Vega Napisano 11 Października 2014 Zgłoś Napisano 11 Października 2014 Witam, z góry przepraszam, jeśli moje pytanie już się przewinęło, ale nie znalazłem odpowiedzi na nie. Czy przykładowo, jeśli żona wylosuje GC, to czy mąż też może jechać mimo, że nie spełnia wymagania odnośnie wykształcenia (a zawód się nie łapie)? Jak wiadomo rodzic może wysłać zgłoszenie na dziecko poniżej 21 roku życia, czy jeśli to dziecko (konkretnie 14 lat) wylosuje GC, a wspomniana wyżej matka nie, to czy cała trójka może jechać? No i w jakichś starszych tematach czytałem, że matura nie jest konieczna, czy jest to pewne i nie zmieniło się?
glimi Napisano 11 Października 2014 Zgłoś Napisano 11 Października 2014 1.Tak, jeżeli to żona została wylosowana to męża te wymagania odnośnie wykształcenia/pracy nie obowiązują. 2. Rodzice muszą wpisać w swoim wniosku każde dziecko które nie ukończyło 21 roku życia i jest nie żonate/zamężne. Dziecko 14 letnie nigdy nie zostanie wylosowane gdyż nie może wysłać osobnego wniosku na loterie(chyba że jest super uzdolnione i ma w tym wieku już średnie wykształcenie). Rodzice aplikanta nie są uprawnieni do GC. Pamiętaj też że jeżeli główny aplikant nie dostanie GC to reszta rodziny też nie. Obowiązuje ukończenie szkoły średniej które da 12 klas. W naszym kraju to świadectwo szkolne jest papierkiem które pokazuje jakie mamy wykształcenie, matura nie.
Mido Napisano 11 Października 2014 Zgłoś Napisano 11 Października 2014 Tak jak pisze Glimli, uzupełnie tylko, że tak samo jest jak mąż wylosuje. Podsumowując całość, w twoim wypadku wygląda to tak: Ty ślesz podajesz żone i dziecko żona śle podaje Ciebie i dziecko dziecko śle- dyskwalifikują tą aplikacje. I pamiętaj że warunki wzięcia udziału w loterii musisz spełniać na dzień wypełnienia wniosku online. Glimi 14 letnie dziecko nawet super uzdolnione nie spełni tego warunku: musi posiadać pełne wykształcenie średnie lub jego odpowiednik (pomyślne ukończenie formalnego dwunastoletniego programu nauczania szkoły podstawowej i średniej)
Vega Napisano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Napisano 11 Października 2014 Aha czyli to wysyłanie "na dzieci", żeby zwiększyć szansę dotyczy jedynie dzieci ze średnim wykszt. i do 21 roku życia. Się naczytałem o tym jak to cała rodzina wysyła oddzielne zgłoszenia i widocznie błędnie zrozumiałem, że rodzice mogą wysłać oddzielne zgłoszenie nawet na niemowlaka. Dzięki Wam za odpowiedzi.
glimi Napisano 11 Października 2014 Zgłoś Napisano 11 Października 2014 Wysyłanie wniosku na "dzieci" nie ma żadnego sensu, gdyż jeżeli dziecko zostanie wylosowane to tylko i wyłącznie ono może dostać GC, a rodzice nie. http://travel.state.gov/content/dam/visas/DV-2016-Instructions-Translations/DV_2016_Instructions_Polish.pdf Tu masz wszystko ładnie opisane.
Vega Napisano 11 Października 2014 Autor Zgłoś Napisano 11 Października 2014 Czyli po prostu źle zrozumiałem. Ludzie pisali jak to cała rodzina wysyła i mi się automatycznie zakodowało, że rodzice mogą wysłać na swoje niepełnoletnie dzieci i ktokolwiek wylosuje to jadą wszyscy. Teraz wszystko jasne. Temat do usunięcia albo dla potomnych, niech moderator zdecyduje.
Mido Napisano 12 Października 2014 Zgłoś Napisano 12 Października 2014 Vega zakładając że twoja córka spełnia warunki loterii, wyśle zgłoszenie wylosują ją wyjedzie. Dostanie później obywatelstwo to dopiero wtedy może składać dokumenty na rodziców. Ale to trwa i do długi okres.
Anabia159 Napisano 25 Października 2014 Zgłoś Napisano 25 Października 2014 Ja na wczorajsze pierogi nie dotarłem, ale jeszcze odbijemy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.