Irek Napisano 14 Marca 2009 Zgłoś Napisano 14 Marca 2009 Witam rodakow. W najblizszym czasie wysylam samochod do Polski (wlasciwie to do Niemiec). Mam obywatelstwo amerykanskie i chcialbym wiedziec jak dlugo mozna jezdzic na amerykanskich numerach? Z tego co slyszalem to 1 rok na terenie UE. Czy ktos sie orientuje na ten temat? Pozdrawiam, Irek.
mpbc Napisano 14 Marca 2009 Zgłoś Napisano 14 Marca 2009 To zalezy czy posiadasz oprócz obywatelstwa amerykańskiego obowatelstwo jakiegoś kraju UE.
Irek Napisano 14 Marca 2009 Autor Zgłoś Napisano 14 Marca 2009 Oczywiscie, mam jeszcze Polskie. Pozdrawiam, Irek.
mpbc Napisano 14 Marca 2009 Zgłoś Napisano 14 Marca 2009 Według prawa nie wolno Ci wieźć pojazdu na teren UE bez odprawy celnej, praktycznie jest to 6 miesięcy ale pamiętaj by do amerykańskiego prawa jazdy mieć prawo jazdy międzynarodowe. Jeżeli będziesz się legitymować europejskimi dokumentami to na bank się przyczepią przy pierwszej kontroli.
Irek Napisano 15 Marca 2009 Autor Zgłoś Napisano 15 Marca 2009 Dzieki, nie pomyslalem o tym europejskim prawie jazdy wiec sie tym jak najszybciej zajme. Samochod mam zamiar wyslac na Niemcy i tam go odprawie, mam rodzine w Polsce przy niemieckiej granicy. Pozdrawiam, Irek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.