Skocz do zawartości

Odnotowanie Powrotu Z Usa Do Polski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W 2008 roku byłam w USA na wakacjach 2,5 miesiąca (promese w Polsce dostałam na 1 rok a na ile mi urzędnik w Stanach wbił to nie mam pojęcia, z tego co mi się przypomina to chyba na 6 miesiący, ale nie jestem pewna bo nie mogę tego znaleźć w paszporcie) - i teraz zastanawiałam się nad kolejnymi wakacjami w Stanach, ale przypomniałam sobie że aby znowu ubiegać się o wizę nie można przekroczyć dozwolonego czasu pobytu w USA, a co sie z tym wiąze to to że chyba przy wylocie z USA należało wypełnić jakiś dokument potwierdzający mój wylot? Przejrzałam kilka stron www i z tego co widze to tym dokumentem był niejaki formularz I-94. Na pierwszy rzut oka wydaje mi się ze wypełniałam go ale przy wlocie na teren USA ( ale tego tez pewna nie jestem). Czy moze ktoś z Was orientuje się dokładnie jak to jest z tym potwierdzeniem wybycia ze Stanów w odpowiednim terminie? Czy powinnam mieć jakiś ślad w paszporcie odnotowujący mój powrót do Polski? Możliwe że oni zabrali mi ten druczek który ?chyba? wypełniłam i to tak ma być? Z góry dziękuje za odpowiedź :)

Napisano

W samolocie wypelnia sie I-94 oraz deklaracje celna, deklaracje zabieraja tobie juz na lotnisku, a I94 jest zszyte do paszportu. Przy wylocie pracownicy lotniska powinni wyrac I-94, jako dowod opuszczenia przez ciebie terytorium USA, czesto zdarza sie ze strona jest naderwana itd. Jezeli nie masz tego druku to zapewne ci go wyrwali i wszystko jest ok.

Co do dlugosci trwania wizy, to wize dostalas na 1 rok, tzn mozesz wyleciec w przeciagu roku od wystawiania wizy, a na lotnisku urzednik wbil ci na I-94 do kiedy ta wiza jest wazna (ile rzeczywiscie mozesz pozostac w USA, max 6 miesiecy an wizie turystycznej). Jezeli na formularzu DS-156, ktory zlozylas w ambasadzie wpisalas ze lecisz na 2,5 miesiaca to wszystko jest super bo wrocilas na czas, tzn tak jak napisalas w formularzu. Dodam, ze to jest plus, choc nie jest to gwarancja ponownego otrzymania wizy, bo to czesto poprostu zalezy od humoru konsula.

Napisano

W takim razie wszystko by się zgadzało bo mam w paszporcie ślad po jakichś zszywkach, i pamiętam ze było tam coś doczepione więc tak jak mówisz najwyraźniej mi to wyrwali, więc wszystko jest ok. Wielkie dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...