irma Napisano 16 Maja 2011 Zgłoś Napisano 16 Maja 2011 Witam, obecnie zastanawiam sie nad calkowita splata mojego mortgage'u. Mam pozyczke wzieta na 30 lat ze stalym oprecentowaniem 6.37%. Wiem, ze ktos moze poradzic mi aby ja przefinansowac (dzisiejsze oprocetowanie jest ponizej 5% ale w moim przypadku nie wchodzi to w gre). Na Internecie mozna znalesc kalkulatory gdzie po wprowadzeniu danych otrzymalam wynik, ze nadplacajac principal only, np.: $600 kazdego miesiaca, (oprocz regularnej splaty) moja pozyczka (mortgage) bedzie splacona w 8 lat. Calkowita splata mortgege'u da mi wolnosc w moich finansach. Czy ktos ma doswiadczenie w tej kwestii i moze sie nim podzielic? Pozdrawiam.
gal Napisano 17 Maja 2011 Zgłoś Napisano 17 Maja 2011 Absolutnie sie nie oplaci bo procent od pozyczki na dom jest odpisem podatkowym.
bigguy Napisano 18 Maja 2011 Zgłoś Napisano 18 Maja 2011 jak najbardziej ..... jak mozesz wrzucic miesiecznie 600 dodatkowo na principle bez problemu to tak zrob zeby jak najszybciej splacic ,,,,,, utniesz z tego mase odsetek przez caly okres kredytowania ...... do tego plac pozyczke z 'przodu' a nie z 'konca' ...... albo splacaj co tydzien a nie raz w miesiacu ....tzn: rozbij caly miesieczny payment na 4 paymenty tygodniowe , w ten sposob rowniez zmniejsza sie odsetki od kredytu w calym okresie i tutaj nawet nie dokladajac dodatkowo kapitalu ...... a jak dokladasz kapital to jeszcze lepiej bo szybciej splacisz .... 600 placisz z 'przodu' a potem normalny payment jaki masz aktualnie dzielisz na 4 i placisz kazda porcje co tydzien ..... tak mozna robic z kazda pozyczka ..... a w przypadku mortgage to sie zorientuj czy nie ma prepayment penalty clause .... bo pozyczkodawcy sie potrafia w ten sposob zabepieczyc przed zbyt wczesnymi splatami .... i nie sluchaj gala bo glupoty plecie ..... zaoszczedzenie na odpisach podatkowych jest nieadekwatne w stosunku do oszczednosci jakie osiagniesz na zmniejszeniu odsetek ...... a jak mozesz zrobic refi to tez zrob bo jesli nawet bedziesz splacac wiecej to i tak zajmie Ci to kilka lat jak sama napisalas
irma Napisano 5 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Napisano 5 Czerwca 2011 Dzieki gal i bigguy, tak mysle zrobic, czyli jednak szybciej splacac. Sprawdzalam w banku - nie ma kar za wczesniejsza splate. Powiedzieli, ze bank PNC ma taka logike, ze jak otrzyma odemnie comiesieczna kwote splaty porzyczki i tax, to nastepna kwote otrzymana ode mnie w danym miesiacu przeznacza na splate principal. Logujac sie na moje konto w Mortgage PNC, moge sprawdzic czy zeczywiscie tak jest. Jest to wazne dla mnie, bo przez Internet zrobilam automatyczne polecenie comiesiecznej platnosci na ta kwote (paye), o ktora chce nadplacac, w zwiasku z tym nie musze wypisywac czekow i myslec o tym. W razie jakichs trudnosci finansowych moge te nadplacanie natychmiast sama zatrzymac, a tylko kontynuowac nizsza, regularna comiesieczna splate. Plusy wczesniejszej splaty to: - zaaoszczedzenie na odsetkach tysiecy dolarow (w moim przypatku przyczka 30-letnia o stalym oprocentowaniu to bedzie ponad $70 tys.) - skrocenie czasu splaty do okolo 7lat zamiast 30 - uwolnienie sie od duzych kosztow comiesiecznej splaty, w zwiazku z tym mozna znalesc bardziej interesujaca, nizej platna prace - w przypadku spacenia mortgage'u, nadwyzki pieniedzy mozna inwestowac - nikt Cie nie wyrzuci z Twojego domu, oczywiscie pod warunkiem, ze bedziesz placil podatek od nieruchomosci Minusy splaty: - to te o ktorych wspomnial gal (tax) - inflacja- $1000 dzisiaj, za 20 lat bedzie mialo inna (mniejsza) wartosc - w przypadku choroby lub wypadku i niemozliwosci placenia, bank zabiera dom lacznie z Twoimi nadplaconymi pieniedzmi. Dlatego bardzo wazne jest zaoszczedzenie pieniedzy na 6-12miesiecy platnosci na wypadek utraty pracy.
irma Napisano 10 Września 2011 Autor Zgłoś Napisano 10 Września 2011 Witam. Wracam do mojej sprawy mojego mortgage'u. Z poprzednich moich informacji wynikalo, ze chce nadplacac moj motgage ale gdy w internecie poszukiwalam plusow i minusow tego nadplacania, postanowilam sprawdzic faktyczna wartosc mojego mieszkania i okazuje sie, ze tak jak wiekszosc, w tej ekonomii, wlascicieli domow jestem pod woda. Zillow podaje wartosc mego kondominium 76000$ ale na ss (short sale) jest to samo mieszkanie za 65tys a na foreclosure za 55tys. Ja zaplacilam w 2003 roku130 tys z 25% moim downpayment. Balans mojej pozyczki na dzien dzisiejszy to 96tys. A wiec nadplacanie nie ma sensu bo tych pieniedzy dlugo a moze nigdy nie zobacze. Chcialam zapytac czy inni uzytkownicy forum maja jakies opinie na ten temat i czy znalezli sie w podobnej sytuacji.
makdonald Napisano 11 Września 2011 Zgłoś Napisano 11 Września 2011 Absolutnie sie nie oplaci bo procent od pozyczki na dom jest odpisem podatkowym. bredzicie kolego procent, ktory placisz rocznie do banku to dokladnie 5 razy wiecej niz "odpis podatkowy" kupilismy nasz dom za gotowke 4 lata temu i uwazam ze byla to nasza najlepsza zyciowa decyzja ( ex equo z opuszczeniem na zawsze raju zwanego peerelem)
makdonald Napisano 11 Września 2011 Zgłoś Napisano 11 Września 2011 Witam. Wracam do mojej sprawy mojego mortgage'u. Z poprzednich moich informacji wynikalo, ze chce nadplacac moj motgage ale gdy w internecie poszukiwalam plusow i minusow tego nadplacania, postanowilam sprawdzic faktyczna wartosc mojego mieszkania i okazuje sie, ze tak jak wiekszosc, w tej ekonomii, wlascicieli domow jestem pod woda. Zillow podaje wartosc mego kondominium 76000$ ale na ss (short sale) jest to samo mieszkanie za 65tys a na foreclosure za 55tys. Ja zaplacilam w 2003 roku130 tys z 25% moim downpayment. Balans mojej pozyczki na dzien dzisiejszy to 96tys. A wiec nadplacanie nie ma sensu bo tych pieniedzy dlugo a moze nigdy nie zobacze. Chcialam zapytac czy inni uzytkownicy forum maja jakies opinie na ten temat i czy znalezli sie w podobnej sytuacji. jak juz pisalem : kupowac tylko za cash ( najlepiej "z licytacji" czyli foreclosure a jeszcze lepiej REO) albo wynajmowac jesli cie nie stac na zakup gotowkowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.