Inezand Napisano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 26 Czerwca 2009 Witam! Interesują mnie studia w USA, nie ma co ukrywać, że wiążą się z tym ogromne wydatki. Może jest na forum osoba, która otrzymała wsparcie finansowe od amerykańskiej uczelni (stypendium) i mogłaby powiedzieć coś więcej na ten temat? W internecie jest całe mnóstwo informacji, ale moim zdaniem te najpewniejsze pochodzą od osób, które miały styczność z daną sytuacją. Pozdrawiam
kara_kc Napisano 27 Czerwca 2009 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2009 Cześć ja dostałam stypendium bezpośrednio z uczelni. Jak dostałam list o tym, że zostałam przyjęta zaoferowali mi również stypendium. Muszę dodać, że taką sytuację miałam w przypadku 2 kierunków ale oba były na poziomie graduate. Z tego co ja wiem najlepiej szukać wśród bogatych uczelni - tam masz większe szanse na stypendium. O stypendiach takich niezależnych od uczelni możesz poczytać tutaj: https://www.petersons.com pozdrawiam
bora Napisano 1 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2009 Czy składając aplikacje na te obie uczelnie miałas zdany egzamin GMAT? Czy były to uczelnie bez obowiazku zdania tego egzaminu? Jakie to były uczelnie? Dzieki za odp. pozdrawiam
kara_kc Napisano 1 Lipca 2009 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2009 Stypendium dostałam na Northwestern - jedno na studia phd drugie na aud (doctor of audiology). Składałam też na Rush i Northern ale tam nie dostałam stypy bo generalnie nie dają. Jak hcesz iśc do szkoły biznesowej northwestern ma jedną z najlepszych. Ja zdawałam GRE (GMAT jest do szkół biznesowych), TOEFL, musiałam mieć listy rekomendacyjne, napisane cv i taki list motywacyjny (statement of purpose - to jest bardzo ważna część rekrutacji), no i na phd musiałam przejść przez interview. I to chyba tyle. Pamiętaj, że jest dużo stypendiów o które sama możesz się starać, tylko nie mogą być to stypendia federalne i rządowe (bo nie jesteś obywatelem). Dla przykładu tu masz stype dla studentów międzynarodowych: http://www.straightforwardmedia.com/fridell/
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.