monroe Napisano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2006 Jak wiadomo "quartery" są zarówno "standardowe" jak i na reversie mają symbol danego stanu USA. Moje pytanie brzmi: czy jest w takim razie 51 różnych rodzajów quarterów (50 stanów + jedna standardowa), czy nie wszystkie stany są uwiecznione na tej monecie? Będę wdzięczny za odpowiedź. Moja dziewczyna chciałaby zebrać przez cały pobyt w Stanach wszystkie rodzaje ćwierćdolarówek
heh Napisano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2006 Jak wiadomo "quartery" są zarówno "standardowe" jak i na reversie mają symbol danego stanu USA. Moje pytanie brzmi: czy jest w takim razie 51 różnych rodzajów quarterów (50 stanów + jedna standardowa), czy nie wszystkie stany są uwiecznione na tej monecie?Będę wdzięczny za odpowiedź. Moja dziewczyna chciałaby zebrać przez cały pobyt w Stanach wszystkie rodzaje ćwierćdolarówek na pewno byl to program rozpisany na kilka lat, poczawszy od 99, czy 00. co roku wydawano po kilka monet... i... tu glowy nie dam... mial on sie konczyc chyba w 2006 - wiec cos mi sie wydaje, ze jeszcze nie wszystkie kłotersy sie ukazaly na rynku. nara, heh
dagmarcia Napisano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2006 Tu jest wiecej info na ten temat: http://www.usmint.gov/mint_programs/50sq_p...action=schedule Oraz tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/State_Quarters
monroe Napisano 28 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2006 Dzięki wielkie...!! zamiast sam szukać to jestem leniem
dagmarcia Napisano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2006 No to juz wiemy dwie rzeczy - Marcin i do tego len :twisted: A na przyszlosc polecam serdecznie google )
monroe Napisano 28 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2006 A na przyszlosc polecam serdecznie google ) wiem, wiem- sam wszystkim polecam Ale przeczytałem Twoja wypowiedź o 2$ i "kłortach" i pomyslałem, że to pytanie zadam na forum. Ot co
dagmarcia Napisano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2006 No worries. Tak sobie pomyslalam, ze Ci malego prztyczka w nos dam. No pun intended )
witek Napisano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2006 Quartery są bardzo różne i bardzo ciekawe, mają niemałą wartość numizmatyczną w Polsce. Załóżmy, że jeśli ktoś zarobi 5 000 USD i zamieni na quartery to ciekawe ile kolekcji by sie zmieściło w 20 000 tych monet i ile by to ważyło ???? Ale wymóżdżyłem !!!! :roll:
dagmarcia Napisano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2006 ile by to ważyło ???? 113.4kg. Waga jednego quartera to 5.670g. Znow polecam google'a ) A tu jest link do oficjalnych informacji na temat banknotow i monet dostepnych w Stanach: http://www.usmint.gov/about_the_mint/index..._specifications
cavscout Napisano 29 Czerwca 2006 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2006 Jak wiadomo "quartery" są zarówno "standardowe" jak i na reversie mają symbol danego stanu USA. Moje pytanie brzmi: czy jest w takim razie 51 różnych rodzajów quarterów (50 stanów + jedna standardowa), czy nie wszystkie stany są uwiecznione na tej monecie?Będę wdzięczny za odpowiedź. Moja dziewczyna chciałaby zebrać przez cały pobyt w Stanach wszystkie rodzaje ćwierćdolarówek Do tego mozna znalesc specjana quarter z 1976 wybita na rocznice rewolucji ktora rozni sie od standardowej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.