happygolucky Napisano 19 Maja 2014 Zgłoś Napisano 19 Maja 2014 Tu mi sie widzi ze wy bardzo mocno chcecie wyjechac do USA i juz nie wrocic. Ale moge sie mylic. Mozecie tez miec problem przy wizie bo jezeli malzenstwo sklada razem zeby wyjechac na dluzszy czas to konsul moze tu miec podejrzenia o "immigrant intend" Mozecie probowac i aplikowac na wyzsze uczelnie zeby sie doksztalcic i wyjechac na F1 wizie. Po zakonczeniu studiow w USA dostaniecie roczne OPT (bedzie mozna legalnie starac sie o platna prace na rok) a jak wam sie uda to nawet po OPT moze jakas firma zasponsoruje was na H1B wize. tamtad
nicsieniedzieje Napisano 23 Maja 2014 Autor Zgłoś Napisano 23 Maja 2014 Tu mi sie widzi ze wy bardzo mocno chcecie wyjechac do USA i juz nie wrocic. Ale moge sie mylic. Mozecie tez miec problem przy wizie bo jezeli malzenstwo sklada razem zeby wyjechac na dluzszy czas to konsul moze tu miec podejrzenia o "immigrant intend" Mozecie probowac i aplikowac na wyzsze uczelnie zeby sie doksztalcic i wyjechac na F1 wizie. Po zakonczeniu studiow w USA dostaniecie roczne OPT (bedzie mozna legalnie starac sie o platna prace na rok) a jak wam sie uda to nawet po OPT moze jakas firma zasponsoruje was na H1B wize. tamtad Zgadza się, chcemy wyjechać, co z resztą napisałem w pierwszym poście; że nie udało nam się wygrać w loterii Dzięki wielkie za wszelkie sugestie. Będziemy próbować!
nicsieniedzieje Napisano 30 Maja 2014 Autor Zgłoś Napisano 30 Maja 2014 Jesteśmy w trakcie załatwiania wyjazdu. Ja rozpocząłem procedurę na internship, a żona organizuje sobie kurs językowy. Czy myślicie, że w konsulacie mogą być problemy z przyznaniem wizy? Oboje staramy się o wizę nieimigracyjną. Ja byłem wcześniej w Stanach 2 razy. Czy lepiej żebym ja poszedł pierwszy po wizę czy ona?
KaeR Napisano 30 Maja 2014 Zgłoś Napisano 30 Maja 2014 Oni i tak sobie polacza fakty, kiedy jedno z Was pojdzie po wize jako drugie. Tak sie zastanwiam i moze karina pomoze, jesli jedno z Was pojedzie jako malzonek doczepiony do wizy np. F-2 lub J-2 i ewentualnie wtedy zmieniac status. Moze tak bedzie bezpieczniej.
nicsieniedzieje Napisano 30 Maja 2014 Autor Zgłoś Napisano 30 Maja 2014 Dzięki za odpowiedź. Jeszcze muszę dostudiować te tematy, bo jestem na bierząco w temacie GC, a o tych wizach nie za wiele czytałem. Bardzo proszę o jakieś sugestie, podpowiedzi i opinie, bo są bardzo przydatne
nicsieniedzieje Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2014 Przeszperałem tematy, ale nie znalazłem nic o tym co KaeR pisałeś. Mógłbyś mi podać jakieś linki gdzie mogę poczytać albo wyjaśnić mi co miałeś na myśli z "doczepieniem małżonka"?
KaeR Napisano 1 Czerwca 2014 Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2014 Normalnie. Ty dostajesz wizę j-1 lub f-1, ona jako żona f-2 lub j-2. Oczywiście są ograniczenia pracowe na tych wizach, ale już sobie doczytasz. Jeśli ona mówi po angielsku, szkoła językowa jest bez sensu.
nicsieniedzieje Napisano 1 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Napisano 1 Czerwca 2014 Aha, rozumiem, takie buty to mi wiele rozjaśnia. To coś będziemy działali
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.