Graf0 Napisano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 5 Kwietnia 2007 Witam.. Po kilkunastu godzinkach spędzonych na tym forum/grzebiąc w sieci nasuwa mi się kilka pytanek dotyczących studiowania i pracy po studiach, przepraszam jeśli to nie w tym dziale zamieszczam ale wydaje mi się że dotyczy zarówno studiów jak i emigracji hmm.. więc ląduje tutaj.... jestem magistrem informatykiem (sieci) po pięcioletniej znanej w polsce szkole technicznej i jak pewnie wiele ludzi szukających tu informacji po prostu mam dość tego co się dzieje dookoła mnie. Wiem, że w stanach moja szkoła bez nostryfikacji to tak mniej więcej poziom bechelor dlatego chciałbym jeszcze studiować w moim kierunku, żeby dostać dyplom master of computer science w mojej specjalności.. cały mój „dobytek” wyceniam mniej więcej na 100K $ więc na studia na pewno wystarczy i być może na jakiś baardzo skromny początek ale mam troszkę wątpliwości a mianowicie.. - wiem żeby starać się o us citizena trzeba przebywać legalnie 5 lat w stanach czy moje dwuletnie studia są doliczane to tego czasu?? - czy jest możliwość od razu po studiach podjęcia pracy czy trzeba wrócić do kraju i ponownie starać się o wizę itp.?? - jak w ogóle jest z pracą w stanach po takich studiach?? - nie do końca rozumiem sponsorowania?? czy mając jakieś środki utrzymania i pracę mogę obejść się bez sponsora?? - i oczywiście na sam koniec czy w ogóle taki plan jest realny.. wyjechać na studia.. dostać pracę w swoim zawodzie i po 3 latach pracy starać się o us citizena.. Naprawdę nie mam jakiś wygórowanych ambitnych planów za niesamowitą kasę.. grunt żeby żyć na normalnym poziomie i mieć to co tutaj się dzieje gdzieś baaardzo głęboko Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za każdą odpowiedź....
Sebastian Napisano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2007 Prawda jest taka ze jak ktos tu napisal nasze studia sa niewiele warte tam,aczkolwiek zdobycie min tytulu licencjata w okreslonych zawodach daje ci otwarta droge do wiz typu H i sponsorowania przez pracodawce a to juz 1 krok do green card i rozwoju kariery http://www.prawoimigracyjneusa.com/index.html powodzenia
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.