c4r0 Napisano 21 Października 2011 Zgłoś Napisano 21 Października 2011 Przejrzałem forum ale tego akurat nie znalazłem. Zasadzam się na podejście do TOEFL i GRE w listopadzie (jeszcze nie zacząłem się uczyć... ) ale nie mogę znaleźć informacji o miejscach, gdzie test się odbywa (mieszkam w Gdańsku). Na stronie ETS-u są niby jakieś śmieszne tabelki ale za wiele z nich nie wynika, bo podane są tylko daty i miasta. Napisałem do nich z pytaniem gdzie jest w Polsce GRE to mi odpisali żebym sobie zadzwonił na podany numer Holenderski do jakiejś centrali testów na naszą część Europy i zapytał... Kolejna sprawa to to, czy jeśli już będę wiedział gdzie konkretnie testy się odbywają i miał jakiś kontakt, to czy mi tam odpowiedzą na jakieś podstawowe pytania techniczne dotyczące tych testów? Przy okazji jeszcze dwa pytanka Ile trzeba liczyć czasu na dotarcie wyników testu do uczelni w USA? Obecnie moje deadline'y na dostarczenie dokumentów są przeważnie na 15 grudnia - ile wcześniej musiałbym pisać te testy żeby być spokojnym, że wyniki nie dotrą za późno? Czy możliwe jest, że niektóre uczelnie na Graduate Studies nie wymagają GRE? Mam tu na myśli wydział ECE na University of Rochester - są podane wymagania, w tym TOEFL, ale o GRE wzmianki nie widziałem. [edit] Aha, no i ile dni przed datą testu należy się na niego zarejestrować? Bo zaraz się okaże, że na listopad już dawno za późno
c4r0 Napisano 24 Października 2011 Autor Zgłoś Napisano 24 Października 2011 No nieeech ktoś coś odpowie
kara_kc Napisano 2 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2011 z tego co pamiętam musisz się po prostu zarejestrować w serwisie ets, żeby zobaczyć dokładne lokalizacje. zarejstruj się w serwsie już teraz! będziesz mógł sobie porobić próbne testy itp. ja zdawałam w chicago i z tego co pamiętam uczelnia dostała wyniki w przeciągu 3 tygodni. więc jakieś 4-6tyg przed deadline wypadałoby zdać. niektóre uczelnie mogą nie wyamagć GRE. napisz maila do tej uczelni i oni Ci wyjaśnią czy na dany kierunek musisz przedstawić wyniki GRE (generalnie GRE wymagany jest tylko gdy zdajesz do Graduate School)
c4r0 Napisano 7 Listopada 2011 Autor Zgłoś Napisano 7 Listopada 2011 Kara, wielkie dzięki za odpowiedź. Chcę właśnie zdawać na graduate studies (phd) i już znalazłem, że GRE jest wymagane (w formularzu on-line trzeba podać wyniki). Zarejestrowałem się na ETS i rzeczywiście już w czasie rejestracji na egzamin jest kalendarz z terminami i adresy miejsc, gdzie można zdawać. Wygląda na to, że żeby po prostu sobie sprawdzić trzeba przejść do połowy rejestrację na egzamin i po obejrzeniu tych informacji przerwać rejestrację... TOEFL jest w Gdańsku w jakimś liceum gdzieś na "starym mieście" a GRE tylko w Warszawie, ale za to jest dość często (wyświetliło mi się po kilka terminów w tygodniu). Na większość uczelni już i tak się spóźniłem (deadline'y 15 Dec.) ale akurat na mój wymarzony U. of Rochester jest do 15 stycznia, więc może się jeszcze wyrobię. W czwartek bronię magistra no i potem trzeba brać się za ultraszybką naukę do testów Oglądałem już je trochę i ten GRE to jest jakaś masakra pod względem słownictwa :/
kara_kc Napisano 7 Listopada 2011 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2011 no ja uczyałam się jakieś 4-6 tyg do GRE/TOEFL. dobrą startegią jest zacząć od zrobienia próbnego testu - zupełnie na "swiezo" - zobaczysz na czym stracilwes najwiecej punktow. zazwyczaj uczelnie nie mają minmalnego wyniku na GRE ale za to na TOEFL tak. w zaleznosci od kierunku będą patrzec albo bardziej na czesc matematyczna albo na jezykowa. ja miałam w sumie jakieś 1300 punktów czyli nie tragicznie, ale na eseju poleglam kompletnie (chyba nawet do 3 punktow nie dociganelam na 6 mozliwych) a i tak się dostałam powodzenia do nauki slownicta polecam fiszki barron'sa chyba (czy jakos tak). acha i z matmy - tez naucz sie slownictwa, bo nawet jesli bys umial rozwiazac zadanie to mozesz zywczajnie zawalic bo nie bedziesz wiedzial jak jest cieciwa po ang
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.