Skocz do zawartości

No ale Gdzie ich szukać?

Aneta12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!

Mam na imię Aneta i od dłuższego czasu przeglądam forum próbując zorientować się jak i gdzie mogę znaleźć organizatora wyjazdu. Nadmieniam, że posiadam Zieloną Kartę i w NY byłam pierwszy raz na początku tego roku. Szukam biura, które znajdzie mi coś na początek. Niestety informacje do których docieram dotyczą tylko programów typu W&T dla studentów a ja etap studencki mam już za sobą.

Jedyne biuro, które, jak do tej pory udało mi się znaleźć to ISS Polska z W-wy a że ja pochodzę z Krakowa... wiecie jak to jest, wolałabym mieć biuro pod ręką.

Moja prośba - jeśli ktoś zna biuro, zwłaszcza w Krakowie!!, które organizuje wyjazdy dla osób posiadających GC proszę o stronkę, nazwę biura lub inny namiar /Będę wdzięczna.

Jeszcze jedno, niektórym może wydawać się dziwne, że mając GC szukam czegoś już tutaj a nie na miejscu ale choć byłam w USA zaledwie jeden raz wiem, że niczego prócz sprzątania lub bawienia dzieciaków nie znajdę na starcie.

Dzięki za wszelkie odpowiedzi!!

skoro masz GC i juz byłaś - to po co ci organizator wyjazdu? idziesz do biura podróży, kupujesz bilet i wsio - bez konieczności wykupywania programów, opieki jakieś organizacji-sponsora

a jak masz GC, to i pewnie SSN - a z tym to już w ogóle roboty możesz szukać normalnie

chyba że przez ostatnie 2 tygodnie sie coś zmieniło? ;)

Lecisz do NYC zalatwiasz sobie mieszkanie przez jakis czas u znajomych , i szkasz roboty gdzies nie wiem craig list , czy bazarynka jak chcesz z Polakami mieszkasz , i w cale nie jest prawda ze dla kobiety sprzatanie itp takie prace sa dla nielegalnych raczej z GC masz wieksze mozliwosci.

Powodzenia

... ale choć byłam w USA zaledwie jeden raz wiem, że niczego prócz sprzątania lub bawienia dzieciaków nie znajdę na starcie.

Widzisz, posada Prezydenta USA chwilowo obsadzona.

To czy bedziesz bawila cudze dzieci albo sprzatala przez najblizsze 40 lat zalezy TYLKO OD CIEBIE i im szybciej to sobie uzmyslowisz tym zdrowsza bedziesz. Masz GC - czyli przywilej legalnego pobytu i pracy - ludzie wydaja tysiace $$$ i traca lata, by osiagnac ten stan rzeczy. Reszta w twoich rekach (i glowie) - jezeli wiesz co chcesz robic, znasz sie na czyms i potrafisz to sprzedac - przybywaj!! A to ze moze trzeba bedzie zaczac od sprzatania? ubliza ci to? myslisz ze polityk to lepszy zawod niz sprzataczka? (to tak na narginesie dzisiejszych wyborow mi sie nasunelo)

USA to nie socjalistyczna Europa (dzieki Bogu) i nie czekaja tutaj na ciebie (ani na nikogo innego) specjalne przywileje, mieszkanka socjalne i lezaczek pod palmami tylko z tego powodu ze zechcesz tutaj mieszkac. Czekaja natomiast spore mozliwosci samorealizacji, spokojnego zycia na przyzwoitym poziomie i cholernej satysfakcji, gdy po latach ciezkiej pracy wlasnymi rekami osiaga sie zamierzony cel. Wierz mi, to ostatnie smakuje najlepiej.

Wiec zycze Ci wszystkiego dobrego .

ps. A mozesz Ameryka nie dla ciebie? Pomysl o tym, to nie wstyd,nie kazdy naddaje sie by tam mieszkac. Moze lepiej ci bedzie w Polsce, Europie, ...

Ostatnie zdanie napisalem w kontekscie twego pytania o firme czy program , ktory cie zawiezie do USa , znajdzie odpowiednia prace itp.

Zrozum TO TY jestes ta firma, TY decydujesz, TY ponosisz ryzyko, TY wygrywasz.

pozdr

W krakowie ma siedzibe firma youth travel polska, moi znajomi z nimi byli i maja o nich dobre zdanie !!

ja tez planuje wyjazd wiec jestem w temacie ;)

nie wiem czy maja oferty do NYC ale na wakacje to lepiej da sie zarobic w miejscowosciach turystycznych , np niedaleko NYC !!

Cześć,

idziesz do biura, bilet dostajesz do ręki i co, i co dalej? a jeśli nie ma się znajomych w USA?? to już nie jest takie proste, tam - za oceanem.

Natomiast u organizatora wyjazdu interesuje mnie praca no i może mieszkanie (ale nad tym się jeszcze zastanawiam) żadna opieka itp. ale coś mi się wydaje, że moja wiedza na temat „owych” organizatorów jest nikła.

Jimie Beamie, jak piszesz: to Ja o wszystkim decyduje i Ja ponoszę ryzyko, dlatego chciałabym sobie ułatwić początki w obcym kraju ;-). Twoja odpowiedź tylko upewnia mnie w przekonaniu, że nie muszę zaczynać od tego czego nie chcę!!

Patii, Dziękuję za info, odwiedzę biuro i może coś znajdę dla siebie. Dam znać jakie wrażenia.

Pozdrawiam

Aneta

Cześć,

Patii byłam w biurze ytp, okazało się, ze niestety nie mają ofert, które mogłabym być zainteresowana. Niestety wszystkie takie biura oferują wizę, ubezpieczenie, czasem bilety lotnicze a to ja mam juz załatwione, gorzej z pracą i mieszkaniem.

Już niedługo zaczynają zapisy na przyszły rok :)

Patii życzę powodzenia z biurem ytp.

Aneta

A wiesz tak sie zapytam a skad masz GC , zeby miec GC to trzeba miec jakis znajomych naprawde nie da sie inaczej :)

Jezeli przez laczenie rodzin nie ale mowisz ze nie masz tam , jezeli poprzez losowanie to musialas miec sponsora a jezeli go mialas to gdize on teraz jest???

Wogole to dziwne rzeczy piszesz , patrzysz nawet na taka bazarynke czy craiq list i szukasz mieszkania , boze ach te kobiety ...

no i widzisz Miles to się nazywa pomoc!, na craiq list jeszcze nie wchodziłam, nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje :)

GC wylosowałam, a sponsora znalazłam chyba tylko cudem i nie mam możliwości korzystania z Jego dalszej pomocy.

co do mieszkania: nie mogę polegać na ogłoszeniach z bazarynki ponieważ do Stanów prawdopodobnie pojadę sama i chyba nie muszę pisać z jakim ryzykiem to się wiąże;)

pozdrowionka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...