nravemaster Napisano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2010 Czesc Wszystkim, Oto moja sprawa. Jak zwykly szary Polak po kilku miesiacach wizy J1 zdecydowalem sie na przedluzenie swojego pobytu i przejscie na wize F1. Zapisalem sie do szkoly, dostalem Sevis, wszystkie potrzebne dokumenty, zrobilem skany paszportu i innych wymaganych papierow i zrobilem Money Order w wysokosci 300$ za rozpatrzenie sprawy. I tutaj popelnilem bląd. Bo zamiast wyslac pieniadze do Homeland Security Office, to wyslalem je pod ten sam adres, co wszystkie dokumenty - czyli USCIS Service Center w Vermont (aktualnie mieszkam w Nowym Jorku, wiec do tej placowki przynaleze). Zrobilem to ok. 2 tygodnie temu, wiza konczy mi sie 13 grudnia 2010r. Pytanie do Was - czy macie jakas informacje w tym temacie? Wiem, ze zrobilem powazny blad, ale wiem, ze jestem w Stanach - tutaj wiele rzeczy, ktore wydaja sie byc oczywiste w rzeczywistosci nie sa oczywiste, a z pierwszego wrazenia trudne, nie do zalatwienia sprawy mozna jeszcze odkrecic. Liczę na Waszą pomoc. Z dodatkowych informacji: Dzwonilem na infolinię USCIS i dostalem informacje, ze powinienem oczekiwac odpowiedzi z Vermont. Powinno dojsc po "jakims czasie" (aktualny czas oczekiwania na rozpatrzenie - dane z oficjalnej strony - ok. 3 miesiace). Do tego momentu mam "status pending" i jestem legalnie w USA, jednak nie powinienem pracowac etc. Najbardziej frustrujące mnie pytania: Czy powinienem zrobic przelew na Homeland Security po czasie (czyt. teraz - po dwoch tygodniach od wyslania innych dokumentow), czy powinienem czekac na info z Vermont? Czy jest szansa, ze na odpowiedzi, ktora dostane z VT bedzie prosba o doslanie poprawnego dokumentu wplaty (Money Order) - tym razem na Homeland Security - a moja wiza dalej będzie w statusie Pending? Z gory wielkie dzieki!
kara_kc Napisano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Napisano 10 Grudnia 2010 ja rok temu zmienialam z B na F1 (6-cio miesieczna droga przez piekło) i z tego co pamietam ja taki money order wyslalam od razu z aplikacja. nie wiem czy dosylanie ma jakis sens (moze sie zagubic) ale niestety jak zarzadaja doslania tego to "przy okazji" moga wymagac jakis dodatkowych dokumentow (np.ode mnie chcieli dowodow ze mam doczego wracac w Pl jak akty wlasnoscidomu etc)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.