miles Napisano 24 Września 2006 Zgłoś Napisano 24 Września 2006 Witam,od dluzszego juz czasu planuje wybrać sie do USA. Czy mozliwe jest by osoba w moim wieku (17 lat) znalazła pracę na miejscu np. jako kelner? Meister a jak myslisz ? Ja mysle ze na B2
Meister Napisano 24 Września 2006 Zgłoś Napisano 24 Września 2006 Tez wydaje mi sie, ze chodzi mu o B2. Tak tylko zapytalem. No bo co ma sie czlowiekowi odpisac w tej kwestii. Teoretycznie tzn. wg amerykanskiego prawa nie ma on szans na jakakolwiek platna prace, ale jak jest w praktyce to kazdy wie. Moge jeszcze napisac, ze nie bedzie latwo bo w tamtym rejonie Usa jest raczej wielu nielegalnych, ktorzy beda duzo bardziej zdeterminowani do pracy za duzo mniejsze pieniadze, majac do utrzymania niejednokrotnie cale rodziny w sasiednim Meksyku. Acha i zeby byla jasnosc, nie zachecam nikogo do nielegalnej pracy, co wiecej jestem przeciwny takim praktykom, bo to m. in. dzieki takim kolezkom Polacy sa postrzegani w Usa jak sa i maja tyle odmow wydania wiz.
Sarjent Napisano 24 Września 2006 Autor Zgłoś Napisano 24 Września 2006 więc nie mam raczej co liczyc na prace w tamtym rejonie? czy w ogole moge liczyc na prace, z ktorej sie tam utrzymam + przywioze cos ze soba? co to jest SSN? W ktorych rejonach latwiej o prace w moim wieku? (18 lat koncze w polowie czerwca jesli ma to wieksze znaczenie)
Meister Napisano 24 Września 2006 Zgłoś Napisano 24 Września 2006 Wiek nie ma tu zadnego znaczenia. Chodzi o to, ze w Twojej sytuacji nie mozesz uzyskac legalna droga SSN, bez ktorego pracodawca nie ma prawa Cie zatrudnic. Oczywiscie zdarzaja sie jak wszedzie ludzie ktorzy zatrudniaja na czarno, ale znalezienie kogos takiego moze byc problemem. Jezeli nie masz w Usa nikogo, jedziesz zupelnie w ciemno to odradzam. Moze sie okazac, ze twoja przygoda bardzo szybko sie skonczy i 2, 3 miesieczny pobyt skroci sie do 1 - 2 tygodni, bo nie bedzie juz za co zyc jak skoncza sie oszczednosci z Polski. Kto pomoze Ci w stanach, kto zapewni mieszkanie i prace? jak bedziesz do niej dojezdzal? Nie ma co liczyc na Polakow, ktorych prawdopodobnie tam spotkasz, ze pomoga. Jakbys byl Zydem lub Meksykaninem, to owszem, te nacje pomagaja sobie i trzymaja sie razem, ale ty bedziesz zdany tylko na siebie. Na ile starcza ci pieniadze z Polski ?? Znasz realia zycia w Usa??? Myslisz, ze znajdziesz prace w sezonie, gdzie gros studentow bedacych legalnie jedzie wlasnie po to by pracowac w branzach, ktore cie interesuja. Co wiecej myslisz, ze pracodawca zaryzykuje nielegalne zatrudnienie cie dajmy na to nawet za polowe min. stawki, jezeli to praca na sezon? Zarowno dla niego jaki i dla ciebie to gra niewarta swieczki. Stanowczo odradzam wyjazd do Usa. Jedz do UK, Irlandii, Finlandii, Hiszpanii, Wloch. Te rynki sa dla Polakow otwarte. Malo? Idz na studia jedz na W&T, graj w Loerii(jak wlacza znow Polske) lub po prostu zarob w UK i jedz do Usa jako prawdziwy turysta,bo jest co zobaczyc. Jeszcze raz odradzam wyjazd do stanow w obecnej twojej sytuacji. Pozdrawiam. Aha i polecam przegladniecie choc pobiezne wazniejszych watkow na tym forum oraz strone www.prawoimigracyjneusa.com, gdzie znajdziesz wiele ciekawych informacji, ktore moga przydac sie w kwestii pracy w Usa. Plecam zainteresowanie sie wizami h2b.
Sarjent Napisano 24 Września 2006 Autor Zgłoś Napisano 24 Września 2006 w UK jest łatwiej z pracą dla 17latka? bo z tego co napisales tak wg. mnie wynika. dodatkowo nie wiem nic o uk ( ile kosztuje wyzywienie, mieszkanie, etc.) wiec jesli byles w uk lub znasz jakies fora prosilbym o odp. Pozdrawiam
Meister Napisano 24 Września 2006 Zgłoś Napisano 24 Września 2006 W UK, jak i niektorych innych krajach starej UE jest latwiej z praca z tego wzgledu, ze mozesz tam pracowac legalnie, podczas gdy majac 17lat nie kwalifikujesz sie do zadnej wizy pracowniczej czy studenckiej, na ktorej moglbys pracowac legalnie. Jak bedziesz mial 18lat to w gre wchodzi wiza h2b. Poza tym nawet zeby wyjechac do UK lepiej byloby miec tam kogos, zeby moc przetrwac zanim znajdzie sie prace. Jakkolwiek jest to w twoim przypadku rozwiazanie prostsze i chyba tansze, choc w sezonie tez bedzie ciezko z praca. A jesli chodzi o info odnosnie realiow to jest caly portal lacznie z forum http://londyn.net.pl/ Powinienes znalezc tam przydatne info.
miles Napisano 25 Września 2006 Zgłoś Napisano 25 Września 2006 Jezeli juz chcesz jechac do UK to zaplanuj dobrze ten wyjazd poszukaj pracodawcy na poczatek przez internet , bo jak pojedziesz w ciemno to pewnie skanczysz pod Victoria
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.