Endeavour Napisano 12 Marca 2005 Zgłoś Napisano 12 Marca 2005 Na poczatek napisze, ze forum jest bardzo ciekawe, super wypowiedzi osob, ktore przedstawily USA nie tylko jako kraj jawiacy sie super stylem zycia. Chociaz z drugiej strony wiadomo ....nie ma raju. Polska jednak daleko odbiega od chociaz namiastki normalnosci. Ale przechodząc do rzeczy, mam szanse i okazje dostac wize dzieki ktorej znajde sie na terenie USA i teraz pytanie czy zostac ...zostac i zaczac zyc nielegalnie tak jak zrobilo to wielu i tak jak inni to odradzają. Myslalem, aby osiedlic sie albo w Los Angeles albo w Nowym Jorku. Mam 26 lat i zone (pojechalibysmy razem). Podyskutujmy o tym razem, zwlaszcza z tymi, ktorzy sa w Stanach.
majka Napisano 13 Marca 2005 Zgłoś Napisano 13 Marca 2005 Hmm... moje prywatne zdanie.... nie polecam, bardzo nie polecam. Jak jedziesz z zona jakie masz szanse na legalizacje pobytu?? Jesli osoba jedzie sama jeszcze zawsze liczy na malzenstwo z obywatelem, ale rodzina... ciezko. Pewnie sie odezwie pare osob, ze nielegalnie calkiem dobrze mozna zyc albo zyja w usa. Ale: - jaka masz szanse na dobra prace, w ktorej nie bedziesz czul sie jak czlowiek gorszej kategorii - jaka przyszlosc zapewniasz dzieciom (slyszalam, ze nielegalnie tez studiuja, ale co jesli akurat przez przypadek ktos to sprawdzi.. nie wiem to sie chyba deportacja konczy) -poza tym wieczne kombinowanie prawo jazdy ubezpieczenia itd, co jesli twoja zona bedzie chciala tam rodzic, wiesz ile to kosztuje?? tak na marginesie mam kumpele ktora jest nielegalnie i mowi ze ma dosc i mysli nad powrotem do Polski. Pisala mi, ze w restauracji gdzie pracuje byla kontrola ins, 2-3 dni nie byla w pracy i siedziala zestresowana w domu. Tak jak mowilam to tylko moja prywatna opinia, ja sobie cenie spokojne zycie, mozna poszalec jak sie ma te 30 lat ale nie wiem czy by mi sie chcialo jak bede miala 60 a z tego co rozumiem to decyzja dlugoterminowa. Z drugiej strony jak sie zdecydujesz jechac na pewno spotkasz ludzi, ktorzy ci pomoga. Tak czy inaczej zycze powodzenia.
sawek84 Napisano 13 Marca 2005 Zgłoś Napisano 13 Marca 2005 ja odradzam - zycie nielegalnego jest trudne, a jezeli nie umiesz angielskiego i nie masz fachu w reku to bedziesz mial bardzo ciezko... z drugiej strony masz racje, ze Polska znacznie odbiega od normalnosci, ale jest wiele krajow w Europie gdzie jest zupelnie inaczej. Ja osobiscie tez chcialbym wyjechac do stanow, ale tylko jezeli dostane green card - nie usmiecha mi sie robienie na budowie, nawet jesli po kilku latach mialbym zarabiac $2,5-3k miesiecznie, niestety powiedzmy sobie szczerze, ze bez szkoly i znajmosoci jezyka nic wiecej nie bedziesz robil... chyba, ze masz skonczone (DOBRE!!!) studia lub jakies porzedne technikum po ktorym cos umiesz i oczywiscie znasz angielski w dosyc dobrym stopniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.