vanmatt Napisano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam, mam pytanie odnośnie płacenia podatków w Polsce z tytułu zarobków na Work and Travel. Czy w sytuacji gdy w Polsce w 2012 nie miałem dochodów, a jedyne moje zarobki to te z Work and Travel, to czy powinienem się rozliczać tutaj z Urzędem Skarbowym? Dodam jeszcze, że w 2012 przebywałem w Polsce mniej niż pół roku (mniej niż 183 dni), Na W&T byłem około 3.5 miesiąca, potem Erasmus 2.5 miesiąca, łącznie za granicą wychodzi coś koło 187 dni. Może ktoś miał podobny problem i zna odpowiedź, albo miał później nieprzyjemności związane z nie rozliczeniem dochodu z USA. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi jak podejść do tego tematu. Pozdrawiam, Matt.
szary89.co Napisano 28 Marca 2014 Zgłoś Napisano 28 Marca 2014 Podbijam ta sama sytucjajedyny mój dochód w 2013 to zarobki na Work & travel w polsce nie pracowałem (student) czy muszę się rozliczać w polsce z podatku?? czy wystarczy ,że rozlicze W2 w USA?
piotr3kk Napisano 20 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2014 Podbijam ta sama sytucja jedyny mój dochód w 2013 to zarobki na Work & travel w polsce nie pracowałem (student) czy muszę się rozliczać w polsce z podatku?? czy wystarczy ,że rozlicze W2 w USA? Mam identyczną sytuacje. Może się ktoś wypowiedzieć na ten temat?
rysios Napisano 22 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2014 To jest pytanie do księgowych, oni wiedzę najlepiej Nie róbcie nic bez konsultacji z kimś kto sie na tym zna, przepisy prawa podatkowego zmieniają się i ja wiem o zmianie w roku 2013 na korzyść studentów ALe nie jestem księgowym, nie radzę oszukiwać urzędu skarbowego bo w ciągu 5 lat od oszustwa mogą zawsze do was wrócić
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.