Skocz do zawartości

eBay

charles.the.black

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcialem dowiedziec sie o zasadach kupowania na ebay czy jest to tak jak z polskim allegro, jakie sa opcje platnosci i czy trzeba miec w USA staly adres zeby tam kupowac?

Czy jest to wogule bezpieczne, czy nie mozna sie nadziac na jakies przekrety, chodzi mi glownie o laptopy i perfumy.

Napisano

Zasada jest taka sama jak z allegro. Rejestracja i szukanie interesujacych cie rzeczy.

Formy platnosci to: karta (visa, mastercard), money order (lub inna forma przekazu).

Co do adresu, to raczej trzeba miec jakis w Stanach, bo niektorzy sprzedawcy zastrzegaja wysylke tylko na terenie USA (czasem rowniez Kanady), jesli do Europy, to w opcji kalkulator wylicz koszt przesylki do miejsca przeznaczenia (bedzie drogo i pewne clo do zaplacenia).

Jesli zaplacisz karta, po kilku dniach bedziesz cieszyl sie nowym nabytkiem, jesli money order, wowczas poczekasz 1-2 tygodni.

Osobiscie kupowalem bardzo duzo rzeczy na ebay i wszystko jest ok. Zwracalem jednak uwage na ocene sprzedajacego przez innych kupujacych. Czytalem ich komentarze. Ponadto kupowalem wylacznie nowe rzeczy z tzw. sklepow internetowych.

Jesli chodzi o perfumy, to nie mam doswiadczenia. Slyszalem, ze latwo trafic na podrobke. Osobiscie kupowalem w Kanadzie (sa znacznie tansze).

Jesli bedziesz mial zastrzezenia do kupionej rzeczy mozesz ja oddac w terminie, jaki przewiduje kazdy sprzedawca.

Pozdrawiam

Napisano

nie wspominasz o paypalu -> szybkie platnosci sciagane z konta lub z karty. ubezpieczenie kupujacego do 1000 dol

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jesli chodzi o adres, to bywa roznie. Konto na ebay mialem zalozone juz w Polsce, a w USA zmienilem tylko w profilu adres na moje tamtejsze miejsce zamieszkania i ustawilem je jako glowne. Mimo wszystko spotkalem sie z aukcja, gdzie nie moglem dokonac zakupu. Na inej aukcji jednak poszlo bez problemow i zakupy sie udaly :lol: Placilem za pomoca money order.

Napisano

Jesli chodzi o PayPal to niedawno stal sie on w pelni dostepny dla Polskich internautow. Do niedawna mozna bylo jedynie wysylac pieniadze do kontrahenta. Obecnie system ten umozliwia wysylke jak i odbior pieniedzy z sytemu i wplate ich na polskie konta bankowe.

Ogolne zasady eBay sa podobne do zasad Allegro.

Napisano

Ja kupowalam palmtopa z gps'em na ebayu, bedac w USA. Sprzet (nowy) przyszedl po 2 dniach, jednak okazalo sie, ze bateria i GPS nie dzialaja tak jak powinny. Odeslalismy sprzet do sprzedawcy, a po tygodniu mielismy juz nowego palmtopa - wszystko sprawne :lol: . Transakcja byla dokonywana przy pomocy PayPala, adres przesylki musial sie zgadzac z adresem, na ktory mam wyrobiona karte debetowa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...