Skocz do zawartości

Pakowanie...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Agatenka podałaś link do sklepu WALMART, sprawdziłem sobie i wyszło że jest niedaleko mojej miejscowości taki sklep, ok 32 km (ale to i tak dobrze jak na taką prowincję do której jade :)). Pytanie moje czy jest to dobry sklep i czy warto robić w nim zakupy, zwłaszcza że na stronce www.walmart.com znalazłem różne ciekawe produkty?

Dzięki za odp

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Sluchajcie, sluchajcie, juz spiesze z odpowwiedzia w tak waznym temacie.

Ja biore wszytkiego po jednym, jedna pare majtek (bedzie taniej), jedne skarpetki, pare spodni, to wlasciwie wszystko z odziezy, potem jednego banana, tak samo pomidor. Potem jeszcze jakos upchne troche zwierzakow, wlasciwie to buduje wlasna arke, zabieram po jednej parze.

Teraz podaje wymiary mojego bagazu, to bardzo wazne, zapiszcie sobie, moze sie kumus przyda, a wiec tak 20x20x20, mam juz przygotowany sznurek, zeby sie toto nie rozlecialo.

Poszedlem za rada Mr Bean i przycialem troche nogawki spodni, nawet po zlozeniu zostanie jeszcze troche miejsca.

Aha, zapomialem dodac, ze jezeli chodzi o walute, to biore dokladnie jednego dolara.

Napisano
Sluchajcie, sluchajcie, juz spiesze z odpowwiedzia w tak waznym temacie.  

Ja biore wszytkiego po jednym, jedna pare majtek (bedzie taniej), jedne skarpetki, pare spodni, to wlasciwie wszystko z odziezy, potem jednego banana, tak samo pomidor. Potem jeszcze jakos upchne troche zwierzakow, wlasciwie to buduje wlasna arke, zabieram po jednej parze.

Teraz podaje wymiary mojego bagazu, to bardzo wazne, zapiszcie sobie, moze sie kumus przyda, a wiec tak 20x20x20, mam juz przygotowany sznurek, zeby sie toto nie rozlecialo.

Poszedlem za rada Mr Bean i przycialem troche nogawki spodni, nawet po zlozeniu zostanie jeszcze troche miejsca.

Aha, zapomialem dodac, ze jezeli chodzi o walute, to biore dokladnie jednego dolara.

a na ile jedziesz? na jeden dzień? :wink:

Napisano
pound, czyli ok.250g

1 pound (zwany po polsku funtem) to 450 gram. warto pamietac, ze w usa nigdzie nie bedzie napisane "1 pound", tylko "1 lb", bo taki dziwny to ma skrot. mi poprzednio troche czasu zajelo rozszyfrowanie co znaczy to "lb" i ile to jest w przeliczeniu na kilogramy, ale teraz to juz jestem madrala :)

Napisano

to dla tych co znają się tylko na "naszych" skalach:

1 jard (yr) to nie cały metr

1 stopa (feet, ft, ') to jakieś 0,3 m (na oko ;-))

temperatura:

żeby dowiedzieć się ile dokładne jest stopni na dworzu można pocudować:

od stopni F odjąć 32, wynik podzielić przez 9 a następnie pomnożyć przez 5

dla leniwych (jak ja:))

ich 32 to nasze 0

ich 50 to nasze 10

ich 70 to nasze 21

ich 85 to nasze 29,4

ich 100 to nasze 37,8

ich 115 to nasze 46

...

ich 212 to nasze 100

co do pojemności:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pint

http://pl.wikipedia.org/wiki/Uncja

http://pl.wikipedia.org/wiki/Galon_(miara)

innymi słowy: niczego normalnie nie potrafią mierzyć tylko jakimiś wynalazkami :) dobrze że nie jeżdżą lewą stroną :)

Napisano
Po co komu przelicznik temperatury jak nie ma termometru?

ludzie czytają gazety, oglądają telewizję, słuchają radia, przeglądają prognozy w internecie..

Napisano

niektórym mylą się jeszcze te miary wszystkie (ze funt ma 250 gram itd.)

tu macie podstawowe przeliczniki naszych jednostek na usa:

1 mile = 1,6 kilometers

1 yard (3 feet) = 91,4 centimeters ~1m

1 foot (12 inches) = 30,48 centimeters

1 inch = 2,54 centimeters

1 pound = 0,45 kilograms

1 ounce = 28,35 grams ~30g

1 gallon = 3,79 liters

1 quart = 0,95 liters

temp.

32 Farenheit = 0 Celsius

68 Farenheit = 20 Celsius

95 Farenheit = 35 Celsius

Napięcie w stanach wynosi:

110 VOLT

Mam nadzieję że się to komuś przyda...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...