aldi79 Napisano 7 Marca 2014 Zgłoś Napisano 7 Marca 2014 Witam serdezcnie wszyskich , czy ktos z Was moglby sie wypowiedziec lub ma podobna sytuacje do naszej .....bo obdzwonilam kilka biur podatkowych i zdania sa w polwoie podzielone,jedni ze brac bo nikt tego nie sprawdza ,druga polwa ksiegowosci twierdzi ,nie brac bo sie nie nazlezy , bedzie dokladnie od tego roku sprawdzane , poprzez obama care i polaczenie sie tych 3 departamentrow czyli IRS, ICE i systemu ubezpieczn w tym roku po raz 1 rozliczam sie razem z mezem , maz obywatel usa , ja mam ss ale z pieczatka z tylu -nie mam pozwolenia na prace , dzieci 2 obywatele usa ......czy musze spelniac wszyskie te warunki , zebysmy sie sie kwalifikowali na ten EITC tax credit , czy wystarczy ze jestem non resident alien marrid to U.S citizen ? Dodam, ze aplikacje o zielona karte zamierzamy zlozyc w przyszlym roku , po kolejnym rozliczeniu podatkowym za 2014 r. jakie moge byc konsekwencje , jesli jednak wezmiemy ten tax credit a nie powinnismy , czy tylko wtedy sie zwraca pieniadze do IRS czy to ma tez skutki imigracyjne ......? przepraszam jesli sie komus wyda to pytanie smieszne i blahe ale ksiegowi nie sa jednoznaczni w odpowiedziach , ja tez nie jestem super biagla w czytaniu i interpretowaniu po angielsku prawa IRs, a to ponizej jest tak napisane enigmatycznie bo niby musze spelniac wszyskie warunki ale z drugiej strony moge byc non resident allien ale marrie dto US citizin ? prosze o jakas podpowiedz tu , moze ktos jest w podobnej sytuacji i bardziej doinformowany , pytam bo kto pyta nie bladzi a ja jako matka niepracujaca z dwojka malutkich dzieci wole dzieciakom cos kupic niz wujka Sama kieszenei zapyachac dziekuje za kazda odpowiedz z gory To claim EITC on your tax return, you must meet all the following rules: You, your spouse (if you file a joint return), and all others listed on Schedule EIC, must have a Social Security numberthat is valid for employment You must have earned income from working for someone else or running or operating a farm or business Your filing status cannot be married filing separately You must be a U.S. citizen or resident alien all year, or a nonresident alien married to a U.S. citizen or resident alien and filing a joint return You cannot be a qualifying child of another person You cannot file Form 2555 or Form 2555 EZ (related to foreign earned income) You must meet the earned income, AGI and investment income limits (income limits change each year), see EITC Income Limits for the tax year amounts And you must meet one of the following: Have a qualifying child (see who is a qualifying child below) If you do not have a qualifying child, you must: be age 25 but under 65 at the end of the year, live in the United States for more than half the year, and not qualify as a dependent of another person.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.