Skocz do zawartości

Pakowanie...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początku będziecie przeliczać wszystko na złotówki i wszystko bedzie się wydawało drogie, ale jak pieniązki zaczna wplywac na konto to sie okaze za chleb za 2$ to nie tragedia (tym bardziej ze mozna kupic taniej). Ja nie zabieram żadnych zupek, ryżu i takich tam, nie oplaca sie zupelnie , to tylko dodatkowe obciazenie walizki!

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
Jako że zbliża się czas wylotów, prosił bym doswiadczonych watowiczów, o pewne rady. Mianowicie :

- walizki - jakiej wielkosci, ile ich mozna miec, waga ? ( do 22 kg podobno ?)

- jakie rzeczy warto wziasc, a jakich nie warto ?

Nam zabraklo tabletewk na bol gardla i aspiryny. Zmiana klimatu spowodowala,z e czesc przeziebila sie... takze lepiej jest wziac rozne tabletki na gardlo, (polecam tabletki zelowe OLBAS- kosztja ok.17 zł, ale sa bardzoskuteczne i od razu przechodzi bol gardla). Aspiryne mozna na miejscu kupic, tak jak syropy, tabletki przeciwbolowe. Najlepiej miec ze soba jakies tabletki na bol zoladka (rapacholin, sylimarol).

Co do walizki- niema okreslonych przepisow, co do wymiarow. Najlepiej jest jechac z jedna walizka-70cm, bo wtedy wiesz, ze za bardzo nie przekorczysz wagi. Ja mialam jedna 70cm, i jedna 80cm, no i ta wieksza niestety miala w sobie ponad 30kg napchane:/

Ciuchy w Stanach sa tanie, takze nie bierzcie ze soba zbyt duzo. Tak samo buty, oryginalne mozna nawet kupic 2 pary za 80$, lub jedna za 50, a druga za polowe ceny...

Napisano
no tak.. w sumei to nei wiadomo co brac.. a mam przy okazji takie pytanie jak właciwie jest z garami i naczyniemi.. trzeba co nie co do walizki wsadzic, czy raczej jest wszytko na miejscu.. ai np czy warto brac spiwór..  

:)

spiwor lepiej wziac ze soba. moi znajomi mieli domek, ale bez lozek.. wiec namateracach spali. Z reguly jak sa domki wynajmowane, to sa wnich lozka, ale nie ma poscieli, wiec najlepiej jest zabrac spiwor ze soba.

Co do naczyn, itp. to w zasadzie wszystko jest na miejscu, zawsze jak czegos zabraknie, to mozna skoczyc do supermarketu i kupic. po co obciazac niepotrzebnie walizke...

Gość jaolas
Napisano

No właśnie... co zabrać?

Dostałam od swojego biura "ściągę" z przydatnymi rzeczami i się trochę zdziwiłam, jak zobaczyłam na niej "eleganckie spodnie, buty i bluzkę - przynajmniej jedne". W sumie jadę tam do roboty, a nie na wybieg, co nie znaczy oczywiście, że będę jak patałach chodziła. Ale szpilki i spodnie w kant i marynarka, to chyba przesada?!

W zeszłym roku jak jechałam do pracy w Grecji, to przynajmniej tego rodzaju kłopotów nie było... pogoda gwarantowana, więc żadnych deszczówek, parasolek i grubych rzeczy brać nie musiałam a i wiedziałam, ile wydam przed pierwszą wypłatą i kiedy ją dostanę...

A teraz? Same wątpliwości i pytania...

Napisano
no tak.. w sumei to nei wiadomo co brac.. a mam przy okazji takie pytanie jak właciwie jest z garami i naczyniemi.. trzeba co nie co do walizki wsadzic, czy raczej jest wszytko na miejscu.. ai np czy warto brac spiwór..  

:)

To zalezy od tego gdzie bedziecie mieszkac - jesli w typowym motelu to tam nie ma niczego procz lodowki i mikrofalowki - nie ma tam tez zadnej kuchenki wiec musicie ja sobie kupic - sa w searsie, walmarcie itp. W tzw. extended stay hotels to juz sa talerze, lyzki, kuchenka itp, ale one sa oczywiscie drozsze od tych moteli. Nie wiem jak jest w wynajmowanych mieszkaniach. Profilaktycznie mozesz zabrac z jeden metlowy garnek, kubek, sztucce, talerz plastikowy i plyn i jakas gabke do mycia naczyn itp. Co do spiwora to powiedzialbym ze warto chociazby ze wzgledu na to, ze mozna sie nim przykryc jesli ktos nie lubi przykrywac sie rzeczami z moteli - ktore czesto sa oblesne.

Napisano

bardzo dziekuje karassus :)

musze jakos zagospodarowac miejsce w walizce ;) i wszystkie informacje sa dla mnie cenne.. jade pierwszy raz wiec tym bardziej..

zreszta jak baba ma sie zmiescic w jedna walizke na 4 m-c to musi to przemyslec hehh :)

Gość jaolas
Napisano

Profilaktycznie mozesz zabrac z jeden metlowy garnek, kubek, sztucce, talerz plastikowy i plyn i jakas gabke do mycia naczyn itp.

Kubek :) wszak to rzecz intymna, więc lepiej mieć własny..

a poza tym w razie czego można go włożyć w wyciągniętą do ludzi na ulicy rękę.. cha cha!

Napisano

haha

dobre :) to kubek na pewno wezme.. dobry pomysl jak by co :)

tak sobie mysle ze w jedna walizke trzeba tyle rzeczy zapakowac..., a pozniej jeszcze to targac.. :)... chyba musze troch pocwiczyc hihihi ;)

jeszcze raz wielki edzieki za odpowiedzi:)

Napisano

jeśli zabierasz jakąś elektronikę (telefon, odtwarzacz mp3/mp4, notebook, suszarkę do włosów itd) to sprawdź

1. czy zadziała na ichniejszym prądzie,

2. zabierz ze sobą odpowiednie przetwornice napięcia (jeśli koniecznie chcesz korzystać bez przeszkód ze wszystkich rzeczy) - najlepiej taką z wbudowanym "gniazdkiem" Polskim lub, jeśli nie za bardzo zależy ci na identycznej pracy danego urządzenia, a jedynie np na ładowaniu telefonu przez trochę dłużej - wystarczą zwykłe przejściówki wtyczek - tego w Stanach w sklepach prawie nie uświadczysz, a jeśli już to będzie to potwornie drogie (widziałem w jednym sklepie w Surfside Beach, przejściówka za 10$ podczas gdy w Polsce kupiłem za 4 pln (porównując zarobki wychodzi że tam jest trochę to tańsze, ale że jeśli już to należałoby to kupić na samym początku, za uzbierane w kraju środki)

Napisano
jtego w Stanach w sklepach prawie nie uświadczysz, a jeśli już to będzie to potwornie drogie (widziałem w jednym sklepie w Surfside Beach, przejściówka za 10$ podczas gdy w Polsce kupiłem za 4 pln (porównując zarobki wychodzi że tam jest trochę to tańsze,

Widzisz , sam sobie przeczysz i na dodatek w jednym zdaniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...