juszal Napisano 17 Maja 2007 Zgłoś Napisano 17 Maja 2007 Na początku będziecie przeliczać wszystko na złotówki i wszystko bedzie się wydawało drogie, ale jak pieniązki zaczna wplywac na konto to sie okaze za chleb za 2$ to nie tragedia (tym bardziej ze mozna kupic taniej). Ja nie zabieram żadnych zupek, ryżu i takich tam, nie oplaca sie zupelnie , to tylko dodatkowe obciazenie walizki!
karassus Napisano 17 Maja 2007 Zgłoś Napisano 17 Maja 2007 Jako że zbliża się czas wylotów, prosił bym doswiadczonych watowiczów, o pewne rady. Mianowicie :- walizki - jakiej wielkosci, ile ich mozna miec, waga ? ( do 22 kg podobno ?) - jakie rzeczy warto wziasc, a jakich nie warto ? Nam zabraklo tabletewk na bol gardla i aspiryny. Zmiana klimatu spowodowala,z e czesc przeziebila sie... takze lepiej jest wziac rozne tabletki na gardlo, (polecam tabletki zelowe OLBAS- kosztja ok.17 zł, ale sa bardzoskuteczne i od razu przechodzi bol gardla). Aspiryne mozna na miejscu kupic, tak jak syropy, tabletki przeciwbolowe. Najlepiej miec ze soba jakies tabletki na bol zoladka (rapacholin, sylimarol). Co do walizki- niema okreslonych przepisow, co do wymiarow. Najlepiej jest jechac z jedna walizka-70cm, bo wtedy wiesz, ze za bardzo nie przekorczysz wagi. Ja mialam jedna 70cm, i jedna 80cm, no i ta wieksza niestety miala w sobie ponad 30kg napchane:/ Ciuchy w Stanach sa tanie, takze nie bierzcie ze soba zbyt duzo. Tak samo buty, oryginalne mozna nawet kupic 2 pary za 80$, lub jedna za 50, a druga za polowe ceny...
karassus Napisano 17 Maja 2007 Zgłoś Napisano 17 Maja 2007 no tak.. w sumei to nei wiadomo co brac.. a mam przy okazji takie pytanie jak właciwie jest z garami i naczyniemi.. trzeba co nie co do walizki wsadzic, czy raczej jest wszytko na miejscu.. ai np czy warto brac spiwór.. spiwor lepiej wziac ze soba. moi znajomi mieli domek, ale bez lozek.. wiec namateracach spali. Z reguly jak sa domki wynajmowane, to sa wnich lozka, ale nie ma poscieli, wiec najlepiej jest zabrac spiwor ze soba. Co do naczyn, itp. to w zasadzie wszystko jest na miejscu, zawsze jak czegos zabraknie, to mozna skoczyc do supermarketu i kupic. po co obciazac niepotrzebnie walizke...
Gość jaolas Napisano 17 Maja 2007 Zgłoś Napisano 17 Maja 2007 No właśnie... co zabrać? Dostałam od swojego biura "ściągę" z przydatnymi rzeczami i się trochę zdziwiłam, jak zobaczyłam na niej "eleganckie spodnie, buty i bluzkę - przynajmniej jedne". W sumie jadę tam do roboty, a nie na wybieg, co nie znaczy oczywiście, że będę jak patałach chodziła. Ale szpilki i spodnie w kant i marynarka, to chyba przesada?! W zeszłym roku jak jechałam do pracy w Grecji, to przynajmniej tego rodzaju kłopotów nie było... pogoda gwarantowana, więc żadnych deszczówek, parasolek i grubych rzeczy brać nie musiałam a i wiedziałam, ile wydam przed pierwszą wypłatą i kiedy ją dostanę... A teraz? Same wątpliwości i pytania...
Duszek Napisano 17 Maja 2007 Zgłoś Napisano 17 Maja 2007 no tak.. w sumei to nei wiadomo co brac.. a mam przy okazji takie pytanie jak właciwie jest z garami i naczyniemi.. trzeba co nie co do walizki wsadzic, czy raczej jest wszytko na miejscu.. ai np czy warto brac spiwór.. To zalezy od tego gdzie bedziecie mieszkac - jesli w typowym motelu to tam nie ma niczego procz lodowki i mikrofalowki - nie ma tam tez zadnej kuchenki wiec musicie ja sobie kupic - sa w searsie, walmarcie itp. W tzw. extended stay hotels to juz sa talerze, lyzki, kuchenka itp, ale one sa oczywiscie drozsze od tych moteli. Nie wiem jak jest w wynajmowanych mieszkaniach. Profilaktycznie mozesz zabrac z jeden metlowy garnek, kubek, sztucce, talerz plastikowy i plyn i jakas gabke do mycia naczyn itp. Co do spiwora to powiedzialbym ze warto chociazby ze wzgledu na to, ze mozna sie nim przykryc jesli ktos nie lubi przykrywac sie rzeczami z moteli - ktore czesto sa oblesne.
fifi_7 Napisano 17 Maja 2007 Zgłoś Napisano 17 Maja 2007 bardzo dziekuje karassus musze jakos zagospodarowac miejsce w walizce i wszystkie informacje sa dla mnie cenne.. jade pierwszy raz wiec tym bardziej.. zreszta jak baba ma sie zmiescic w jedna walizke na 4 m-c to musi to przemyslec hehh
Gość jaolas Napisano 17 Maja 2007 Zgłoś Napisano 17 Maja 2007 Profilaktycznie mozesz zabrac z jeden metlowy garnek, kubek, sztucce, talerz plastikowy i plyn i jakas gabke do mycia naczyn itp. Kubek wszak to rzecz intymna, więc lepiej mieć własny.. a poza tym w razie czego można go włożyć w wyciągniętą do ludzi na ulicy rękę.. cha cha!
fifi_7 Napisano 17 Maja 2007 Zgłoś Napisano 17 Maja 2007 haha dobre to kubek na pewno wezme.. dobry pomysl jak by co tak sobie mysle ze w jedna walizke trzeba tyle rzeczy zapakowac..., a pozniej jeszcze to targac.. ... chyba musze troch pocwiczyc hihihi jeszcze raz wielki edzieki za odpowiedzi:)
t0d Napisano 17 Maja 2007 Zgłoś Napisano 17 Maja 2007 jeśli zabierasz jakąś elektronikę (telefon, odtwarzacz mp3/mp4, notebook, suszarkę do włosów itd) to sprawdź 1. czy zadziała na ichniejszym prądzie, 2. zabierz ze sobą odpowiednie przetwornice napięcia (jeśli koniecznie chcesz korzystać bez przeszkód ze wszystkich rzeczy) - najlepiej taką z wbudowanym "gniazdkiem" Polskim lub, jeśli nie za bardzo zależy ci na identycznej pracy danego urządzenia, a jedynie np na ładowaniu telefonu przez trochę dłużej - wystarczą zwykłe przejściówki wtyczek - tego w Stanach w sklepach prawie nie uświadczysz, a jeśli już to będzie to potwornie drogie (widziałem w jednym sklepie w Surfside Beach, przejściówka za 10$ podczas gdy w Polsce kupiłem za 4 pln (porównując zarobki wychodzi że tam jest trochę to tańsze, ale że jeśli już to należałoby to kupić na samym początku, za uzbierane w kraju środki)
Duszek Napisano 17 Maja 2007 Zgłoś Napisano 17 Maja 2007 jtego w Stanach w sklepach prawie nie uświadczysz, a jeśli już to będzie to potwornie drogie (widziałem w jednym sklepie w Surfside Beach, przejściówka za 10$ podczas gdy w Polsce kupiłem za 4 pln (porównując zarobki wychodzi że tam jest trochę to tańsze, Widzisz , sam sobie przeczysz i na dodatek w jednym zdaniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.