Remus Napisano 23 Marca 2007 Zgłoś Napisano 23 Marca 2007 Witam Moja sytuacja przedstawia sie następująco: Jestem studentem na studiach dziennych inżynierskich 3 rok. Chciałbym wyjechać do USA (Chicago) na wakacje (na ok 3 miechy) do wujka mojego taty. Wujek ma od niedawna obywatelstwo hamerykańskie (czekal na to ponad 20 lat ). No i teraz tak: Mam nagraną tam robotę, mieszkanie i wszystko tylko musze postarac sie o wize. Tutaj jest problem nie wiem za baedzo o jaką wize mogę sie ubiegać. Moze o studencką ? Czy bez posrednikow typu W&T da sie cos takiego zalatwic ? Moj paszport jest wazny do 21.05.2008 czy musze mieć nowy czy ewentualnie mogłbym na starym wjechać (troche nie podobny jestem na zdjęciu) Jak sie do tego zabrać ? Czy mam jakieś szanse na wyjazd i legalną pracę tam przez 3 miechy? Czy potrzebne mi jest zaproszenie? Co mam podać za cel wyjzdu lepiej w odwiedziny czy do pracy ? Czy oprócz ewentualnego zaproszenia potrzebne były by jakieś dokumenty od mojego wujka? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziekuje za odpowiedź
izabela-karabela Napisano 24 Marca 2007 Zgłoś Napisano 24 Marca 2007 czesc Remus duzo tych pytan, ale postaram sie odpowiedziec na wszystkie 1. oczywiscie mozesz sobie zorganizowac sam wyjazd, ale ciezko jest dostac wize pracownicza na wlasna reke. jadac z programem wize masz pewna (no chyba ze byles karany ) 2. korzystajac z zaproszenia masz szanse ale na turystyczna i wtedy nie mozesz podjac legalnej pracy, bez SSN i pozwolenia na prace. 3. jesli starasz sie o turystyczna, nie mozesz powiedziec ze lecisz do pracy bo wizy nei dostaniesz na 100%! zatem decyzja nalezy do Ciebie, czy chcesz na turystyczna i wtedy praca jest nielegalna, badz decydujesz sie na program lub samodzielnie skladasz wniosek o wize pracownicza i wszystko jest zgodnie z prawem. mozesz skorzystac z programu work and travel z wlasnym pracodawca (self- arranged) i wtedy koszta sa nieco mniejsze. Wujek musialby tylko wystawic Ci kontrakt (gotowy formularz mozesz pobrac z biura) i wtedy zglaszasz sie na program z gotowa oferta pracy. tylko nie wiem czy na zgloszenie do programu nie jest jush za pozno... zycze powodzenia
t0d Napisano 25 Marca 2007 Zgłoś Napisano 25 Marca 2007 paszport: musi byc ważny co najmniej przez 6 miesięcy od planowanego czasu powrotu (masz do 05.2008 także tutaj będzie ox) - jednakże z racji tego że możesz być niepodobny - sugeruję wyrobienie nowego, biometrycznego (dla studenta 70 pln + nowe foty)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.