KaeR Napisano 12 Maja 2015 Zgłoś Napisano 12 Maja 2015 Takie pytanie do osob obeznanych. Dostalem od szefa zielone swiatlo, zeby rozpoczac procedure na GC, ale jest jedna sprawa, ktora mnie nurtuje a osoba odpowiedzialna u nas za aplikacje na GC przez kilka dni bedzie na zwolnieniu, wiec zyje troche w nieswiadomosci. W skrocie, normalnie na moje stanowisko (pracownik stanowy, assistant professor) musi przeprowadzony otwarty nabor. Ja bylem zatrudniony tak jakby z biegu na wiosne 2014, bo nie mieli czasu robic otwartego naboru i mieli to zrobic teraz na wiosne 2015... ale znow nie zrobili i odnowili ze mna umowe na kolejny rok. Poniewaz zostalem zatrudniony w taki sposob zastanawiam sie jak to wplynie na LC. Dodam, ze LC bylo robione do H1B (w trybie CAPEX) w zeszlym roku i nie bylo problemu. Najwczesniej moj szef moze zrobic otwarty (zgodnie z zasadami stanowymi) nabor na jesieni, ale nie chce mi sie zbytnio czekac, bo to kilka miesiecy w plecy. Rozmawialem ze znajomymi, ktorych sponsorowal nasz pracodawca, ale kazdy mial troche inna sytuacje, wiec w 100% nie pasuja do mojej sytuacji. Drugie pytanie, powiedzmy, ze leci sobie proces na GC i w miedzyczasie zmieniam pracodawce, ktory rowniez nie ma nic na przeciwko sponsorowaniu, jak to wplywa na proces? Dodam, ze u nas pracodawca placi za LC a my placimy za reszte, czyli aplikacje i prawnika. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale szkoda zaczynac i topic kilka tysiecy, jak jest szansa, ze sie nie dociagnie u pracodawcy do konca procesu. Z gory dzieki za odpowiedzi. EDIT: Dodam, ze przy zatrudnieniu na podobnym stanowisku ludzi z waznym pozwoleniem na prace (OPT), robi sie najpierw nabor zgodny z wymaganiami stanowymi, a po kilku miesiacach, kiedy wystepuje pracodawca o H1B, w kilku miejscach w budynku wisi ogloszenie, ze zgodnie z wymaganimi LC oglasza sie, ze jest taka i taka pozycja, z taka i taka pensja, i ze jak ktos ma cos przeciwko, to moze to zglosic do tej czy tamtej. Wisi to przewaznie przez jakies dwa tygodnie i rozumiem, ze to jest wlasnie to wymagane ogloszenie dla LC. Czyli moze ten sam proces mozna wykonac dla GC... Jezu, ale sie napisalem. ;|
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.