neo-itax Napisano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam, mam pytanie do kogoś kto już miał okazję podróżować autobusami Greyhound: Na potwierdzeniu rezerwacji i na stronie internetowej widnieje informacja, iż trzeba się stawić na dworcu nie później niż godzinę przed odjazdem. Sam boarding zaś rozpoczyna się 15-30 minut przed. Moje pytanie brzmi: czy trzeba tak bardzo przestrzegać tej godziny przed, czy można "wpaść" na dworzec tak plus minus 15 min przed odjazdem? Pytam gdyż w innym przypadku musiałbym bardzo wcześnie wyjechać z miejsca noclegowego. P.S. Nie będę mieć ze sobą żadnego bagażu - jedynie plecak, który wezmę na kolana.
KaeR Napisano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 Generalnie nie pozniej niz 15 minut jest. To troche zalezy od przystanku. Sa wieksze, gdzie duzo ludzi bedzie wsiadac i kierowca bedzie upychal bagaze przez jakis czas, wiec autobus tam bedzie stal chwile. Sa przystanki, gdzie autobus zatrzymuje sie na chwile. Ostatnio bylem na przystanku chyba 45-60 min przed odjazdem, ale spokojnie nawet jakbym przyszedl 5 przed tez by bylo ok, bo bylem bez bagazu. Z mojego doswiadczenia powiem, ze nie wsiadzesz dopoki nie kierowca nie zaladuje bagazy czy go masz czy nie masz.
uga Napisano 8 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2015 Ja sporo jeździłam i zawsze posłusznie stawiałam się na dworcu zgodnie z zaleceniami. Zwykle i tak większość pasażerów już tam była, czyli sporo przed czasem i wszyscy stali już w kolejce. Dziwiłam się, że np. mając bilet i nie mając bagażu, nie można przyjść na krótko przed odjazdem. To znaczy niby można, ale zapytany kolega (Amerykanin) bardzo mi to odradzał, podobno można nie wsiąść do autobusu jak jest więcej ludzi niż miejsc, nawet mimo rezerwacji. Nie pamiętam dokładnie tych jego historii, ja wtrącałam swoje "ale przecież jak mam bilet, to na pewno pojadę", a on dalej swoje. Ja byłam posłuszna, Ty sam zdecydujesz i zobaczysz. No i - jak już Ci napisano - to zależy od paru rzeczy, ile ludzi, jaki przystanek/dworzec.
Magnum Napisano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2015 Greyhound stosuje overbooking, więc kolega miał racje.
krakus28 Napisano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2015 Jeśli masz rezerwację imienną, to możesz spokojnie być 5 minut przed odjazdem, wcześniej nie odjeżdżają. Co najwyżej później...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.