grejba Napisano 11 Maja 2014 Zgłoś Napisano 11 Maja 2014 Witam, Aktualnie jestem w 2 liceum. Posiadam wize nieimigracyjna, ale powiedziano mi, ze jezeli dostane sie do amerykanskiego liceum i dostane zaswiadczenie, ze sie tam ucze, to zostanie wydana mi wiza studencka. Oprocz papierow przetlumaczonych na jezyk angielski przez tlumacza przysieglego, co jeszcze powinnam posiadac? I czy w ogole jest taka mozliwosc, abym mogla ukonczyc liceum w stanach?
Dragony Napisano 11 Maja 2014 Zgłoś Napisano 11 Maja 2014 Oprocz papierow przetlumaczonych na jezyk angielski przez tlumacza przysieglego, co jeszcze powinnam posiadac? Finanse na pokrycie kosztów nauki oraz zakwaterowania i wyżywienia.
grejba Napisano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Napisano 11 Maja 2014 Tak, zdaje sobie sprawe, ze finanse to akurat podstawowy czynnik. Jednak pytam o inne rzeczy. Jakie papiery sa mi potrzebne? Jakie certyfikaty powinnam posiadac?
Dragony Napisano 11 Maja 2014 Zgłoś Napisano 11 Maja 2014 Przetłumaczone przysięgle świadectwo ukończenia ostatniej klasy w Polsce, przetłumaczony akt urodzenia. Musisz znaleźć High School, które Cię przyjmie (nie wszystkie przyjmują uczniów z zagranicy, niektóre są tylko dla uczniów mających przynajmniej status rezydenta, z udowodnionym miejscem zamieszkania. Czasami tez szkoła prosi o zaświadczenie ze szkoły w Polsce (poza świadectwem) o tym ile lat się do tej szkoły uczęszczało (w jakich latach) By znaleźć szkołę w USA najlepiej znajdź w mieście gdzie chcesz być high school counselor i on bedzie w Twoim imieniu rozmawiał ze szkołami. No i ważne - musisz znaleźć rodzinę (być może kogoś masz) gdzie zamieszkasz (chyba że znajdziesz High School z internatem)
grejba Napisano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Napisano 11 Maja 2014 Mam rodzinke. Planowalam na stale wyjechac dopiero za rok, po tym jak zdam mature w polsce, ale doradzono mi bym juz w tym roku przeniosla sie do USA na stale, sprobowala rekrutacji do liceum. Troche mnie to martwi, poniewaz wiem, ze sa znaczne roznice miedzy programem nauczania w usa a w polsce. Jednak jestem gotowa by szarpnac sie na takie szalenstwo tym bardziej, ze rodzina mnie wspiera w tej dosyc ciezkiej decyzji. Dziekuje za odpowiedz, teraz wiem duzo wiecej.
Dragony Napisano 11 Maja 2014 Zgłoś Napisano 11 Maja 2014 No fakt, że decyzja ryzykowna - jesteś w 11 klasie co oznacza, że poszłabyś do ostatniej klasy (12 czyli Senior year) Miałabyś punkty z języka obcego (w tym wypadku polski) ale pozostałe punkty - cóż - praktycznie bez szans by je zebrać przez ten ostatni rok, nie mówiąc już o zdaniu wszystkich wymaganych do ukończenia HS egzaminów. Moim zdaniem - przemyśl sprawę jeszcze raz. Chyba, że się cofniesz, najlepiej o dwa, a przynajmniej o rok i pójdziesz do klasy 11 - tez będzie ciężko wszystko zaliczyć i zdobyć wymaganą ilośc punktów ale prędzej, niz idąc do 12 klasy
serafina Napisano 11 Maja 2014 Zgłoś Napisano 11 Maja 2014 Troche mnie to martwi, poniewaz wiem, ze sa znaczne roznice miedzy programem nauczania w usa a w polsce. J USA Polsce
grejba Napisano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Napisano 11 Maja 2014 Dragony: Na poczatku w ogole sie nad tym nie zastanawialam, ale znajoma mamy, ktora mieszka w USA od wielu lat doradzila abym nie zastanawiala sie nad tym i po prostu wyjechala tam i tam tez ukonczyla liceum, ponoc tak lepiej. Serafina: Wybacz.
Dragony Napisano 11 Maja 2014 Zgłoś Napisano 11 Maja 2014 grejba - ja mam córkę w HS w USA, jest teraz w 10 klasie i juz ma (po 9) uzbierane jakieś punkty i zdane kilka egzaminów. Teraz (dokładnie za kilka dni) zdaje egzamin z przedmiotu AP , który tez jest liczony (jako AP, czyli wyższy poziom, liczony razy 2 bodajże) W przyszłym roku trzy AP - pracy jest mega dużo, jeśli myślisz o studiach. Nierealne zrobić to wszystko w jeden rok. Oczywiście skończyć samo HS to nie problem - idziesz, chodzisz rok i kończysz - pytanie co dalej? Bo jeśli chcesz się dalej uczyć to musisz spełnić pewne warunki, których nie dasz rady spełnić w ciągu jednego, ostatniego roku w HS.
Jim Beam Napisano 11 Maja 2014 Zgłoś Napisano 11 Maja 2014 Planowalam na stale wyjechac dopiero za rok, po tym jak zdam mature w polsce, ale doradzono mi bym juz w tym roku przeniosla sie do USA na stale Na jakiej podstawie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.