__jack__ Napisano 19 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 19 Lutego 2006 Macie jakas sprawdzana firme, ktora odzyskala wam podatek z Usa?? ja w zeszlym roku korzystalem z uslug taxback i nie jestem z nich zadowolony, dlatego w tym roku chcialbym wybrac jakas lepsza firme. Jakies rady ??
jaro.cracow Napisano 20 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 20 Lutego 2006 Witam! W tym roku po raz pierwszy bede odzyskiwal podatek i bede to robil za posrednictwem WWW Slyszalem od znajomych ze szybko zalatwiaja sprawe i nie ma z nimi problemu. Poczytaj rekomendacje na stronce! Pozdrawiam
__jack__ Napisano 20 Lutego 2006 Autor Zgłoś Napisano 20 Lutego 2006 dzieki za info. jesli to jest prawda ze zalatwiaja zwrot w 8 tyg to naprawde rewelacja
Venus Napisano 22 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2006 A czemu nie sprobowac samemu zamiast placic kase posrednikom? Ja w 2004 sama wyslalam 1040 do IRSu i mi zwrocili.
Spider22 Napisano 28 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2006 Czy ktoś może polecić jakąs firme w krakowie która odzyskuje podatek ja znalazłem ale biorą 10% może jest ktoś tańszy? A czy moge sam odzyskać podatek? Czy jest to łatwe i może gdzieś na www jest jakiś fajny opis jak to zrobić ? Dzięki za odpowiedz!!
Venus Napisano 28 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2006 Tak jak napisalam powyzej mozna to zrobic samemu. Nie wymaga to specjalnej wiedzy, wystarczy znac angielski. Trzeba sobie wejsc na stronke IRSu i sciagnac odpowiedni fomularz (1040 lub 1040EZ zalezy od okolicznosci). Na formularzach sa bardzo szczegolowe instrukcje jak je wypelnic. Potem koperta, znaczek i czekamy na pieniazki.
gall_eon Napisano 28 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2006 Venus a robilas to juz sama? poszukuje odpowiedzi na kilka pytan w tej materii? Kluczowe to ktory formularz i jaka podstawa do zwrotu??? pozdrawiam
Venus Napisano 28 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2006 tak jak pisalam wyzej, robilam to sama. i to nie tylko sobie ale i kilku znajomym osobom. podstawa do zwrotu jest formularz W-2 ktory dostaje sie od pracodawcy po zakonczeniu roku fiskalnego. wypelnia sie odpowiedni formularz, dolacza sie kopie W-2 i wysyla pod wskazany adres. wiecej informacji mozna znalezc na stronie IRSu: www.irs.gov
gall_eon Napisano 28 Lutego 2006 Zgłoś Napisano 28 Lutego 2006 Zatem bardziej dokladnie:) bo jestem juz po lekturze instrukcji do 1040 NR i 1049 NR-EZ, zatem zakladajac ze moje dochody przekroczyly kwote wolna od podatku(3200) zakladam ze powinienem uzyc 1040Nr(racja?) teraz zeby odzyskac podatek w calosci, powinienem powolac sie na: a) umowe o podwojnym opodatkowaniu (ostatnia strona sekcja M) b)na punkt o kosztach zwiazanych z doksztalcaniem zaodowym(schedule a, sekcja job...) c) na oba powyzsze??? Zatem przy pomocy ktorego zapisu odzyskiwalas podatek federalny??? bo same wyliczenia to juz jest cos bardzo na moj gust prostego...
malenka Napisano 12 Marca 2006 Zgłoś Napisano 12 Marca 2006 Ja rowniez sama uzupelniam swoj podatek ale mam jeden prblem nie zabardzo wiem co trzeba wpisac w pole J na drugiej stronie 1040NR-EZ. Jezeli znalazl by sie ktos kto pomorze biednej zagubionej istotce to bede bardzo wdzieczna :-) pozdrawiam malenka
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.