grzegorz.pow Napisano 3 Kwietnia 2011 Zgłoś Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam. Troszke czuje sie jak dziecko we mgle, nigdy nie bylem dobry w sprawach podatkowych. A przyszedl czas skladania zeznan podatkowych. W polsce przepracowalem 10 miesiecy z 2010 roku natomiast ostatnie dwa miesiace 2010 przepracowalem w USA. Z tego co zdarzylem zrozumiec, w USA moge sobie wybrac, czy chce sie rozliczac jako Alien Resident czy tez jako Alien Non-Resident. A moge (chyba) sobie wybrac bo poniewaz przepracowalem jednym ciagiem 31 dni w usa. Poprawcie mnie jesli rozumuje zle. Sa dwa scenariusze : Scenariusz 1. Alien Rsident - Rozliczam te przepracowane 2 miesiace normalnie w USA jako Alien Resident i place podatek w USA (w sumie juz go zaplacilem w zaliczkach) W Polskim PIT-cie d rozliczam normalnie przepracowane 10 miesiecy i dorzucam zarobki z USA ale uwzgledniam fakt ze podatek w usa juz zaplacilem (umowa o podwojnym opodatkowaniu) i jedynie co to w PL doplacam roznice w podatku jaka by powstala gdybym ow podatek zaplacilw Pelni w Polsce. W pitcie bedzie to jakos jasno wyjasnione? Scenariusz 2. Rozliczam sie w USA jako non-resident alien i wystepuje o zwrot zaplaconego podatku. W PL wypelniam pita i dorzucam uzyskane dochody w usa do moich dochodow w Polsce zupelnie tak jakbym zarobil to w Polsce i place podatek od calosci. Teraz pytanie co wybrac. Generalnie wole wybrac wersje latwiejsza do wykonania technicznie. Wersje w ktorej trzeba mniej kombinowac i trudniej o popelnienie bledu. No chyba ze roznica w wysokosci zaplaconego podatku bedzie naprawde powalajaca. W PL ostatnio podniesli progi wiec nie powinno byc tragedii. Pomozcie prosze, termin skladania zeznan tuz tuz i ogarnia mnie panika.. edit: Troche chyba cos pokrecilem. z diagramu w U.S. Tax Guide for Aliens wynika ze jestem non-resident alien. Ok, wiec co teraz? Czy moge sie rozliczyc np przy pomocy strony https://www.taxactonline.com/ ? Czy w moim przypadku wchodzi w gre reczne wypelnienie formulrzy i zaniesienie ich do urzedu skarbowego? Jesli mam byc non-resident i mam ten podatek zaplacic w Polsce to co z zaliczkami juz zaplaconymi? Mam wystapic o ich zwrot podczas wypelniania oswiadczenia podatkowego tutaj czy pozniej? Jest gdzies jakis poradnik dla takich ciemniakow jak ja?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.