Skocz do zawartości

Prosze O Porade ;)

Gość Violonczela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Violonczela
Napisano

Jestem na wizie F-1, w czerwcu koncze level 3.

- chcialabym wyjechac do Meksyku na wakacje, czy nie bede miala problemow z powrotem?

- jak dlugo jest wazne, po zakonczeniu kursu, moje I-20?, nie wiem czy pojde na kolejny level..

Napisano

1. Jeśli przed skonczeniem studiów to ok. Jeśli po to raczej nie.

2. 60 dni w przypadku normalnych studiów. Dla szkół angielskiego pewnie jest tak samo, ale to jest na dokończenie spraw. Jeśli wyjedziesz z USA w trakcie tego okresu, to nie wrócisz.

Gość Violonczela
Napisano

1. Jeśli przed skonczeniem studiów to ok. Jeśli po to raczej nie.

2. 60 dni w przypadku normalnych studiów. Dla szkół angielskiego pewnie jest tak samo, ale to jest na dokończenie spraw. Jeśli wyjedziesz z USA w trakcie tego okresu, to nie wrócisz.

a czy moglabym wyjechac na wakacje na studenckiej a wjechac na turystycznej? Jak mozna rozwiazac ten problem?

Napisano

Masz turystyczna? Tu jest bardziej problem z I-94, bo w sumie go sie przy takich wyjazdach do MEX lub CAN zatrzymuje. Mnie ostro przemaglowali jak pojechalem do Kanady (przejscia ladowe moim zdaniem sa bardziej skrupulatne niz lotnicze) a jeszcze wracalem przed koncem studiow. Co smieszniejsze po obronie bylem przez 2 tyg. za granica i nie mialem problemu z wjazdem, ale to wszystko bylo PRZED data na I-20. Juz wtedy jezdzilem z dokumentem z ISSS, ze bede kontynuowal zatrudnienie i recepit z USCIS, ze wystapilem o EAD. Generalnie nie zaleca sie zadnych wyjazdow na chwile przed koncem studiow i definitywnie podczas grace period. Jako, ze Meksyk nie zagranica moze spojrza na to przychylnie, ale ja osobiscie nie probowalbym.

Generalnie, to ze masz I-94 z F1, moze spowodowac komplikacje z wjazdem na turystycznej, bo za szybko wracasz do USA.

Gość Violonczela
Napisano

Masz turystyczna? Tu jest bardziej problem z I-94, bo w sumie go sie przy takich wyjazdach do MEX lub CAN zatrzymuje. Mnie ostro przemaglowali jak pojechalem do Kanady (przejscia ladowe moim zdaniem sa bardziej skrupulatne niz lotnicze) a jeszcze wracalem przed koncem studiow. Co smieszniejsze po obronie bylem przez 2 tyg. za granica i nie mialem problemu z wjazdem, ale to wszystko bylo PRZED data na I-20. Juz wtedy jezdzilem z dokumentem z ISSS, ze bede kontynuowal zatrudnienie i recepit z USCIS, ze wystapilem o EAD. Generalnie nie zaleca sie zadnych wyjazdow na chwile przed koncem studiow i definitywnie podczas grace period. Jako, ze Meksyk nie zagranica moze spojrza na to przychylnie, ale ja osobiscie nie probowalbym.

Generalnie, to ze masz I-94 z F1, moze spowodowac komplikacje z wjazdem na turystycznej, bo za szybko wracasz do USA.

Tak, mam turystyczna. Mysle ze jest wazna, bo 6 miesiecy przed otrzymaniem F-1 bylam tutuaj turystycznej.

Kurcze, szkoda… Myslalam ze polece ze znajomymi do Meksyku na krotkie wakacje..,do Kanady tez jestem zaproszona a z tego wyglada , ze nici...

No a jesli bym sie zapisala na kolejny level? NIe jestem jeszcze tego pewna..ale nie wykluczam takiej opcji..,to wtedy co?

Gość Violonczela
Napisano

To się sprowadza do ważnego i20. Jak dostaniesz nowy I masz ważny stamp, możesz jechać.

..dzieki.

ps. czy mowila Ci narzeczona, za jestes skarbnica wiedzy… ? ;)

Napisano

..dzieki.

Jesli masz jakies watpliwosci, to bym skonsultowal z Twoim serwisem od studentow miedzynarodowych. Ja przynajmniej tak robie, zeby miec cos na papierze. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie trzymaja strone ludzi na F-1 i w sumie sa dosc pomocni.

ps. czy mowila Ci narzeczona, za jestes skarbnica wiedzy… ? ;)

Jedyny komplement od niej to taki, ze jestem idiota, ale to i tak duzy awans z kretyna. ;)

Gość Violonczela
Napisano

Jesli masz jakies watpliwosci, to bym skonsultowal z Twoim serwisem od studentow miedzynarodowych. Ja przynajmniej tak robie, zeby miec cos na papierze. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie trzymaja strone ludzi na F-1 i w sumie sa dosc pomocni.

Jedyny komplement od niej to taki, ze jestem idiota, ale to i tak duzy awans z kretyna. ;)

no tak wlasnie zrobie. NIe wiem, czy zostane jeszcze czy tez nie..

No to widze, zes po wojskowemu Cie wychowuje.. ;)

Gość Violonczela
Napisano

Mam male pytanko ,otoz jakos w pierwszym tygodniu koncze kurs angielskiego. Czy musze, tak na "mur beton" , pilnowac tych 60 dni by stad wyjechac? Chcialabym przedluzyc sobie pobyt, przynajniej do konca sierpnia.. Moze jakies doswiadczenia w tej kwestii..;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...