heh Napisano 29 Maja 2006 Zgłoś Napisano 29 Maja 2006 heh, masz na to jakies dowody/linki? Chetnie poczytam i zadzwonie do ema czemu nam kit wciskaja. dowody na co? na to ze 30+30? archiwum. watek "od kiedy jest ważna wiza J-1?" nara, heh
marytylermoore Napisano 29 Maja 2006 Zgłoś Napisano 29 Maja 2006 chodzilo mi o jakas powazna strone a nie o wiesci gminne, heh lol
heh Napisano 29 Maja 2006 Zgłoś Napisano 29 Maja 2006 chodzilo mi o jakas powazna strone a nie o wiesci gminne, heh lol jesli CFR/DoS to wiesci gminne to nie wiem, na prawde nie wiem, jak pomoc... nara, heh
marytylermoore Napisano 29 Maja 2006 Zgłoś Napisano 29 Maja 2006 sama sobie pomoge.. What is the 30-Day Grace Period? The Immigration and Naturalization Service (INS) provides all J-1 program parti[beeep]nts a 30-day travel status period that follows the successful completion of their program. This period is NOT to be included in the program dates entered on the DS-2019 form. The grace period allows parti[beeep]nts to travel domestically and/or to prepare for and depart the United States. It is not to be used for any other purpose. http://exchanges.state.gov/education/jexch...t_faq.htm#grace nie napisali czy mozna laczyc czy nie. Czyli to nie jest po prostu wyjasnione.
heh Napisano 29 Maja 2006 Zgłoś Napisano 29 Maja 2006 sama sobie pomoge.. ok. nikt nie broni szukac i czytac archiwum http://exchanges.state.gov/education/jexch...t_faq.htm#gracenie napisali czy mozna laczyc czy nie. Czyli to nie jest po prostu wyjasnione. 1. za to napisali ze grace period to okres 30 dni PO zakonczeniu programu. 2. grace period nie jest wyroznikiem programu WAT, ale jest wspolny dla roznych odmian wizy J1 i programu exchange visitor. 3. do tego w cfr22, p62.80 jest napisane ze student z nagrana praca moze przyjezdzac kiedy chce. 4. wspomniano tam takze o tym jak i DLACZEGO sponsor powinien skracac termin wjazdu DO usa. 'powinien', a nie 'musi'. 5. w tzw. telegramach o polityce wizowej, podpisywanych jeszcze przez powell'a, jak i juz za administracji rice, takze pojawia sie info o 30 dniach PRZED. 6. jesli te okresy sie sumuja, to w jakis sposob urzednik na granicy musi to 'zaznaczy' i 'odjac' X dni (liczone od daty przyjazdu do poczatkowej daty na DSie) od 30to dniowego grace period, tak? ale jak? skoro GP to okres automatycznie dodawany po dacie koncowej z DS? noo.. moze poprzez wbicie pieczatki nie z formulka 'd/s - duration of status' ale z konkretna data pomniejszona o te X dni. no inaczej chyba nie mozna by tego 'zaznaczy'... ale jakos dziesiatki znajomych wjezdzalo przed terminem na DSie i wszyscy mieli jednka 'd/s'.... jak to sie posklada - to nijak wyjsc z tego nie chce sumowanie i ograniczenie okresu PRZED i PO do 30 dni. nara, heh aha... dodac jednak wypada info o tym - ze z prawa i praktyki wynikaja przeciwwskazania (ale nie zakazy!) przyjezdzania za wczesnie, np.: - w jaki sposob student ma zamiar utrzymac sie przez miesiac przed rozpoczeciem pozwolenia na prace? - to jest 'przeslanka' do robienia problemow na granicy. - student aplikujacy o SS# powinien odczekac okolo 10 dni od dnia wjazdu zanim aplikuje o numer bo jednak SEVIS/DHS/SSA dzialaja... roznie - to nie jest przeslanka, ale faktycznie zapisana i obowiazujaca od czerwca 2005 (i przypomniana w tym roku, w maju) wzmianka pochodzaca z regulacji programu SEVP. i, swoja droga - ja mogl miec na mysli emakopolowski sponsor (choc powod podany przeze mnie wczesniej - bardziej jakos do historii tej f-my pasuje). nara, heh
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.