Skocz do zawartości

Seattle - co warto zobaczyć, gidze przenocować?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Lece do Ketchikan ale tak sobie myśle, że mogę zobaczyć przy okazji Seattle.Planuje tam zostać 2 dni. Co można,co warto zobaczyć w tak krótkim czasie i gdzie najlepiej przenocować? Nie wiem czy lotniosko jest w samym mieście czy w jakieś odległości i jeśli tak to jak najlepiej się dostać do centrum?

Może ktoś też będzie ok. 12 czerwca w Seattle...

pzdr

Napisano

czesc,

Sea-Tac nie jest blisko - jakies 15min samochodem od centrum, w zaleznosci od traffic. do centrum mozna sie dostac autobusem miejskim (1.25-1.5 dolara) - nie pamietam jaka linia, musialbym sprawdzic. albo specjalna linia lotnisko-centrum (chyba kolo 10$). albo taxa - kolo 30$.

do zabczenia jest duzo w centrum - polecam caly kompleks Seattle Center ze Space Needle, Seattle Waterfront, Pioner Square (warto pojsc na Underground Tour - seattle ma ciekawa historie i stara czesc miasta jest pod ulicami). Polecam tez Pike Place Market, Chinatown (International District). Bardzo fajna atrakcja jest kompleks Boeinga i muzeum ale bez samochodu jest ciezej sie tam dostac (sa autobusy jakies na pewno). poza tym warto sobie wziasc wycieczke statkiem po Puget Sound - ewentualnie poplynac na ktoras z wysp ( w ostatecznosci jak starczy czasu to San Juan Islands ). Z rzeczy ktore jeszcze da sie zobaczyc bez samochodu to Alki Beach - trzeba wziasc water taxi z waterfrontu (ewentualnie autobus)

to wszystko co mi teraz do glowy przychodzi :) powodzenia i zycze bezchmurnego nieba, bo widok wtedy jest niesamowity.

PS. aha jak pogoda rzeczywiscie bedzie super i bedzie widac Mount Rainier (nie mozna przegapic:) ) to wybierz sie do dzielnicy Queen Anne, ktora jest obok Downtown i mozna zrobic super fotki z Kerry Park.

cos takiego:

http://www.m3k.pl/galeria/content/2006/Sea...k//IMG_6709.jpg

pozdro.

Napisano

do zobaczenia jest multum rzeczy :) wiec chyba nie dasz rady przez dwa dni. polecam wjazd na space needle - widok jest przepiekny :D a co do noclegu to ja bylam w Sea Tac Crest - taki motelik bardzo blisko lotniska i przystepne ceny :) z lotniska masz bezposredni autobus do Downtown wiec nie masz sie co martwic ;) milej zabawy, Seattle jest na prawde piekne :)

Napisano

wbrew temu co sie mowi tam caly czas nie pada :) jak bylam w czerwcu to bylo mega cieplo :) we wrzesniu juz nie tak ale na pogode nie narzekalam ;) pozdrawiam :)

Napisano

sa jakies 2 albo 3 hostele w downtown ale nie znam adresow ani nazw. kiedys zatrzymalem sie w takim tanim motelu ktory nazywa sie teraz Seattle Pacific Hotel i jest niedaleko downtown (na piechote z 15 minut) - do space needle 5minut. niestety nie wiem jakie sa teraz ceny tam.

no wlasnie, asia ma racje - wydaje sie ze pada duzo (dlatego ze snieg nie pada) miedzy pazdziernikiem a marcem, ale ogolnie rocznie opady sa mniejsze niz np. w nowym jorku. w wakacje jest bardzo ladnie, zazwyczaj nie upalnie (oprocz ostatniego lata gdzie wszedzie bylo za goraco).

pozdro.

Napisano

przy 1 ulicy jest hostle kosztowal ok 33$ ze śniadaniem, jest w miare czysto i ujdzie w tłku, nie polecam hostelu zielony żółw brudno i pełno menelstwa. Przy głównym centrum handlowym ( north gate ) w SEattle jest dobry motel Black Angus po 15$ płaciliśmy w 5 w 2 pokojach, z basenikiem bez śniadania 15min do centrum autobusem.. Warto dodać, że w Seattle jest problem z kupnem alkoholu wysoko % . W samym centrum jest bibliotek ufundowana przez Billa Geatsa gdzie można za darmo korzystac z internetu ( łatwo rzuca się w oczy szklana konstrukcja. Polecam wjechac na Space Niddle - góruje nad miastem z winda na zewnątrz. Z llotniska najpiej dojechac miejskim autobusem koszt ok 2,5$ a nie jak oferują prywatne firmy po 15-20.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...