Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Serdecznie !

Mam następujacy problem , w czerwcu 2022 roku wypełniłem wniosek o ESTA ( w którym wśród krajów uznanych przez USA za wspomagające terroryzm nie było wymienionej Kuby ) wniosek został rozpatrzony pozytywnie i otrzymałem ESTA na okres 2 lat. Następnie w pojechałem na wakacje na Kube a w drodze powrotnej do Polski na kilka dni poleciałem z Kuby do Nowego Jorku, nie miałem zadnych problemów z wjazdem do USA. W tym roku postanowiłem po raz kolejny pojechac na wakacje na Karaiby ale wczesniej chciałem kilkanascie dni spędzic w USA, ponieważ moja ESTA traci ważność pod koniec czerwca tego roku postanowiłem wystąpić z wnioskiem o nowa ESTA, kiedy zacząłem wypełniać wniosek to okazało sie że tym razem wśród krajów uznawanych przez USA za wspierające terroryzm jest również Kuba. W związku z tym jestem zobowiązany tym razem zaznaczyć że odwiedziłem Kubę w 2022 roku. Sprawdziłem ważność mojej dotychczasowej ESTY i okazuje się że jest informacja że anulowano autoryzację , tak więc najpierw w 2022 roku przyznano mi ESTA ( ponieważ nie było we wniosku Kuby ) następnie w tym samym roku na podstawie tej ESTY wpuszcza się mnie do USA w drodze z Kuby i następnie anuluje się autoryzacje mojej ESTY ( nie wiem kiedy ) poniewaz byłem na Kubie.

Rozumiem że aktualnie nie ma sensu wnioskowac o ESTE poniewaz jej nie otrzymam bo byłem na Kubie.

Pozostaje wystapic o wizę B2 i tu moje pytanie brzmi ile to trwa poniewaz dzisiaj jest 20 maja a ja pierwszy bilet lotniczy do USA mam na 21 czerwca , czy jest szansa otrzymania wizy do tego czasu.

Bedę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam

Antek

Napisano

Próbowałeś już wypelnic wniosek o B2 i sprawdzić dostępność wolnych terminów? Wszystko będzie zależeć od tego czy mają w konsulacie wolne terminy... no i potem zakładając że nie będzie żadnych problemów na rozmowie i dostaniesz wize, poczekasz kilka dni kolejnych na doręczenie paszportu...

Dlatego generalnie nie polecą się kupowania biletów lotniczych bez wizy lub ESTA w kieszeni.

Napisano
40 minut temu, Roelka v.2 napisał:

Próbowałeś już wypelnic wniosek o B2 i sprawdzić dostępność wolnych terminów? Wszystko będzie zależeć od tego czy mają w konsulacie wolne terminy... no i potem zakładając że nie będzie żadnych problemów na rozmowie i dostaniesz wize, poczekasz kilka dni kolejnych na doręczenie paszportu...

Dlatego generalnie nie polecą się kupowania biletów lotniczych bez wizy lub ESTA w kieszeni.

Dziekuje za kontakt. Dopiero w piatek zorientowałem się że mam anulowana autoryzację ESTA dlatego od jutra chce zacząc działac , pozostaje pytanie czy robic to na własna reke czy zlecic to firmie pośredniczącej w załatwieniu wizy (  byc może mają jakies swoje ścieżki przyspieszajace )

Napisano
Godzinę temu, Roelka v.2 napisał:

Nie, firmy nie są w stanie niczego przyspieszyć. Jedyne co takie firmy robią to wypełniają za ciebie wniosek.

Dziękuje za info, mam nadzieje ze sobie poradze z wnioskiem :)