patix1009 Napisano 7 Sierpnia Zgłoś Napisano 7 Sierpnia Witam, mam zapytanie, ponieważ nie mogę znaleźć dokładnych informacji, razem z moim narzeczonym planujemy pobyt w USA, tylko zastanawiamy się jaka opcja będzie najłatwiejsza i najszybsza. Mój narzeczony aktualnie jest rezydentem USA ( Za 3 lata będzie mógł starać się o obywatelstwo) chce wyjechać do niego, ale z możliwością zjazdów do Polski, więc moje pytanie brzmi, lepiej starać się o wizę narzeczeńską, czy wziąć ślub z rezydentem, a może poczekać aż mój narzeczony zda obywatelstwo i wtedy wziąć ślub? Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam Cytuj
Roelka v.2 Napisano 7 Sierpnia Zgłoś Napisano 7 Sierpnia Jesli narzeczony jest "tylko" posiadaczem zielonej karty to NIE kwalifikujecie sie do wizy narzeczenskiej. Wiza K1 jest tylko dla partnerow obywateli USA. Nie ma czegos takiego jak "najlatwiejsza" i "najszybsza" opcja. Jesli chcesz na stale mieszkac w USA to jedyna wasza opcja w tym momencie to wiza malzenska. Czas oczekiwanie to okolo 2 lat w waszym przypadku. Dodam ze jesli chcesz starac sie o wize malzenska/zielona karte to twoim obowiazkiem jest mieszkanie i zycie w USA. "Zjazdy" do Polski, jesli beda zbyt czeste, moga spowodowac ze zielona karte stracisz. 1 Cytuj
patix1009 Napisano 7 Sierpnia Autor Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 16 minut temu, Roelka v.2 napisał: Jesli narzeczony jest "tylko" posiadaczem zielonej karty to NIE kwalifikujecie sie do wizy narzeczenskiej. Wiza K1 jest tylko dla partnerow obywateli USA. Nie ma czegos takiego jak "najlatwiejsza" i "najszybsza" opcja. Jesli chcesz na stale mieszkac w USA to jedyna wasza opcja w tym momencie to wiza malzenska. Czas oczekiwanie to okolo 2 lat w waszym przypadku. Dodam ze jesli chcesz starac sie o wize malzenska/zielona karte to twoim obowiazkiem jest mieszkanie i zycie w USA. "Zjazdy" do Polski, jesli beda zbyt czeste, moga spowodowac ze zielona karte stracisz. Dobrze, bardzo dziękuje za odpowiedź. A jeśli chodzi o wizę małżeńską jest różnica czy wezmę ślub z rezydentem czy obywatelem? Bo zastanawiam się, czy to bez różnicy, czy lepiej poczekać te 3 lata do jego nabycia obywatelstwa i wtedy ślub? Cytuj
Roelka v.2 Napisano 7 Sierpnia Zgłoś Napisano 7 Sierpnia Generalnie jest bez roznicy. Czas oczekiwania jest troche krotszy. Wedlug mnie lepiej jest aplikowac teraz i dostac wize za 2 lata, nic czekac 3 lata az partner bedzie obywatelem i wtedy dodatkowo okolo roku na twoja wize. Ale ta decyzja zalezy juz od waszych planow i oczekiwan. 2 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi