WojtekW Napisano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2006 Najlepiej poprostu wejsc i zapytac sie czyjest ktos z kierownictwa.Nie mowic nikomu o co chodzi tylko prosto do kierownictwa.
creck Napisano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2006 gdy staracie sie tej 2pracy pokazujecie jakies papierzyska? tzn ssn, ds2019 i takie tam? pracodwcy zgalaszaja to do sevisu? czy nikt na to nie zwraca uwagi?
WojtekW Napisano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2006 gdy staracie sie tej 2pracy pokazujecie jakies papierzyska? tzn ssn, ds2019 i takie tam? pracodwcy zgalaszaja to do sevisu? czy nikt na to nie zwraca uwagi? Wszystko zalezy od charakteru pracy i pracodawcy.Kumpel z ktorym jechalem poszedl do pizzeri i zaczal pracowac od zaraz.Nikt nie sprawdzal zadnych papierow socialow.Nikogo nie obchodzilo czy jest na czarno czy nie. Ma to plus, mozesz pracowac jak skonczy Ci sie pozwolenie (po 4 miesiacach dla wizy J-1) nie ma wysylania papierow do swojego sponsora, zmieniania nic w sevisie itd. Z minusow to mi. to,ze w skrajnych przypadkach moga Ci cofnac wize, sponsor sie bedzie wkurzal it.No i nie mozna odzyskac podatku po powrocie.
creck Napisano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2006 pytam bo podobno moga byc problemy po tym jak cos wpisza w sevis po raz 2. na wat mozna pracowac tylko u tego pracodawcy u ktorego ma sie pospisana umowe, legalnie mozna go zmienic, ale tylko przez organizacje. jezeli wykryja ze mialo sie 2wpisy w sevis, to pozniej moga byc problemy z uzyskaniem j1 /wczesniej zlamalo sie warunki j1 - pracowalo sie w 2 miejscach../. tak samo z ssn, tego akurat nie powinni sprawdzac, no ale np gdybym kiedys wylosowal gc, to moga mi jej odmowic, po sprawdzeniu ssn okazalo sie ze pracowalem nie do konca legalnie.. chyba ze sie myle. czyli wychodzi na to ze jak pracowac poza podstawowa umowa, to tylko nielegalnie, bez podawania zadnych ssn i sevisow..
unknown _girl Napisano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 17 Kwietnia 2006 na wat mozna pracowac tylko u tego pracodawcy u ktorego ma sie pospisana umowe, legalnie mozna go zmienic, ale tylko przez organizacje. na W&T mozesz miec wiecej niz jednego pracodawce, jesli jedziesz na worka. wiec w czym problem? pozdro!
Honey Napisano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2006 Mam jeszcze pytanie co do Application: jeśli wysyła się je z Polski i nie wiem jeszcze jak na miejscu będzie z telefonem, to jaki rodzaj kontaktu podać?? Chyba zostaje tylko e-mail... :?
Bartek996 Napisano 5 Maja 2006 Zgłoś Napisano 5 Maja 2006 A jeśli biore telefon z Polski to moge numer komórkowy polski podać??
czarny83 Napisano 5 Maja 2006 Zgłoś Napisano 5 Maja 2006 mi sie wydaje, ze jak Amerykanin zobaczy taki dziwny numer to napewno nie zadzwoni a nawet jesli to dobrze by Cie policzylo za to polaczenie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.