Skocz do zawartości

dwoch pracodawcow - kwestia podatku

Martunia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej

mam pytanie

mam dwoch pracodawcow bedac na wizie J1 i obaj placa za mnie podatki

ktos powiedzial mi ze jezeli bede sie rozliczac na poczatku roku 2007 to prawdopodobnie bede musiala doplacic cos

moje pytanie jest dlaczego i w jakiej sytuacji?

odprowadzaja oni odpowiednia kwote podatku i chyba nie powinno byc problemu? powinnam jeszcze dostac zwrot na ktory nie ukrywam bardzo licze, prawda?

dzieki

Napisano

Generalna zasada na calym swiecie - im wiecej zarabiasz tym wiecej podatkow placisz. Jestes zwolniona z podatku do kwoty ok 3000 usd (w sumie - nie od kazdego pracodawcy). Powyzej tej kwoty musisz oddac czesc swojej kasy IRS.

Napisano

Zwrot podatku dla wizy J1

Federal Tax

• zarobki do 3200 pełny zwrot w 100% przypadków

powyżej 3200 pełny zwrot w 95% przypadków (za rok 2005 dane z wiarygodnego zródła)

powyżej 15000 pełny zwrot w 0% przypadków

State Tax - zależy od stanu

Social Security Tax - pełny zwrot

Medicare Tax - pełny zwrot

Local Tax - nie można odzyskać

Napisano

hej

to jezeli ja zarabiam od dwoch pracodawcow ponad 3200 dolarow to znaczy ze przy rozliczaniu sie nie dostane zwrotu a bede musiala doplacic?

wyjsnij mi to prosze scislej

dzieki

Napisano

Dopłacać nie będziesz musiała nigdy, najwyzej dostanisz mniejszy zwrot.

Przykład:

Pracujesz na 2 pracach i osiągasz łączny przychód z 2 prac równy 12 000 dolarów (na payczeku oznaczony gross y-t-d) Korzystając z dobrej firmy odzyskującej podatek masz bardzo dużą szansę na zwrot pełnej kwoty podatku. W najgorszym przypadku (gdy twoja deklaracja pójdzie pod lupę) dostaniesz zwrot około połowy zapłaconego podatku.

Napisano

hej a co myslicie o tym biurze ktore sie oglasza na stronie www.usa.info.pl

ktos korzystal z ich uslug?

chodzi mi o to biuro ktore ma ten kalkulator podatkowy na stronie

dzieki

Napisano

Korzystam z tej firmy od początków jej istnienia. Zawsze czeki przychodziły na czas i z pełnym zwrotem. Człowiek który to prowadzi jest kompetentny, mam do niego zaufanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...