Skocz do zawartości

Au pair 2 rok...czy warto uciekac?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc

Jestem na programie au pair od 2004 roku. Po zakonczeniu pierwszego roku postanowilam przedluzyc program au pair o dodatkowy rok. Zostalo mi jeszcze jakies pol roku do zakonczenia tego, ale jestem naprawde zmeczona tym wszystkim, a do Polski nie chce wracac. Zastanawialam sie czy wogole rozwiazac zerwanie lub ucieczke z programu. Czy znacioe kogos kto tak zrobil? Czy firma powiadamia Imigration o tym ze ta i ta osoba uciekly z programu? Czy moge po czyms takim zalegalizowac swoj pobyt? Co sie dzieje z moim statusem wizowym? Nie wiem jak dlugo bym jeszcze chciala siedziec w USA, ale mozliwe ze jezeli moglabym zrezygnowac z programu au piar teraz i zostac te kilka miesiecy ktore jeszcze mi zostaly na wizie to i tak bym wrocila jeszcze w tym roku do domu.

W paszporcie mam wbite: Bearer is not subject to section 212(e). Two year rule does not apply. Jak myslicie co moge teraz zrobic? Jakie sa moje szanse na zostanie tutaj i czy woole powinnam zastanawiac sie nad zerwaniem (ucieczka) od rodziny?

Z gory dziekuje za wszelka pomoc.

Napisano

hej!tez jestem operka, w Stanach od 2 m-cy i z tego co sie orietuje w chwili gdy rezygnujesz z programu automatycznie tracisz pozwolenie na pobyt. Jestesmy tu na zasadzie wymiany kurturalnej, a wiec przez ten czas kiedy tu jestes musisz chodzic do szkoly i wywiazywac sie ze wszystkich warunkow na ktore zgodzilas sie podpisujac umowe. Mozesz napisac cos na temat formalnosci jaki trzeba zalatwic aby zostac na nastepny rok?pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano

Moja kuzynka zwiala z programu au-pair. Nie spotkaly ja zadne klopoty z tego powodu. jej wiza nie stracila waznosci i pozniej nie miala zadnego problemu z dostaniem statusu studenta. Z tego co mi powiedziala, to jedyne co robila, to trzymala kontakt z counselor, ze zyje, ze uciekla, bo bylo jej zle. Takze z tym zerwaniem umowy i konsekwencjami tego to jakas jedna wielka sciema.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...