lil2 Napisano 18 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2017 Czy ktos moglby polecic jakas firme w Polsce, ktora pomaga rozliczac sie z podatkow z USA? Chodzi mi konkretnie o firme, ktora zajmie sie kazdym przypadkiem, takze bardziej skomplikowanym. Pisalam juz do kilku najbardziej oglaszajacych sie firm w internecie, ale odpisaly mi, ze moja sprawa jest zbyt skomplikowana, nie maja w tym zakresie doswiadczenia i sie jej nie podejma Chodzi o to, ze za 2017 chcialabym sie rozliczyc jako dual status resident (czyli rezydent podatkowy USA do kwietnia, nie-rezydent od maja do grudnia), z racji tego, ze byl to moj ostatni rok w USA (gdzie spedzilam kilka lat na wizie pracowniczej) i przeprowadzilam sie z powrotem do Polski. Z tego, co czytalam na stronach IRS, to wydaje sie to byc najbardziej wlasciwa opcja w moim przypadku. Czy ktos moglby polecic polska firme, ktora zajmuje sie wszystkim zwiazanym z podatkami USA, a nie tylko prostymi tax returns z work&travel?
Stefano8 Napisano 18 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2017 Mnie za pierwszy rok L1 (część roku w PL, część w US) rozliczyło EY. Dali radę, mają biura w Polsce i większych miastach US, powinni ogarnąć twój przypadek. To było załatwione przez pracodawcę, nie jestem pewien czy biorą indywidualnych klientów ale można spróbować.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.