Skocz do zawartości

Zwrot podatku - ktora firme wybrac??

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Macie jakas sprawdzana firme, ktora odzyskala wam podatek z Usa??

ja w zeszlym roku korzystalem z uslug taxback i nie jestem z nich zadowolony, dlatego w tym roku chcialbym wybrac jakas lepsza firme. Jakies rady ??

Napisano

Witam!

W tym roku po raz pierwszy bede odzyskiwal podatek i bede to robil za posrednictwem WWW

Slyszalem od znajomych ze szybko zalatwiaja sprawe i nie ma z nimi problemu.

Poczytaj rekomendacje na stronce!

Pozdrawiam

Napisano

Czy ktoś może polecić jakąs firme w krakowie która odzyskuje podatek ja znalazłem ale biorą 10% może jest ktoś tańszy?

A czy moge sam odzyskać podatek?

Czy jest to łatwe i może gdzieś na www jest jakiś fajny opis jak to zrobić ?

Dzięki za odpowiedz!!

Napisano

Tak jak napisalam powyzej mozna to zrobic samemu.

Nie wymaga to specjalnej wiedzy, wystarczy znac angielski.

Trzeba sobie wejsc na stronke IRSu i sciagnac odpowiedni fomularz (1040 lub 1040EZ zalezy od okolicznosci). Na formularzach sa bardzo szczegolowe instrukcje jak je wypelnic.

Potem koperta, znaczek i czekamy na pieniazki.

Napisano

tak jak pisalam wyzej, robilam to sama.

i to nie tylko sobie ale i kilku znajomym osobom.

podstawa do zwrotu jest formularz W-2 ktory dostaje sie od pracodawcy po zakonczeniu roku fiskalnego.

wypelnia sie odpowiedni formularz, dolacza sie kopie W-2 i wysyla pod wskazany adres.

wiecej informacji mozna znalezc na stronie IRSu:

www.irs.gov

Napisano

Zatem bardziej dokladnie:) bo jestem juz po lekturze instrukcji do 1040 NR i 1049 NR-EZ,

zatem zakladajac ze moje dochody przekroczyly kwote wolna od podatku(3200) zakladam ze powinienem uzyc 1040Nr(racja?) teraz zeby odzyskac podatek w calosci, powinienem powolac sie na:

a) umowe o podwojnym opodatkowaniu (ostatnia strona sekcja M)

b)na punkt o kosztach zwiazanych z doksztalcaniem zaodowym(schedule a, sekcja job...)

c) na oba powyzsze???

Zatem przy pomocy ktorego zapisu odzyskiwalas podatek federalny??? bo same wyliczenia to juz jest cos bardzo na moj gust prostego...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja rowniez sama uzupelniam swoj podatek ale mam jeden prblem nie zabardzo wiem co trzeba wpisac w pole J na drugiej stronie 1040NR-EZ. Jezeli znalazl by sie ktos kto pomorze biednej zagubionej istotce to bede bardzo wdzieczna :-)

pozdrawiam

malenka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...