KaeR Napisano 1 Marca 2014 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Szczerze mówiąc, to na miejscu nigdy nie byłem. Ciekawi mnie za to miejscowa kultura, uważam również, że życie tam jest o wiele bardziej przyjemniejsze niż w jakimkolwiek kraju UE (przynajmniej z mojego punktu widzenia . Jest to po prostu moje marzenie, nie wiem jak do tego najłatwiej dojść, ale chciałbym po prostu finalnie osiąść w stanach i tam zamieszkać . Słabo znam się na metodach imigracji, słyszałem natomiast wiele opinii, które powiedziały mi jednoznacznie, że dostanie się tam bez rodziny na miejscu jest praktycznie nie możliwe. Myślałem więc, że najprostszym sposobem będą studia. Nie mam szczerze czasu na wgłębienie się w temat bo najwięcej czasu zabiera mi nauka. Najbardziej się boje tego, że szkoła średnia przeleci mi przez palce, i gdy zacznę myślec o imigracji na poważnie, to będzie już za późno... Większość ludzi robi F1-H-GC, wiec jak bardzo chcesz i masz kasę to przeżyjesz.
c4r0 Napisano 1 Marca 2014 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Szkoła średnia nie przeleci przez palce. Skupiaj się na nauce i wynikach, rozwijaniu pasji IT. Na boku możesz coś tam drążyć w kierunku USA ale jesteś jeszcze tak młody że możesz nie skupiać się na żadnym konkretnym planie czy kraju, a możesz skupiać się generalnie na osiągnięciach przez te następne parę lat. Jestem obecnie w 1 klasie LO, w przyszłym roku szkolnym mam zamiar zdać TOEFL, oraz amerykańską maturę SAT.Nie wiem jak SAT ale wyniki TOEFLa mają termin ważności, a poza tym już w czasie zdawania powinieneś podać instytucje do których wyniki mają być wysłane (potem można wysłać też w inne miejsca, za dodatkową opłatą). Dlatego lepiej zdawać to tuż przed terminem rozpoczęcia rekrutacji na studia. Chodziło mi dodatkową pulę wiz.Aha, ja nawet nie wiem o tej dodatkowej puli
Gość Napisano 1 Marca 2014 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 Większość ludzi robi F1-H-GC, wiec jak bardzo chcesz i masz kasę to przeżyjesz. F1-H-GC , to studia, praca tymczasowa i zielona karta? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem a chciałbym się upewnić . Tak, wiem, Toefl ma bodajże 2 lata więc robienie go w 2 klasie to chyba odpowiedni moment. Bo myślałem, że jeśli nie pójdzie to ew można w 3 klasie spróbować
KaeR Napisano 1 Marca 2014 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 F1-H-GC , to studia, praca tymczasowa i zielona karta? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem a chciałbym się upewnić .Tak. Tak, wiem, Toefl ma bodajże 2 lata więc robienie go w 2 klasie to chyba odpowiedni moment. Bo myślałem, że jeśli nie pójdzie to ew można w 3 klasie spróbować Ja nie wiedziałem co to toefl na dwa miechy po rozpoczęciu aplikacji. Egzamin jest banalny.
Gość Napisano 1 Marca 2014 Zgłoś Napisano 1 Marca 2014 A przy okazji, w sprawie egzaminut SAT, to jak z nim jest? O ile wiem, że część matematyczna, jest banalna, to esej może sprawić spory problem. Jak mogę najlepiej przygotować się do tego egzaminu?
ELizaE Napisano 11 Marca 2014 Zgłoś Napisano 11 Marca 2014 Uwazaj na ten SAT. To nie jest jak Polska matura. To jest test jak Ty myslisz nie nawet ile wiesz. Matematyka nie jest tam benalna. Kup ksiazke I zobacz co oni chca w tym egzaminie. Bralam bardzo duzo egzaminow w USA. Jestem lekarzem wiec jestem duzo egzaminowana . Egzaminy trzeba umiec tutaj brac. Nie umiem tego okreslic ale jest pewna sztuka do nich I lepsze srednie szkoly tego ucza. Good luck.
happygolucky Napisano 19 Maja 2014 Zgłoś Napisano 19 Maja 2014 Witam wszystkich, Jestem obecnie w 1 klasie LO, w przyszłym roku szkolnym mam zamiar zdać TOEFL, oraz amerykańską maturę SAT. Po liceum chciałbym wyjechać do ameryki na studia IT. I tu rodzi się moje pytanie. Czy jest jakaś możliwość,aby podczas studiów znaleźć sobie na miejscu pracę, taką abym mógł już zostać na miejscu? Moim ogólnym życiowym celem jest zamieszkanie w USA. Boje się najbardziej tego, że nawet jeśli dostanę się na te studia, to przesiedzę te kilka lat w Ameryce na studiach, po czym wróce do Polski, i moja droga powrotna praktycznie się zamknie, zostanie mi tylko losowanie GC, lub nierealne szukanie sponsora o pracę. Jeśli jest jakaś metoda by podczas studiów załatwić sobie stały pobyt, bardzo prosiłbym o podanie mi jakichś informacji na ten temat. Z góry dziękuję za odpowiedź i serdecznie pozdrawiam Ja bylam na studiach w USA 5 lat, potem pracowalm na OPT i wyjechalam z kraju. Nawet jak jestes najlepszym uczneim na uczelni nie znaczy ze masz kwarantowany pobyt po studiach. Nawet jak znajdziesz jakas prace ktora chcialaby cie zasponsorwac to moga nie moc. Na wize pracownicza sa tylko dwa okna w ciagu jednego roku na skladania wiz pracowniczych dla obcokrajowcow i zapelnaja sie doslownie w kilku minutach. Zycze duzo powodzenie.
KaeR Napisano 19 Maja 2014 Zgłoś Napisano 19 Maja 2014 Ja bylam na studiach w USA 5 lat, potem pracowalm na OPT i wyjechalam z kraju. Nawet jak jestes najlepszym uczneim na uczelni nie znaczy ze masz kwarantowany pobyt po studiach. Nawet jak znajdziesz jakas prace ktora chcialaby cie zasponsorwac to moga nie moc. Na wize pracownicza sa tylko dwa okna w ciagu jednego roku na skladania wiz pracowniczych dla obcokrajowcow i zapelnaja sie doslownie w kilku minutach. Zycze duzo powodzenie. Kiedy jest drugie okno?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.