aggga Napisano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2006 witam Dostałam zwrot podatku za ubiegły W&T. Jadę znów do stanów 9 czerwca i zastanawiam się czy realizować czeki w polsce czy zabrać je ze sobą aby zrealizować je w stanach. Wiem ze banki u nas pobierają prowizję i trochę się czeka. Czy ktos realizował czeki ze zwrotu podatku w Stanach na miejscu?? Gdzie i jak to wygląda?? Jest jakiś z tym problem i generalnie gdzie jest kozystniej?? pozdrawiam Aggga
Wojtek-J Napisano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2006 Musisz przejsc sie po bankach i spytac o prowizje, ja realizowalem czeki z USA w banku BPH (wyszlo najtaniej) i trwalo to miesiac-poltora (zalezy od typu czeku, mozna tez otrzymac pieniadze od razu do reki, nie wiem jak ze zwrotem podatku, jeszcze sie za to nie zabralem :|). Ja doradzilbym realizacje w USA, skoro jedziesz niedlugo - bedziesz miala tam kase na poczatek, przewieziona na miejsce w bezpieczny sposob, nie zaplacisz prowizji za realizacje (a tutaj pobieraja x procent wartosci realizowanego czeku (minimum 10 zl w BPH, minimum 20 zl w ING, itp.)). Pozdrawiam.
gall_eon Napisano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2006 W PEKAO jezeli masz konto dolarowe, to zwrot podatku federalnego dostaniesz od reki na konto, co do stanowego to nie wiem. Oplata jest %, ale nie pamietam jak to wychodzi,zreszta dla 10 zl nie bede przeciez biegal po bankach i zakladal wszedzie konta, lub co gorsza czekal ilus miesiecy... Co do realizowania takiego czeku w USA to nie powinno byc zadnego problemu, a oplacty zgodnie z cennikiem realizowania czekow w banku, w wiekszosci chyba jest to darmowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.