chicago Napisano 17 Września 2006 Zgłoś Napisano 17 Września 2006 Witam Przebywam w stanach na programie intership. Umowę mam na 6 miesięcy, kończy się w grudniu. Chce zostać dłużej, pracodawca nie widzi żadnego problemu. Moje pytanie brzmi: jak przedłżyć intershipa?? Czy potrzebne jest do tego biuro, z którego usług korzystałem przed przyjazdem do USA?? Czy można pominąć polskie biura zwracając się z tym bezpośrednio do sponsora wizowego?? Ile czasu potrzeba na całą tą operację? Bardzo proszę o pomoc, nie mam czasu szukać tego wszystkiego w internecie. Pozdrawiam i dziękuję
pat Napisano 17 Września 2006 Zgłoś Napisano 17 Września 2006 Zwroc sie bezposrednio do sponsora. chyba min 3 tyg przed ukonczeniem DSa nalezy to zrobic. Im pozniej tym wiecej zaplacisz bo bedzie to robione w trybie expres. A wiesz czy po przedluzeniu DSa bez problemu mozna do PL przyjechac i wrocic do USA ? pozdrawiam
widlek Napisano 17 Września 2006 Zgłoś Napisano 17 Września 2006 Wszystko zalezy od sponsora-organizacji w USA. W moim przypadku tez pracodawca popieral mnie abym przedluzyl pobyt o kolejne 6 m-cy (bylem na internship 12 m-cy). Nawet usilne poparcie pracodawcy nie pomoglo by przekonac organizacje. Nie powiedzialbym jednak ze to niemozliwe, bo znam osoby ktore przedluzyly. Wszystko zalezy od organizacji i od osob ktore tam pracuja ... ja nie mialem tego "szczescia" . Mimo wszystko nie zaluje ze ta opcja nie "wypalila" bo zmienilem status z J1 na F1 i "uwolnilem" sie od pracodawcy 8)
boogie Napisano 18 Września 2006 Zgłoś Napisano 18 Września 2006 Im szybciej tym lepiej, w przypadku mojego sponsora- CIEE zalecaja nawet do 6 tygodni wczesniej. Najlepiej najpierw skontaktuj sie ze sponsorem i oni powiedza ci jak to zalatwiac: jakie papiery potrzebujesz, czy musisz przez agencje w Polsce itp. Jak masz dodatkowe pytania, to chetnie odpowiem:)
chicago Napisano 22 Września 2006 Autor Zgłoś Napisano 22 Września 2006 Jestem w fazie zapoznawania sie z dokumentami i nasuwa mi sie takie pytanie: Sponsor przysle mi DS'a a jak bedzie zalatwiona sprawa wklejenia nowej wizy do paszportu??? Przeciez stara wygasa w momencie wygasniecia pierwotnego terminu zakonczenia praktyk (+30 dni na zwiedzanie).
boogie Napisano 22 Września 2006 Zgłoś Napisano 22 Września 2006 Nie. Nie potrzebujesz nowej promesy wizowej zeby dostac nowego ds'a. Nawet, jesli twoja wiza nie jest juz wazna mozesz pozostawac na terenie USA, poniewaz jedynym dokumentem jaki cie do tego uprawnia jest ds, a nie promesa wbita w paszporcie. Twoj sponsor, wiec powinien wydac ci ds, jak tylko zalatwisz papierkowa robote, zaplacisz, a twoje przedluzenie zostanie przez sponsora zatwierdzone.
chicago Napisano 22 Września 2006 Autor Zgłoś Napisano 22 Września 2006 Nie. Nie potrzebujesz nowej promesy wizowej zeby dostac nowego ds'a. Nawet, jesli twoja wiza nie jest juz wazna mozesz pozostawac na terenie USA, poniewaz jedynym dokumentem jaki cie do tego uprawnia jest ds, a nie promesa wbita w paszporcie. Twoj sponsor, wiec powinien wydac ci ds, jak tylko zalatwisz papierkowa robote, zaplacisz, a twoje przedluzenie zostanie przez sponsora zatwierdzone. OK, a co wowczas z paszportem przy przekraczaniu granicy?? Zamierzam na swieta wrocic do domu na miesiac a w paszporcie bede mial wowczas daty ze starej wizy czyli chyba na kazdym lotnisku moga powiedziec mi ze nie lece do USA bo nie mam wizy w paszporcie. Czy jest jakakolwiek mozliwosc wbicia tej wizy w USA? I jeszcze jedno: Czy dobrze rozumiem, ze na intershipie mozna przekraczac granice USA wielokrotnie a nie tylko raz jak na WAT
boogie Napisano 22 Września 2006 Zgłoś Napisano 22 Września 2006 Jesli chcesz jechac do Polski, bedziesz musial umowic sie na rozmowe w ambasadzie w Polsce po przyjezdzie, tak jak zrobiles zamnim wyjechales. Wtedy dostaniesz nowa promese z datami takimi na jak na nowym ds. Przed wyjazdem upewnij sie, ze twoj sponsor podpisal ci ds'a i napisal good standing letter (jest to wymagane jesli chcesz opuscic stany i potem wrocic). Mozesz przekraczac granice wielokrotnie pod warunkiem, ze posiadasz powyzsze. Pamietaj tez, ze jak jestes na internshipie, to nie mozesz przebywac poza stanami dluzej niz 30 dni. W razie jakis jeszcze pytan, sluze porada.
heh Napisano 22 Września 2006 Zgłoś Napisano 22 Września 2006 upewnij sie, ze twoj sponsor podpisal ci ds'a i napisal good standing letter (jest to wymagane jesli chcesz opuscic stany i potem wrocic). letter to wymagany nie jest. gdyby byl, to bym 2 razy w czasie PCT nie przekroczyl granicy. nara, heh
boogie Napisano 23 Września 2006 Zgłoś Napisano 23 Września 2006 No dobra moze nie jest konieczny, mysle jednak, ze lepiej go miec. Nie wiem, czy wszyscy sponsorzy cos takiego wystawiaja. Moj tak.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.