Skocz do zawartości

Plusy I Minusy Przyspieszonej, Calkowitej Splaty Mortgage;u

irma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, obecnie zastanawiam sie nad calkowita splata mojego mortgage'u.

Mam pozyczke wzieta na 30 lat ze stalym oprecentowaniem 6.37%. Wiem, ze ktos moze poradzic mi aby ja przefinansowac (dzisiejsze oprocetowanie jest ponizej 5% ale w moim przypadku nie wchodzi to w gre).

Na Internecie mozna znalesc kalkulatory gdzie po wprowadzeniu danych otrzymalam wynik, ze nadplacajac principal only, np.: $600 kazdego miesiaca, (oprocz regularnej splaty) moja pozyczka (mortgage) bedzie splacona w 8 lat.

Calkowita splata mortgege'u da mi wolnosc w moich finansach.

Czy ktos ma doswiadczenie w tej kwestii i moze sie nim podzielic? Pozdrawiam.

Napisano

jak najbardziej ..... jak mozesz wrzucic miesiecznie 600 dodatkowo na principle bez problemu to tak zrob zeby jak najszybciej splacic ,,,,,, utniesz z tego mase odsetek przez caly okres kredytowania ...... do tego plac pozyczke z 'przodu' a nie z 'konca' ...... albo splacaj co tydzien a nie raz w miesiacu ....tzn: rozbij caly miesieczny payment na 4 paymenty tygodniowe , w ten sposob rowniez zmniejsza sie odsetki od kredytu w calym okresie i tutaj nawet nie dokladajac dodatkowo kapitalu ...... a jak dokladasz kapital to jeszcze lepiej bo szybciej splacisz .... 600 placisz z 'przodu' a potem normalny payment jaki masz aktualnie dzielisz na 4 i placisz kazda porcje co tydzien ..... tak mozna robic z kazda pozyczka ..... a w przypadku mortgage to sie zorientuj czy nie ma prepayment penalty clause .... bo pozyczkodawcy sie potrafia w ten sposob zabepieczyc przed zbyt wczesnymi splatami .... i nie sluchaj gala bo glupoty plecie ..... zaoszczedzenie na odpisach podatkowych jest nieadekwatne w stosunku do oszczednosci jakie osiagniesz na zmniejszeniu odsetek ...... a jak mozesz zrobic refi to tez zrob bo jesli nawet bedziesz splacac wiecej to i tak zajmie Ci to kilka lat jak sama napisalas

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dzieki gal i bigguy, tak mysle zrobic, czyli jednak szybciej splacac.

Sprawdzalam w banku - nie ma kar za wczesniejsza splate. Powiedzieli, ze bank PNC ma taka logike, ze jak otrzyma odemnie comiesieczna kwote splaty porzyczki i tax, to nastepna kwote otrzymana ode mnie w danym miesiacu przeznacza na splate principal. Logujac sie na moje konto w Mortgage PNC, moge sprawdzic czy zeczywiscie tak jest. Jest to wazne dla mnie, bo przez Internet zrobilam automatyczne polecenie comiesiecznej platnosci na ta kwote (paye), o ktora chce nadplacac, w zwiasku z tym nie musze wypisywac czekow i myslec o tym. W razie jakichs trudnosci finansowych moge te nadplacanie natychmiast sama zatrzymac, a tylko kontynuowac nizsza, regularna comiesieczna splate.

Plusy wczesniejszej splaty to:

- zaaoszczedzenie na odsetkach tysiecy dolarow (w moim przypatku przyczka 30-letnia o stalym oprocentowaniu to bedzie ponad $70 tys.)

- skrocenie czasu splaty do okolo 7lat zamiast 30

- uwolnienie sie od duzych kosztow comiesiecznej splaty, w zwiazku z tym mozna znalesc bardziej interesujaca, nizej platna prace

- w przypadku spacenia mortgage'u, nadwyzki pieniedzy mozna inwestowac

- nikt Cie nie wyrzuci z Twojego domu, oczywiscie pod warunkiem, ze bedziesz placil podatek od nieruchomosci

Minusy splaty:

- to te o ktorych wspomnial gal (tax)

- inflacja- $1000 dzisiaj, za 20 lat bedzie mialo inna (mniejsza) wartosc

- w przypadku choroby lub wypadku i niemozliwosci placenia, bank zabiera dom lacznie z Twoimi nadplaconymi pieniedzmi. Dlatego bardzo wazne jest zaoszczedzenie pieniedzy na 6-12miesiecy platnosci na wypadek utraty pracy.

• 3 miesiące później...
Napisano

Witam.

Wracam do mojej sprawy mojego mortgage'u.

Z poprzednich moich informacji wynikalo, ze chce nadplacac moj motgage ale gdy w internecie poszukiwalam plusow i minusow tego nadplacania, postanowilam sprawdzic faktyczna wartosc mojego mieszkania i okazuje sie, ze tak jak wiekszosc, w tej ekonomii, wlascicieli domow jestem pod woda.

Zillow podaje wartosc mego kondominium 76000$ ale na ss (short sale) jest to samo mieszkanie za 65tys a na foreclosure za 55tys. Ja zaplacilam w 2003 roku130 tys z 25% moim downpayment.

Balans mojej pozyczki na dzien dzisiejszy to 96tys. A wiec nadplacanie nie ma sensu bo tych pieniedzy dlugo a moze nigdy nie zobacze.

Chcialam zapytac czy inni uzytkownicy forum maja jakies opinie na ten temat i czy znalezli sie w podobnej sytuacji.

Napisano

Absolutnie sie nie oplaci bo procent od pozyczki na dom jest odpisem podatkowym.

bredzicie kolego procent, ktory placisz rocznie do banku to dokladnie 5 razy wiecej niz "odpis podatkowy"

kupilismy nasz dom za gotowke 4 lata temu i uwazam ze byla to nasza najlepsza zyciowa decyzja ( ex equo z opuszczeniem na zawsze raju zwanego peerelem)

Napisano

Witam.

Wracam do mojej sprawy mojego mortgage'u.

Z poprzednich moich informacji wynikalo, ze chce nadplacac moj motgage ale gdy w internecie poszukiwalam plusow i minusow tego nadplacania, postanowilam sprawdzic faktyczna wartosc mojego mieszkania i okazuje sie, ze tak jak wiekszosc, w tej ekonomii, wlascicieli domow jestem pod woda.

Zillow podaje wartosc mego kondominium 76000$ ale na ss (short sale) jest to samo mieszkanie za 65tys a na foreclosure za 55tys. Ja zaplacilam w 2003 roku130 tys z 25% moim downpayment.

Balans mojej pozyczki na dzien dzisiejszy to 96tys. A wiec nadplacanie nie ma sensu bo tych pieniedzy dlugo a moze nigdy nie zobacze.

Chcialam zapytac czy inni uzytkownicy forum maja jakies opinie na ten temat i czy znalezli sie w podobnej sytuacji.

jak juz pisalem : kupowac tylko za cash ( najlepiej "z licytacji" czyli foreclosure a jeszcze lepiej REO) albo wynajmowac jesli cie nie stac na zakup gotowkowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...