco).

Renoma marki może być tylko orientacyjnym wyznacznikiem atrakcyjności modelu - ale nie może być jedynym analizowanym punktem.

Sugeruję lekturę testów na wyżej wymienionych stronach z jednego tylko powodu - są naprawdę profesjonalnie wykonane.

Artykuły poruszają tematy nietknięte przez wielu recenzentów z konkurencyjnych serwisów - a wymienione przeze mnie częściowo w poprzednich punktach.

OK, teraz coś bardziej konkretnego ...

Polecam Ci kupno komputera po 26 czerwca 2009. Dlaczego? Microsoft wyda za kilka miesięcy nowy system - Windows 7.

Aby użytkownicy nie czekali z zakupem komputera do dnia premiery Windows 7 (przez co producenci komputerów tracić mogą pieniądze) - Microsoft oferuje darmową aktualizację z systemu Vista do Windows 7.

Rzecz w tym, że oferta ta dotyczy tylko nowych komputerów z Vistą zakupionych pomiędzy 26/28 czerwca 2009, a 31 stycznia 2010 (dane wciąż nieoficjalne, mogą się zmienić).

Nie będę mówił, że Windows 7 jest dużo lepszy od Windows XP czy Windows Visty - chociaż takie opinie wygłasza olbrzymia ilość użytkowników wersji testowych nowego systemu - ale może warto chwilę poczekać?

Jeśli wersja finalna będzie znacznie lepsza od Visty (a chyba zapowiada się na to) - chyba dobrze będzie wstrzymać się ten miesiąc z zakupem ...

Co do Twojego wyboru ...

Tu masz przykładowy test, który w zasadzie nie mówi nic - http://compreviews.about.com/od/ultraporta...onyVGNSR390.htm .

Pod tym adresem - http://www.notebookcheck.net/Sony-VAIO-VGN...es.10292.0.html - znajdziesz testy jego 'kuzynów'.

Napisz przede wszystkim czego oczekujesz od komputera.

Wybrałaś mocny procesor, inwestując w niego duże pieniądze - czy na pewno jest Ci potrzebny?

Pamiętaj, że mocny procesor z serii T to niezłe osiągi, ale też prawie 30% większy pobór mocy i wydzialanie ciepła niż w przypadku procesorów z serii P (35W TDP kontra 25W TDP).

Większy pobór mocy i wyższa temperatura wydzielana przez mocniejszy procesor równają się zwykle głośniejszej pracy wentylatora (który musi nadmiar ciepła 'wywiać'), wyższych temperaturach na obudowie i krótszej pracy na baterii.

Może i warto wybrać ten model procesora - ale pytanie podstawowe - czy rzeczywiście odczujesz jakiekolwiek różnice podczas codziennego korzystania z komputera?

Tutaj przykładowa rozpiska osiągów procesorów: http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-proces...gow.4344.0.html

Dysk twardy 7200 ma kilka wad i jedną zaletę.

Zacznę od zalet - prędkość pracy. Czasy dostępu, osiągane transfery - to olbrzymi pozytyw.

Minusy: głośność (w niektórych przypadkach różnica na niekorzyść dysków 7200 w porównaniu z dyskami 5400 jest naprawdę duża) i pobór energii (wpływający na skrócenie czasu pracy na baterii).

Być może grzeje się też mocniej - nie jestem jednak tego pewien (wiele zależy tu na pewno od konkretnego modelu).

Pamięć 4 GB DDR2 - optymalny wybór jeśli chodzi o pojemność, ale taktowanie niewielkie - być może taniej wyjdzie wybór najtańszej kości pamięci (np. 1 GB) i dokupienie lepszych pamięci np. na http://www.newegg.com/ ?

Napisano

Rozpisywałem się, a w tym samym czasie pojawiło się w wątku kilka odpowiedzi :D

Ciekawe tylko jak ta Vista 32 bit ma obsluzyc 4GB ramu, a swoja droga, potrzeba Ci az 4 GB?

Dobry laptop powinien byc dobrany do Twoich potrzeb, czego innego potrzebuje osoba przegladajaca glownie strony WWW, czego innego grafik komputerowy, a czego innego osoba, ktora przede wszystkim lubi grac. Ja uzywam kompa glownie do pracy i raczej nie wydalbym wiecej jak $1000.

Dla mnie liczy sie zeby laptop byl niewielkich rozmiarow, stosunkowo lekki i zeby baterie trzymaly dlugo. Nie ma co sobie zadawac pytan czy kupic z procesorem 2,2 GHz czy z 3 GHz bo wiekszosc osob nie odczuje zadnej roznicy ;)

Co do Sony to prawda, ze niestety sporo sie placi za marke a nie idzie za tym jakas specjalna jakosc. Ja bym wybieral pomiedzy HP a Toshiba, chociaz Toshiba to moja ulubiona marka, nigdy nie mialem problemow z serwisem a i z serwisu korzystalem rzadziej niz z HP :)

Tak naprawde kazdy ma swoja upatrzona marke i potrzeby, powodzenia przy zakupie :D

Rzeczywiście, 32-bitowa Vista i więcej niż 3,2 GB pamięci nie idą w parze ...

Przy takiej ilości pamięci wybierz system 64-bitowy.

Zgadzam się całkowicie z tym co napisał Rademedes - od preferencji użytkownika zależy tak naprawdę jaki komputer będzie odpowiednim zakupem.

Moją 'upatrzoną marką' był kiedyś HP - teraz natrudziłbym się jednak szukając w ofercie firmy naprawdę porządny sprzęt.

Z Toshibą jest niestety podobnie - wiele z aktualnych modeli zbiera bardzo złe noty (nie bez powodu).

Tak to jednak bywa, gdy zamiast iść w stronę solidności, idzie się w stronę 'nowoczesnego wzornictwa' i bajerów.

Hmm... widze, ze nikt nie poleca Sony :)

Ja, nie wiem dlaczego, uparlam sie na te marke. Glownie chodzi o to, ze wlasnie to marka SONY! Renomowana firma.

Wiesz kto produkuje komputery Sony, Apple, HP, Lenovo, Asusa, Della, Toshiby, itp. :) ?

Bardzo często ci sami robotnicy w fabrykach na Tajwanie :D

Firmy Compal, Quanta, Wistron, itd. - to są prawdziwi potentaci.

Tylko te dwie pierwsze firmy obsługują ok. 50% światowego rynku, produkując laptopy 'renomowanych firm'.

Na szczęście sprzęty te różnią się między sobą, projekty tworzą inżynierowie poszczególnych marek, ale niejeden użytkownik drogiego Apple zdziwiłby się, że najtańszego Acera mogła wyprodukować ta sama firma.

Często jest tak, że większość modeli powstaje na Tajwanie, a część we własnych fabrykach danej marki.

Moze i faktycznie przesadzilam z tymi parametrami i cena (dosyc wysoka).

Ale mimo wszystko chcialabym jakiegos soniacza. HP - jakos jestem uprzedzona do tej marki (nie pytajcie dlaczego, po prostu tak mam), co najwyzej jeszcze by mnie jakas Toshiba zainteresowala... Ale tez nie za bardzo, poniewaz w chwili obecnej posiadam laptopa tej marki (stary jeszcze model Satelite A200)

Chcialabym by moj nastepny zakup byl innej firmy... Bym miala porownanie na przyszlosc (jaki model laptopa lepiej wybrac). Dlatego jestem tak nastawiona na Sony...

Coś w Twojej taktyce jest :P

Nie dziwię się uprzedzeniu do HP - kupiłem w sumie 4 laptopy tej firmy (z czego 2 całkiem porządne) i chyba na tym się skończy. No cóż, ostatnimi gamami modeli zapracowali sobie na to ...

Napisano

Hej Wojtek-J! Szczerze dziekuje Cie za naprawde WYCZERPUJACA odpowiedz. Tym samym dales mi duzo do myslenia.... Musze sie teraz naprawde dobrze zastanowic nad swoim wyborem.

Potrzebuje laptopa, ktory bedzie maly, lekki i wydajny (dlatego chce procesor jak najlepszy, zastanawiam sie nad 2,66GHz-seria T lub nad 2,53GHz-seria P).

Jezeli chodzi o uzytkowanie przeze mnie: do nauki i pracy przede wszystkim... (w sumie standardowao jak wiekszosc osob)

Co do glosnosci pracy komputera... Coz - jedno kosztem drugiego... Ale juz wolalabym miec 5400rpm niz slabszy procesor.

Procesor chcialabym miec jeden z tych, ktory wymienilam powyzej, a zeby zmniejszyc glosnosc pracy bede musiala rowniez poszukac dysku twaardego z SSD (Strength, speed and silence are hallmark of the solid state drive) Takze bede sie chyba rozgladac za seria Z, Sony Vaio. Ale takie 'bajery' niestety kosztuja i to nie malo! (oczywiste, prawda?)

Poza tym nie kupuje laptopow z roku na rok czy tez za kazdym razem gdy wychodzi jakis nowy model. Chce by moj nowo zakupiony notebook sprawdzal sie przez nastepne min. 3 lata... Dlatego moje specyfikacje komputera sa nieco zawyzone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...