Skocz do zawartości

Wiza turystyczna, ambasada, formalnosci - spektrum pytan:)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! :lol:

Bede staral sie wkrotce o wize turystyczna i jak dobrze pojdzie na wakacje chce smignac do US. W zwiazku z tym pare pytan zwiazanych z formalnosciami, z wiza i samym wyjazdem:

1. ile trwa czekanie na rozmowe z konsulem od momentu zadzwonienia na infolinie (jesli na stronie ambasady jest napisane ze aktualnie czas oczekiwania w wwa to 2 dni, to czy tak jest w rzeczywistosci?)

2. czy mozna sobie samemu wybrac odpowiednia godzine i o ktorej mozna najpozniej sie umowic? 13.30?

3. oprocz elektornicznie wypelnionego DS-156 jaki jeszcze formularz musze wypelnic? 157/158?

4. jezeli we wniosku wizowym adres pod ktorym bede przebywal w stanach to np NYC, a wyladuje np w sasiednim stanie, to czy beda jakies problemy na lotnisku z formalnosciami?

5. czy musze dokladnie miec ulozony plan zwiedzania poszczegolnych miejsc? (chyba w ktoryms dodatkowym wniosku jest taki punkt)

6. czy trzeba okreslic dokladnie na ile sie jedzie czy mozna podac przedzial (np 2-3 miesiace)?

7. czy lecac na turystyczna trzeba miec wykupiony bilet powrotny?

8. jesli chce leciec np w lipcu to czy jest sens wczesniejszego starania sie o wize juz teraz?

9. o ile tansze sa bilety z przesiadka niz bezposrednie np. z wwa->nyc?

10. jakie ubezpieczenie najlepiej wykupic lecac do us na wakacje?

Bede wdzieczy za sugestie

Pozdrowki! :lol:

Napisano

Mnostwo pytan :D

Tez taka bylam ? :oops:

Moja rada poczytaj posty, nawet wszystkie :D Nie znam odpowiedzi na niektore pytania, ale sprobuje troszeczke pomoc.

1. czekalam 8 dni

2. moglam

3. dziewczynki nie musza :lol: chlopcy tak- nawet jesli nie bedziesz ich mial, mozna wypelnic przed samym spotkaniem

4. nie wiem, wpisalam ten gdzie bede na poczatku podrozy

5. powinienes wiedziec jesli masz zamiar podrozowac- gdzie i co

6. okreslilam dokladnie ale moze byc przedzial

7. nie wiem, mysle ze tak, przynajmniej rezerwacje NIE WIEM

8. lece w sierpniu a wlasnie czekam na wize :lol:

9. wlasnie szukam dobrego polaczenia

10. tego jeszcze nie wiem, ale sie dowiem

:D uff

Moze troszke pomoglam

Pozdrawiam

Napisano

Mnostwo pytan, a mam jeszcze wiecej.. kto pyta nie b3ądzi :twisted:

Dzieki wiolka, troche jeszcze poszperalem i wiekszosc juz jest jasna..

Ewentualnie ktos jeszcze moze naswietlic jak wyglada sprawa z adresem we wniosku o wize - do kogo sie jedzie, to bedzie zalozmy stan NY, a laduje w innym stanie gdzies na east coast - czy moze byc jakis problem z urzednikiem na lotnisku?

no i jeszcze jak z biletem powrotnym i ubezpieczeniem..

kolejne pytania w drodze :twisted:

Pozdrowki! 8)

Napisano
Witam! :lol:  

Bede staral sie wkrotce o wize turystyczna i jak dobrze pojdzie na wakacje chce smignac do US. W zwiazku z tym pare pytan zwiazanych z formalnosciami, z wiza i samym wyjazdem:

1. ile trwa czekanie na rozmowe z konsulem od momentu zadzwonienia na infolinie (jesli na stronie ambasady jest napisane ze aktualnie czas oczekiwania w wwa to 2 dni, to czy tak jest w rzeczywistosci?)

2. czy mozna sobie samemu wybrac odpowiednia godzine i o ktorej mozna najpozniej sie umowic? 13.30?

3. oprocz elektornicznie wypelnionego DS-156 jaki jeszcze formularz musze wypelnic? 157/158?

4. jezeli we wniosku wizowym adres pod ktorym bede przebywal w stanach to np NYC, a wyladuje np w sasiednim stanie, to czy beda jakies problemy na lotnisku z formalnosciami?

5. czy musze dokladnie miec ulozony plan zwiedzania poszczegolnych miejsc? (chyba w ktoryms dodatkowym wniosku jest taki punkt)

6. czy trzeba okreslic dokladnie na ile sie jedzie czy mozna podac przedzial (np 2-3 miesiace)?

7. czy lecac na turystyczna trzeba miec wykupiony bilet powrotny?

8. jesli chce leciec np w lipcu to czy jest sens wczesniejszego starania sie o wize juz teraz?

9. o ile tansze sa bilety z przesiadka niz bezposrednie np. z wwa->nyc?

10. jakie ubezpieczenie najlepiej wykupic lecac do us na wakacje?

Bede wdzieczy za sugestie

Pozdrowki! :lol:

ad 4 - to nie ma nic do rzeczy. sam tak robilem i nie bylo problemow - staralem sie o wize na wyjazd do Kalifornii, a jechalem do NYC...

ad 5 - nie musisz, ale jest wskazane - jestes wtedy bardziej wiarygodny

ad 6 - wystarczy, ze napiszesz "okolo [tyle i tyle]" - ale precyzja czyni ciebie bardziej wiarygodnym...

ad 7 - tak

ad 8 - TAK - bo zeby wykupic bilet, warto juz miec pewnosc, ze sie jedzie (sa resrtrykcje co do zwrotow)- a kupujac bilet pozno, albo nie ma miejsc, albo ceny sa bardzo wysokie (mowie o klasie ekonomicznej)- panuje regula - "im wczesniej, tym taniej" ;-)

ad 9 czasy ryczaltowych oplat za bilety minely. nie ma reguly. czasem polecisz taniej bezposrednim, a innym razem taniej jest z przesiadka - wszystko zalezy od tego ile osob juz wykupilo bilety na dany lot i czasu do wylotu (wiele taryf ma restrykcje co do kupna/rezerwacji na iles dni/tygodni przed wylotem)- po prostu idz do biura podrozy, powiedz kiedy mniej wiecej chcialbys jechac, a oni juz tam znajda najlepsza dla ciebie oferte

ad 10 ja zawsze wykupuje 2 ubezpieczenia - PZU (pewniak) i do tego karte euro<26.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...