Jakub K Napisano 21 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Witajcie, Bylem na J-1 Internship i teraz nadszedl czas rozliczania sie z fiskusem. Robi to za mnie firma podnajeta przez firme - hosta. Okazalo sie ze roliczyli mnie na zasadzie cos jak "standard deduction", kawaler, i teraz musze doplacic, czyli zaplacic jeszcze urzedowi w US - zamiast kasy odzyskac! Bylem na J-1 W&T i zwrotu czyli kasy dostalem, a tym razem ZONK! Czy tak moze byc? a moze firma zle wypelnila formularz? Mam W-2 i po wpisaniu do kalkulatora wchodzi mi jakas dobra sumka ze zwrotu, a tu sie okazuje ze musze doplacac z tego co juz i przez ten czas pobytu potracili z wyplaty. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anesia81 Napisano 22 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Hej, kilka lat temu miałam podobną sytyacje ze zwrotem z WAT 2004. To był mój pierwszy wyjazd i zgłosiłam sie do firmy TaxBack (nigdy tego nie róbcie). Moje pieniądze nie przychodzily przez 2 lata mimo maili i telefonow nikt nie wiedział co sie dzieje. w nastepnym roku po WAT skorzystalam z innej firmy i wszytko bez problemu poszło, dostałam pelny zwrot w 2 miesiące, pogodziłam się wiec z utratą zwrotu z pierwszego wyjazdu ( w sumie chyba ok 500 dolców). Pozniej wyjechałam na WAT po raz 3 w 2006 i wtedy dostałam list z IRS że za 2004 rok wisze im jakies 350 dolców. Wkurzyłam sie strasznie. W liscie podadny byl nr telefonu. Po rozmowie z kobieta z kadr mojego pracodawcy postanowilam zadzwonic. Poterzebowalam do tego swoj SSN. Rozmawialam z bardzo milym urzędnikiem ktory przejrzal moje dane w sytemie, wyjanilam mu ze jestem na J1 i nie mieszkam na stale w USA. Rozmawiał ze mną chyba z godzinę i poprawil wszystko w sytemie. Powiedział że juz wszystko w porządku i że jestem na 0 i nic im juz nie wiszę i zapropnował ze na adres domowy w polsce będzie wysylac instrukcje dotyczace wypelnienia rozliczenia. Po kilku tygodniach do domu w Polsce znow przyszed list z IRS najpierw z owa ksiązka instrukcja grubasna a potem czek ( tak czek) za 2004 rok ze zwrotem chyba 500 dolców plus Intrest za 2 lata prawie wyliczonym, czyli odsetki za 2 lata rozpisane w liście. W sumie dodarkowo jakies 20 czy 30 dolców. A do tego przez ostanie kilka lat co roku dostaje ksiazke z instrukcjami Tak więc zadzwon do IRS i dowiedz się co i jak sam bez posredników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub K Napisano 22 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Dzieki za reply'a, narazie nie ma nawet tego kwitka ktory pisze ile mam zaplacic. Bede musial go uzyskac i wtedy pewnie bedzie tel i sprobuje sie z IRS skontaktowac. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.